Poliartrita reumatoida: simptome, cauze si tratament

Poliartrita reumatoida este o afectiune autoimuna care afecteaza articulatiile. Simptomele principale ale acestei boli sunt durerea, edemul si redoarea articulatiilor. Aceste simptome apar ca urmare a dezvoltarii unui proces inflamator mediat de chemokine, citokine si metaloproteinaze. Cele mai afectate sunt articulatiile mari: ale pumnului, ale cotului, ale genunchiului.

Aceasta afectiune cronica este diagnosticata la 1% din populatie. Poliartrita reumatoida apare mai frecvent la femei, acestea avand un risc de 3 ori mai mare, comparativ cu barbatii. Varsta la care sunt diagnosticate cele mai multe dintre femei este intre 30-60 de ani. Majoritatea barbatilor dezvolta aceasta patologie dupa varsta de 45 de ani.

Ce este poliartrita reumatoida?

Inca nu se stie cu exactitate ce este poliartrita reumatoida. Se cunoaste existenta anumitor mecanisme in cadrul sistemului imunitar, care confunda structurile proprii organismului cu structuri din afara acestuia. In acest fel, sunt sintetizate substante care ataca membrana sinoviala de la nivelul articulatiilor. Aceasta membrana are rolul de a produce lichidul sinovial, care faciliteaza mobilitatea si asigura nutritia articulatiilor.

Procesul inflamator de la nivel articular consta in formarea complexelor imune si a anticorpilor (factorul reumatoid). Articulatia este invadata de macrofage si limfocite care produc chemokine si citokine proinflamatorii:

  • gamma-interferon;
  • factorul de necroza tumorala.

Acesti factori proinflamatori determina hipertrofierea (ingrosarea) membranei sinoviale. Modificarea structurala a membranei sinoviale si prezenta mediatorilor inflamatiei conduc la erodarea cartilajului si a osului subcondral. In timp, sunt afectate si ligamentele si capsula articulara. Toate aceste anomalii produc rigiditate articulara si durere.

O alta caracteristica a acestei patologii este prezenta nodulilor reumatoizi. Acesti noduli reprezinta un focar inflamator. Centrul nodulilor este constituit din tesut necrozat, iar la exterior prezinta limfocite, celule B și fibroblaste. Intre cele doua straturi se afla macrofagele.

Se estimeaza ca persoanele care dezvolta poliartrita reumatoida prezinta un substrat genetic favorizant. Acesta poate fi latent sau se poate exprima, ca urmare a prezentei unui eveniment declansator, cum sunt infectiile virale sau bacteriene, fumatul sau chiar episoadele solicitante din punct de vedere fizic sau emotional.

Factori de risc ai poliartritei reumatoide

Factorii de risc joaca un rol important in poliartrita reumatoida. Mai jos sunt cei mai importanti dintre acestia:

