Poliartrita reumatoida: simptome, cauze si tratament

Poliartrita reumatoida este o afectiune autoimuna care afecteaza articulatiile. Simptomele principale ale acestei boli sunt durerea, edemul si redoarea articulatiilor. Aceste simptome apar ca urmare a dezvoltarii unui proces inflamator mediat de chemokine, citokine și metaloproteinaze. Cele mai afectate sunt articulatiile mari: ale pumnului, ale cotului, ale genunchiului.

Aceasta afectiune cronica este diagnosticata la 1% din populatie. Poliartrita reumatoida apare mai frecvent la femei, acestea avand un risc de 3 ori mai mare, comparativ cu barbatii. Varsta la care sunt diagnosticate cele mai multe dintre femei este intre 30-60 de ani. Majoritatea barbatilor dezvolta aceasta patologie dupa varsta de 45 de ani.

Etiologia poliartritei reumatoide

Cauzele aparitiei poliartritei reumatoide nu sunt pe deplin intelese. Se cunoaste existenta anumitor mecanisme in cadrul sistemului imunitar, care confunda structurile proprii organismului cu structuri din afara acestuia. In acest fel, sunt sintetizate substante care ataca membrana sinoviala de la nivelul articulatiilor. Aceasta membrana are rolul de a produce lichidul sinovial, care faciliteaza mobilitatea si asigura nutritia articulatiilor.

Procesul inflamator de la nivel articular consta in formarea complexelor imune si a anticorpilor (factorul reumatoid). Articulatia este invadata de macrofage si limfocite care produc chemokine si citokine proinflamatorii:

 • gamma-interferon;
 • factorul de necroza tumorala;

Acesti factori proinflamatori determina hipertrofierea (ingrosarea) membranei sinoviale. Modificarea structurala a membranei sinoviale, impreuna cu prezenta mediatorilor inflamatiei conduc la erodarea cartilajului si a osului subcondral. In timp, sunt afectate si ligamentele si capsula articulara. Toate aceste anomalii produc rigiditate articulara si durere.

O alta caracteristica a acestei patologii este prezenta nodulilor reumatoizi. Acesti noduli reprezinta un focar inflamator. Centrul nodulilor este constituit din tesut necrozat, iar la exterior prezinta limfocite, celule B și fibroblase. Intre cele doua straturi se afla macrofagele.

Se estimeaza ca persoanele care dezvolta poliartrita reumatoida prezinta un substrat genetic favorizant. Acesta poate fi latent sau se poate exprima, ca urmare a prezentei unui eveniment declansator. Astfel de evenimente pot fi reprezentate de: infectiile virale sau bacteriene, fumatul sau chiar de episoade solicitante din punct de vedere fizic sau emotional.

Simptomele din poliartrita reumatoida

De cele mai multe ori, poliartrita reumatoida debuteaza cu prezenta simptomelor sistemice, ulterior aparand si cele articulare. Cu toate acestea, la unele persoane, aceste tipuri de simptome apar simultan. Dintre simptomele sistemice fac parte:

 • redoarea matinala a articulatiilor afectate (dificultati la miscare);
 • fatigabilitatea;
 • anorexia;
 • febra usoara.

Spre deosebire de cele sistemice, simptomele articulare afecteaza doar articulatiile. Astfel, se intalnesc:

Redoarea matinala apare dimineata si dureaza mai mult de o ora. Redoarea poate aparea chiar si in timpul zilei, dupa o perioada indelungata de repaus. Articulatiile afectate realizeaza greoi miscarile, sunt tumefiate (umflate), edematiate (rosii) si calde la atingere. Aceste caracteristici sunt specifice inflamatiei.

In cadrul poliartritei reumatoide apar si deformari osoase. Cele mai frecvente deformari osoase sunt:

 • deviatia ulnara a degetelor (degetele mijlocii se orienteaza spre degetul mic, cauza fiind modificarea pozitiei tendoanelor);
 • deformarea in gat de lebada (hiperextensia articulatiei interfalangiene proximale si flexia articulatiei interfalangiene distale);
 • deformarea in butoniera (flexia articulatiei interfalangiene proximale si hiperextensia articulatiei interfalangiene distale).

poliartrita-simptome

Ce articulatii sunt afectate in poliartrita reumatoida?