  • Factorii genetici – daca o ruda apropiata (de exemplu, unul dintre parinti sau un frate/o sora) are artrita reumatoida, si tu ai un risc mai mare de a dezvolta boala. Totusi, desi riscul este mai mare, nu este unic. Cu alte cuvinte, nu in toate cazurile este vorba despre o anomalie genetica ce provoaca poliartrita reumatoida;
  • Factorii hormonali – femeile au un risc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta artrita reumatoida, prin comparatie cu barbatii. Se crede ca hormonii joaca un rol important. Estrogenul este prezent la ambele sexe, insa are un nivel mai ridicat, in cazul femeilor, si se crede ca acest lucru creste riscul de poliartrita reumatoida. Pe de alta parte, femeile care nu au nascut au un risc mai mare de imbolnavire, decat cele care au De cealalta parte, un nivel redus al testosteronului sau un nivel prea ridicat este legat de un risc mai mare de artrita reumatoida. Interesant este ca persoanele care urmeaza un tratament pentru echilibrarea nivelului testosteronului au, ulterior, o reducere a riscului de poliartrita reumatoida;
  • Menopauza – dupa menopauza, exista un risc crescut de artrita reumatoida. Doctorii cred ca acest risc crescut poate fi asociat cu schimbarile hormonale care apar in aceasta etapa. In plus, atat studiile pe animale, cat si cele pe oameni arata ca tratamentul cu estrogen dupa menopauza creste riscul de poliartrita reumatoida;
  • Varsta – desi artrita reumatoida poate aparea, in teorie, la orice varsta, cele mai multe cazuri se regasesc la populatia varstnica, mai ales dupa 60 de ani;
  • Fumatul – exista o legatura intre fumat si poliartrita reumatoida. Riscul este mai mare inclusiv in cazul persoanelor expuse la fum. Totodata, cei care fumeaza mult se confrunta cu simptome mai severe asociate bolii;
  • Stresul – corpul reactioneaza in moduri diferite la stres. Studiile au aratat ca expunerea la stres poate inrautati artrita reumatoida. Deseori, persoanele bolnave spun ca primele simptome apar dupa evenimente foarte stresante sau chiar traumatice;
  • Obezitatea – persoanele obeze au un risc mai mare de poliartrita reumatoida. In plus, boala este asociata unor alte afectiuni, precum sindromul metabolic, care poate duce la simptome severe;
  • Inegalitati socio-economice – un studiu realizat in Taiwan a aratat ca statutul socio-economic poate influenta riscul de a dezvolta artrita reumatoida. Persoanele care locuiesc intr-o zona cu un venit mai mic au un risc mai mare de poliartrita reumatoida. Datele arata mai multi subfactori responsabili, inclusiv locul de munca, locuinta neigienica, un acces limitat la servicii medicale, expunerea prelungita la stres, alimentatia.

Pe de alta parte, femeile care au alaptat au un risc mai mic de a dezvolta artrita reumatoida.

Poliartrita1

Simptomele din poliartrita reumatoida

De cele mai multe ori, poliartrita reumatoida debuteaza cu prezenta simptomelor sistemice, ulterior aparand si cele articulare. Cu toate acestea, la unele persoane, aceste tipuri de simptome apar simultan. Dintre simptomele sistemice fac parte:

  • redoarea matinala a articulatiilor afectate (dificultati la miscare);
  • fatigabilitatea;
  • anorexia;
  • febra usoara.

Spre deosebire de cele sistemice, simptomele articulare afecteaza doar articulatiile. Astfel, se intalnesc:

Redoarea matinala apare dimineata si dureaza mai mult de o ora. Redoarea poate aparea chiar si in timpul zilei, dupa o perioada indelungata de repaus. Articulatiile afectate realizeaza greoi miscarile, sunt tumefiate (umflate), edematiate (rosii) si calde la atingere. Aceste caracteristici sunt specifice inflamatiei.

In cadrul poliartritei reumatoide, apar si deformari osoase. Cele mai frecvente deformari osoase sunt:

  • deviatia ulnara a degetelor (degetele mijlocii se orienteaza spre degetul mic, cauza fiind modificarea pozitiei tendoanelor);
  • deformarea in gat de lebada (hiperextensia articulatiei interfalangiene proximale si flexia articulatiei interfalangiene distale);
  • deformarea in butoniera (flexia articulatiei interfalangiene proximale si hiperextensia articulatiei interfalangiene distale).

Poliartrita2

Ce articulatii sunt afectate in poliartrita reumatoida?

In poliartrita reumatoida, articulatiile sunt afectate simetric. Cele mai afectate articulatii sunt:

  • articulatia pumnului;
  • articulatiile degetelor;
  • articulatia cotului;
  • articulatia gleznei.

Cel mai putin afectat este scheletul axial: coloana vertebrala si craniul. Cu toate acestea, s-au inregistrat cazuri in care au fost implicate si articulatiile de la nivelul coloanei cervicale superioare.

Complicatii ce pot aparea in poliartrita reumatoida

In ceea ce priveste evolutia acestei afectiuni inflamatorii, aceasta difera de la persoana la persoana. In primul an, evolutia este foarte rapida, continuand sa progreseze intr-un ritm accelerat, pana la 6 ani.

Sindromul de canal carpian

Sindromul de canal carpian se produce ca urmare a inflamatiei sinovialei radiocarpiene. Prin hipertrofierea sinovialei, aceasta exercita presiune la nivelul nervului median.

Ruptura chisturilor Baker

Chisturile Baker sunt localizate la nivel popliteului (in spatele genunchiului). Comprimarea chisturilor poate duce la ruperea acestora. Astfel, la nivelul gambei apare senzatia de durere, iar zona se tumefiaza.

Noduli subcutanati

Nodulii subcutanati apar destul de tarziu, in evolutia bolii. Mai putin de jumatate dintre cei diagnosticati cu poliartrita reumatoida prezinta astfel de noduli. Cel mai adesea, ei apar la nivelul zonelor din vecinatatea centrelor de inflamatie.

Noduli viscerali

Acesti noduli se formeaza in structura organelor interne. In majoritatea cazurilor, nu determina aparitia altor simptome. Nodulii viscerali reprezinta un semn al severitatii bolii.

Vasculita

Vasculita se manifesta prin aparitia inflamatiei la nivelul vaselor de sange. Aceasta poate conduce la aparitia altor complicatii, precum:

  • miocardita;
  • pericardita;
  • fibroza pulmonara;
  • aparitia ulcerelor la nivelul membrelor inferioare.

Infectiile

Infectiile pot aparea ca urmare a medicamentelor prescrise in poliartrita reumatoida. Acestea au rolul de a suprima sistemul imunitar, ceea ce face ca organismul uman sa fie mai putin pregatit pentru a combate agentii patogeni.

Afectarea coloanei vertebrale

Modificarile structurale cauzate de prezenta inflamatiei pot fi responsabile pentru comprimarea maduvei spinarii. In cazuri severe, apare subluxatia atlantoaxiala.

Poliartrita3

Diagnosticul in poliartrita reumatoida

Stabilirea diagnosticului de poliartrita reumatoida se realizeaza pe baza unei anamneze complete si a unei evaluari clinice si paraclinice amanuntite. In cadrul anamnezei, medicul specialist afla cum si cand au debutat simptomele, cum se manifesta acestea, daca sunt accentuate dimineata.

La examenul clinic, se observa aspectul articulatiilor, daca sunt tumefiate, edematiate sau daca nodulii reumatoizi sunt prezenti. Examenul paraclinic se efectueaza in functie de indicatiile medicului. Pot fi recomandate:

  • hemograma;
  • dozarea proteinei C reactive;
  • dozarea fibrinogenului;
  • dozarea VSH-ului (viteza de sedimentare a hematiilor);
  • radiografia;
  • RMN;
  • dozarea anticorpilor: factorul reumatoid, anticorpii anti peptid ciclic citrulinat.

Radiografia

Aceasta investigatie imagistica este utila, daca la nivelul articulatiei sunt prezente eroziuni ale structurilor componente. Astfel, se poate decela daca poliartrita reumatoida se afla intr-un stadiu avansat de evolutie. Radiografia efectuata la debutul bolii se poate compara cu radiografiile viitoare, pentru a determina evolutia afectiunii.

In stadiile incipiente ale acestei boli, pe radiografie se deceleaza tumefactia articulara la nivelul tesuturilor moi. In stadii mai avansate, pot fi observate erodari ale cartilajului articular, precum si ingustarea spatiului articular.

Rezonanta magnetica nucleara (RMN)

RMN-ul este o metoda imagistica mai sensibila, comparativ cu radiografia. Prin intermediul RMN-ului, modificarile articulare pot fi vizualizate mai devreme.

Markeri specifici poliartritei reumatoide

Acesti markeri sunt reprezentati de anticorpi. Prezenta anticorpilor este utila pentru a putea stabili diagnosticul, mai ales in cazul unor patologii similare din punctul de vedere al simptomelor poliartritei reumatoide.