In poliartrita reumatoida, articulatiile sunt afectate simetric. Cele mai afectate articulatii sunt:

 • articulatia pumnului;
 • articulatiile degetelor;
 • articulatia cotului;
 • articulatia gleznei.

Cel mai putin afectat este scheletul axial: coloana vertebrala si craniul. Cu toate acestea, s-au inregistrat cazuri in care au fost implicate si articulatiile de la nivelul coloanei cervicale superioare.

Complicatii ce pot aparea in poliartrita reumatoida

In ceea ce priveste evolutia acestei afectiuni inflamatorii, aceasta difera de la persoana la persoana. In primul an, evolutia este foarte rapida, continand sa progreseze cu un ritm accelerat pana la 6 ani.

Sindromul de canal carpian

Sindromul de canal carpian se produce ca urmare a inflamatiei sinovialei radiocarpiene. Prin hipertrofierea sinovialei, aceasta exercita presiune la nivelul nervului median.

Ruptura chisturilor Baker

Chisturile Baker sunt localizate la nivel popliteului (in spatele genunchiului). Comprimarea chisturilor poate duce la ruperea acestora. Astfel, la nivelul gambei apare senzatia de durere, iar zona se tumefiaza.

Noduli subcutanati

Nodulii subcutanati apar destul de tarziu in evolutia bolii. Mai putin de jumatate dintre cei diagnosticati cu poliartrita reumatoida prezinta astfel de noduli. Cel mai adesea, ei apar la nivelul zonelor din vecinatatea centrelor de inflamatie.

Noduli viscerali

Acesti noduli se formeaza in structura organelor interne. In majoritatea cazurilor, nu determina aparitia altor simptome. Nodulii viscerali reprezinta un semn al severitatii bolii.

Vasculita

Vasculita se manifesta prin aparitia inflamatiei la nivelul vaselor de sange. Aceasta poate conduce la aparitia altor complicatii, precum:

 • miocardita;
 • pericardita;
 • fibroza pulmonara;
 • aparitia ulcerelor la nivelul membrelor inferioare.

Infectiile

Infectiile pot aparea ca urmare a medicamentelor prescrise in poliartrita reumatoida. Aceste medicamente au rolul de a suprima sistemul imunitar, ceea ce face ca organismul uman sa fie mai putin pregatit pentru a combate agentii patogeni.

Afectarea coloanei vertebrale

Modificarile structurale cauzate de prezenta inflamatiei pot fi responsabile pentru comprimarea maduvei spinarii. In cazuri severe, apare subluxatia atlantoaxiala.

Diagnosticul in poliartrita reumatoida

Stabilirea diagnosticului de poliartrita reumatoida se realizeaza pe baza unei anamneze complete, a unei evaluari clinice si paraclinice amanuntite. In cadrul anamnezei, medicul specialist afla cum si cand au debutat simptomele, cum se manifesta acestea, daca sunt accentuate dimineata.

La examenul clinic, se observa aspectul articulatiilor, daca sunt tumefiate, edematiate sau daca nodulii reumatoizi sunt prezenti. Examenul paraclinic se efectueaza in functie de recomandarile medicului. Pot fi recomandate:

 • hemograma;
 • dozarea proteinei C reactive;
 • dozarea fibrinogenului;
 • dozarea VSH-ului (viteza de sedimentare a hematiilor);
 • radiografia;
 • RMN;
 • dozarea anticorpilor: factorul reumatoid, anticorpii anti peptid ciclic citrulinat.

Radiografia

Aceasta investigatie imagistica este utila, daca la nivelul articulatiei sunt prezente eroziuni ale structurilor componente. Astfel, se poate decela daca poliartrita reumatoida se afla intr-un stadiu avansat de evolutie. Radiografia efectuata la debutul bolii se poate compara cu radiografiile viitoare, pentru a determina evolutia afectiunii.

In stadiile incipiente ale acestei boli, pe radiografie se deceleaza tumefactia articulara la nivelul tesuturilor moi. In stadii mai avansate, pot fi observate erodari ale cartilajului articular, precum si ingustarea spatiului articular.

Rezonanta magnetica nucleara (RMN)

RMN-ul este o metoda imagistica mai sensibila, comparativ cu radiografia. Prin intermediul RMN-ului, modificarile articulare pot fi vizualizate mai devreme.