Factorul reumatoid

Factorul reumatoid este un anticorp ce se regaseste la peste 70% dintre persoanele cu poliartrita reumatoida. Este important de mentionat ca poate fi detectat si la persoane care nu au aceasta patologie sau care prezinta ale afectiuni, precum: lupusul eritematos sistemic, hepatita virala, cancerul.

Anticorpii anti peptid ciclic citrulinat

Acestia prezinta sensibilitate si specificitate crescute pentru poliartrita reumatoida.

Poliartrita4

Tratament poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida este o afectiune cronica. De aceea, principalul scop al tratamentului consta in reducerea simptomelor si intarzierea evolutiei. Se recomanda respectarea unei alimentatii echilibrate si a duratelor de repaus, realizarea unor exercitii fizice indicate de catre specialist, precum si urmarea unui tratament medicamentos.

O dieta echilibrata, pentru ameliorarea simptomelor poliartritei reumatoide

Este recomandat a urma o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional, din care sa nu lipseasca proteinele, glucidele, lipidele, vitaminele si mineralele. In prezent, nu exista o dieta speciala, recomandata persoanelor cu poliartrita reumatoida. Cu toate acestea, este indicata inlocuirea carnii de pasare sau porc cu pestele. Acesta contine cantitati crescute de acizi grasi polinesaturati (acidul alfa linoleic si acidul eicosapentaenoic), care contribuie la scaderea secretiei de prostaglandine inflamatorii. Asadar, simptomele pot fi partial reduse.

Poliartrita5

Exercitii kinetoterapeutice, pentru cresterea tonusului muscular

Medicul specialist poate recomanda efectuarea unor exercitii fizice, in functie de articulatiile afectate si de toleranta pacientului. De cele mai multe ori, sunt indicate atat exercitiile pasive, cat si exercitiile in izometrie, contractii musculare fara mobilizare articulara. Scopul acestora este de a nu se realiza contractia musculaturii pe parcursul miscarilor si de a creste tonusul muscular.

Este bine ca exercitiile active (specifice fiecarei articulatii sau chiar mersul) sa fie efectuate moderat, fara a utiliza greutati, si cu atentie, pentru a evita intinderile musculare si a nu pune presiune pe articulatii. In cazul inflamatiilor de la nivelul membrului inferior, este recomandata utilizarea echipamentelor de tipul AlterG. Acestea reduc greutatea corporala pana la 80%. In acest mod, pot fi executate miscari complexe, fara a suprasolicita articulatiile membrului inferior. Exercitiile joaca un rol important pentru pacientii cu poliartrita reumatoida, ele avand un impact major in imbunatatirea calitatii vietii.

Repausul complet nu este recomandat indiferent de stadiul de evolutie al bolii, insa o perioada scurta de repaus poate fi benefica. In acest mod, este redusa inflamatia, iar simptomele caracteristice acesteia (tumefiere, eritem, durere) scad in intensitate.

​​Terapia biologi  rol de incetinire a evolutiei poliartritei

Terapia biologica este o modalitate recenta de a trata poliartrita reumatoida. Aceasta forma de tratament intrerupe semnalul sistemului imunitar implicat in procesul inflamator care duce la degradarea tesutului articular.

Prima forma de terapie biologica aprobata pentru a trata artrita reumatoida a fost proiectata pentru a targeta proteina TNF (tumor necrosis factor sau factor de necroza tumorala). Acest medicament blocheaza anumiti pasi in inflamatie, insa nu suprima sistemul imunitar in ansamblul sau. Se administreaza prin injectii, uneori sub piele, iar alteori, direct in vena.

Efecte secundare ale terapiei biologice pentru poliartrita reumatoida

Terapia biologica este mai eficienta decat alte forme de tratament, deoarece tinteste anumite parti ale sistemului imunitar, pentru a reduce inflamatiile articulatiilor. Prin urmare, exista mai putine efecte secundare decat in cazul altor medicamente. Insa orice forma de tratament care influenteaza sistemul imunitar presupune cateva riscuri. In acest caz, efectele secundare ale terapiei biologice pot include:

  • Infectii grave, precum cele de plamani;
  • Degradarea tesutului ficatului. Daca suferi de boli de ficat, este recomandat sa vorbesti cu medicul, inainte de a urma terapia biologica;
  • Diminuarea capacitatii de a produce noi celule sanguine;
  • Greata;
  • Dureri si/sau umflaturi in zona injectiei;
  • Un risc cresc de anumite forme de cancer.

Poliartrita6

Tratament medicamentos pentru incetinirea evolutiei poliartritei reumatoide

Tratamentul medicamentos are ca principal scop diminuarea inflamatiei. Pentru aceasta, sunt administrate medicamente de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene. Acestea sunt de evitat in cazul persoanelor ce prezinta ulcer gastric sau boli cardiovasculare. De aceea, administrarea lor se va face doar la recomandarea medicului specialist.

Corticosteroizii reprezinta o alta clasa de medicamente ce sunt recomandate in poliartrita reumatoida. Spre deosebire de antiinflamatoarele nesteroidiene, acestia au capacitatea de a ameliora simptomele acestei afectiuni intr-o proportie mai mare. Administrati pe o perioada indelungata, isi pierd efectul, treptat. Nu se recomanda utilizarea lor, daca persoana prezinta:

  • infectii;
  • ulcer gastric sau duodenal;
  • glaucom;
  • diabet zaharat.

Poliartrita7

Medicul specialist poate recomanda si medicamente imunosupresoare. Acestea pot intarzia evolutia bolii, dar prezinta ca dezavantaj major o toxicitate crescuta.

Alte medicamente care pot incetini dezvoltarea poliartritei reumatoide sunt:

  • antagonisti TNF-ⲁ (factorului de necroza tumorala alfa);
  • antagonisti ai receptorilor IL-1 (interleukina 1);
  • inhibitorii kinazelor din familia Janus (inhibitori JAK).

Interventie chirurgicala pentru inlaturarea deformarilor articulare

Tratamentul chirurgical este indicat in cazul persoanelor ale caror deformari articulare ingreuneaza realizarea miscarilor. Decizia efectuarii unor interventii chirurgicale este stabilita de catre medicul specialist, in functie de starea generala a pacientului si de evolutia bolii. Printre cele mai intalnite interventii chirurgicale se afla:

  • artroplastia (inlocuirea articulatiei cu o proteza);
  • artrodeza gatului (fuzionarea vertebrelor in cazul subluxatiei vertebrelor cervicale 1 si 2);
  • artrodeza policelui (fuzionarea falangei proximale cu cea distala);
  • sinovectomia (indepartarea membranei sinoviale);
  • interventiile chirurgicale, cu rol in corectarea anomaliilor de la nivelul tendoanelor.

Ingrijirea unei persoane care sufera de poliartrita reumatoida

O boala cronica manifestata prin durere si umflaturi, poliartrita reumatoida poate cauza dizabilitate fizica, punand presiune atat pe pacienti, cat si pe cei care ii ingrijesc.

Daca anterior, ingrijirea era posibila doar in spital, in prezent, se poate realiza si la domiciliu. Pacientii cu forme severe de artrita reumatica au nevoie de monitorizare si de tratament continuu. Persoanele care au grija de un bolnav de poliartrita reumatoida trebuie sa fie capabile sa fixeze obiective realiste.

Poliartrita8

Multi pacienti se confrunta cu durere, frustrare, nervozitate, anxietate si depresie. Trebuie sa fii capabil sa le recunosti si sa incurajezi pacientul sa discute cu doctorul specialist sau cu medicul de familie.

Un ingrijitor trebuie sa poata evalua severitatea simptomelor. Dimineata, apare mai ales intepeneala articulatiilor, in restul zilei predominand durerea si umflaturile. In cazul unor deformari ale mainilor, pacientul poate intampina dificultati in realizarea sarcinilor de zi cu zi, fapt care poate scadea stima de sine, reducand calitatea vietii.

De asemenea, persoanele care au grija de un bolnav de artrita reumatoida trebuie sa incurajeze administrarea medicamentelor conform recomandarilor medicului. Mai mult, ar trebui sa se promoveze modalitati de a proteja articulatiile, diverse forme de terapie ajutatoare si incurajarea practicarii unor exercitii usoare.

In ingrijirea bolnavului ar trebui sa eviti disputele, sa pui intrebari deschise si sa te adresezi intr-un mod cald si empatic.

Este foarte importanta si monitorizarea rezultatelor tratamentului: daca medicamentele sunt eficiente, ce efecte secundare apar si daca revin simptomele specifice artritei reumatoide. Aceste rezultate trebuie, ulterior, comunicate medicului, pentru a ajusta dozele, daca este necesar, sau pentru a recomanda alternative, daca tratamentul actual nu da roade.

Artrita reumatoida juvenila

Este o boala inflamatorie cronica a tesutului conjunctiv, ce poate afecta una sau mai multe articulatii.

Debuteaza pana la varsta de 16 ani. Incidenta maxima este la copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani.

Semne si simptome

Initial, apare ca o reactie inflamatorie la nivelul sinovialelor (probabil ca raspuns imunologic la o infectie ), urmata de leziuni proliferative sinoviale si distructii ale cartilajelor.

ARJ se caracterizeaza prin sinovita cronica si manifestari sistemice extraarticulare:

  • Artrita: deformatii articulare invalidante (prin inflamatia spatiului articular si tumefiere articulara); durere locala variabila ca intensitate, greu de diagnosticat la copilul mic; limitarea miscarilor articulare.
  • Redoare articulara matinala: este caracteristica, insa greu de decelat la copilul mic; se amelioreaza prin pozitia asezat, inainte de ridicarea in picioare, sau prin aplicatii locale calde (comprese calde, bai calde).
  • Tulburari de crestere, prin intarzierea cresterii staturale.
  • Stare generala alterata, prin afectare cardiovasculara.

Forme ale ARJ

Exista mai multe forme clinice ale acestei afectiuni: ARJ sistemica, ARJ pauciarticulara, ARJ poliarticulara.

  • Artrita reumatoida juvenila sistemica – este cea mai grava forma. Afecteaza in mod egal ambele sexe. Semne clinice: febra mare; hepato-splenomegalie (cresterea in volum a ficatului si a splinei); pericardita (inflamatia tesutului pericardului, tunica ce inconjoara inima); aparent, in primele saptamani sau chiar pana la 6-8 luni, articulatiile nu sunt afectate; deficit statural, prin incetinirea cresterii.
  • Artrita reumatoida juvenila pauciarticulara – afecteaza una/trei articulatii mari. La copilul mic, sunt prinse urmatoarele articulatii: genunchiul, glezna, cotul. Soldul nu este niciodata afectat, la aceasta varsta. Pot fi afectate si articulatiile mici de la mana si de la picior, care, desi sunt nedureroase, vor dezvolta contracturi in cateva luni de la debut. La copilul mare, sunt prinse urmatoarele articulatii: soldul, genunchiul, glezna.
  • Artrita reumatoida juvenila poliarticulara – afecteaza cinci sau mai multe articulatii mici si mari. Afectarea articulara este simetrica.

Diagnostic

Stabilirea diagnosticului functional in ARJ se face prin incadrarea pacientului in urmatoarele categorii, in functie de posibilitatea acestuia de a efectua activitatile pentru ingrijirea proprie, activitatile de joc si activitatile scolare specifice varstei:

  1. Grupa I: copilul poate sa efectueze activitati pentru ingrijirea proprie (sa se imbrace, hraneasca, spele si sa utilizeze singur toaleta); activitati de joc; activitati scolare specifice varstei.
  2. Grupa a II-a: copilul poate sa efectueze activitati pentru ingrijirea proprie si activitati de joc. Sunt limitate activitatile scolare.
  3. Grupa a III-a: copilul poate sa efectueze activitati pentru ingrijirea proprie. Sunt limitate activitatile de joc specifice varstei si activitatile scolare.
  4. Grupa a IV-a: sunt limitate toate cele trei tipuri de activitati.

Tratament

Scopul tratamentului consta in obtinerea controlului manifestarilor clinice si in reducerea deformarilor articulare. Tratamentul trebuie efectuat in echipa multidisciplinara, formata din medic reumatolog, medic de recuperare medicala, kinetoterapeut si psiholog.

  • Tratament medicamentos specific, recomandat de medicul reumatolog.
  • Tratament ortopedico-chirurgical: in cazurile grave.
  • Psihoterapie: pentru intreaga familie
  • Kinetoterapie:
  • Posturari corective
  • Caldura locala, in cazul contracturilor musculare
  • Aplicatii reci, in perioadele de inflamatie acuta
  • Exercitii pentru pastrarea mobilitatii si a tonusului muscular – mobilizari pasive si activ-pasive, cu tractiuni usoare finale; contractii izometrice; mobilizari active
  • Inot; mers pe bicicleta
  • Balneoterapie in climat marin
  • Terapie ocupationala
  • Educatie sanitara: parintii si copilul trebuie sa stie ca aceasta afectiune nu se vindeca, scopul tratamentului complex fiind de prevenire a sechelelor. Copilul cu ARJ trebuie sa fie incurajat sa mearga la scoala si sa participe la activitatile fizice uzuale (se vor evita, insa, eforturile fizice intense si de lunga durata).

Prognosticul poliartritei reumatoide

Evolutia bolii este mai severa in cazul persoanelor caucaziene si al femeilor. Cu cat debutul este la o varsta mai inaintata si cu cat sunt afectate mai multe articulatii, cu atat gravitatea acestei afectiuni este mai mare. Fumatul reprezinta un factor agravant al bolii, deci este recomandat sa se renunte la acest obicei.

Speranta de viata scade cu aproximativ 5 ani pentru persoanele diagnosticate cu poliartrita reumatoida. Aceasta scadere poate fi cauzata atat de complicatiile afectiunii, cat si de tratament, prin efectele secundare pe care le prezinta. Cele mai intalnite cauze de deces ale persoanelor cu poliartrita reumatoida sunt: afectiunile cardiace, hemoragiile digestive, dezvoltarea infectiilor.

 

 

Bibliografie:

Beers M. H et al. (ed.), 2009, Manualul Merck de diagnostic și tratament, Ed. a  XVIII – a, Ed. ALL, pag. 283-289

www.arthritis.org, https://www.arthritis.org/diseases/rheumatoid-arthritis, accesat la data 23.01.2022

www.cdc.gov, https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html, accesat la data 23.01.2022

www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/, accesat la data 23.01.2022

Kinetoterapia in pediatrie, Doina Muresan, Editura Fundatiei Romania de maine, Buc, 2009

Engdahl, C. – Estrogen induces St6gal1 expression and increases IgG sialylation in mice and patients with rheumatoid arthritis: a potential explanation for the increased risk of rheumatoid arthritis in postmenopausal women,  https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13075-018-1586-z

Hasset, Afton L., Clauw, Daniel J. – The role of stress in rheumatic diseases, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2911881/

Cojocaru, M. et al. – Metabolic Syndrome in Rheumatoid Arthritis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3557423/

Yang, D.H. et al. – Analysis of Socioeconomic Status in the Patients with Rheumatoid Arthritis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024906/

Adab, P. et al. – Breastfeeding practice, oral contraceptive use and risk of rheumatoid arthritis among Chinese women: the Guangzhou Biobank Cohort Study, https://academic.oup.com/rheumatology/article/53/5/860/1798220

Consultant: Dr. Ioana Iordache, medic specialist recuperare medicala, Kinetic Sport & Medicine