Markeri specifici poliartritei reumatoide

Acesti markeri sunt reprezentati de anticorpi. Prezenta anticorpilor este utila pentru a putea stabili diagnosticul, mai ales in cazul unor patologii similare din punctul de vedere al simptomelor poliartritei reumatoide.

Factorul reumatoid

Factorul reumatoid este un anticorp ce se regaseste la peste 70% dintre persoanele cu poliartrita reumatoida. Este important de mentionat ca poate fi detectat si la persoane care nu au aceasta patologie sau care prezinta ale afectiuni, precum: lupusul eritematos sistemic, hepatita virala, cancerul.

Anticorpii anti peptid ciclic citrulinat

Acestia prezinta sensibilitate si specificitate crescute pentru poliartrita reumatoida.

Tratamentul

Poliartrita reumatoida este o afectiune cronica. De aceea, principalul scop al tratamentului consta in reducerea simptomelor si intarzierea evolutiei. Se recomanda respectarea unei alimentatii echilibrate si a duratelor de repaus, realizarea unor exercitii fizice indicate de catre specialist, precum si urmarea unui tratament medicamentos.

Alimentatia

Este recomandat a urma o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional, din care sa nu lipseasca proteinele, glucidele, lipidele, vitaminele si mineralele. In prezent, nu exista o dieta speciala recomandata persoanelor cu poliartrita reumatoida. Cu toate acestea, este indicata inlocuirea carnii de pasare sau porc cu pestele. Acesta contine cantitati crescute de acizi grasi polinesaturati (acidul alfa linoleic și acidul eicosapentaenoic), care contribuie la scaderea secretiei de prostaglandine inflamatorii. Asadar, simptomele pot fi partial reduse.

Exercitiile fizice si repausul

Medicul specialist poate recomanda efectuarea unor exercitii fizice, in functie de articulatiile afectate si de toleranta pacientului. De cele mai multe ori, sunt indicate exercitiile pasive, cat si exercitii in izometrie, contractii musculare fara mobilizare articulara. Scopul acestora este de a nu se realiza contractia musculaturii pe parcursul miscarilor si de a creste tonusul muscular.

Este bine ca exercitiile active (specifice fiecarei articulatii sau chiar mersul) sa fie efectuate moderat, fara a utiliza greutati. Este indicat ca exercitiile sa fie realizate cu atentie, pentru a evita intinderile musculare si a nu pune presiune pe articulatii In cazul inflamatiilor de la nivelul membrului inferior este recomandata utilizarea echipamentelor de tipul AlterG, echipament ce reduce greutatea corporala pana la 80%. In acest mod pot fi executate miscari complexe fara a suprasolicita articulatiile membrului inferior. Exercitiile joaca un rol important pentru pacientii cu poliartrita reumatoida, ele avand un impact major in calitatii vietii.

poliartrita-tratament

Repausul complet nu este recomandat indiferent de stadiul de evolutie al bolii, insa o perioada scurta de repaus poate fi benefica. In acest mod, este redusa inflamatia, iar simptomele caracteristice acesteia (tumefiere, eritem, durere) scad in intensitate.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos are ca principal scop diminuarea inflamatiei. Pentru aceasta, sunt administrate medicamente de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene. Acestea sunt de evitat in cazul persoanelor ce prezinta ulcer gastric sau boli cardiovasculare. De aceea, administrarea lor se va face doar la recomandarea medicului specialist.

Corticosteroizii reprezinta o alta clasa de medicamente ce sunt recomandate in poliartrita reumatoida. Spre deosebire de antiinflamatoarele nesteroidiene, acestia au capacitatea de a ameliora simptomele acestei afectiuni intr-o proportie mai mare. Administrati pe o perioada indelungata, isi pierd efectul, treptat. Nu se recomanda utilizarea lor, daca persoana prezinta:

 • infectii;
 • ulcer gastric sau duodenal;
 • glaucom;
 • diabet zaharat;

Medicul specialist poate recomanda si medicamente imunosupresoare. Acestea pot intarzia evolutia bolii, dar prezinta ca dezavantaj major o toxicitate crescuta.

Alte medicamente care pot incetini dezvoltarea poliartritei reumatoide sunt:

 • antagonisti TNF-ⲁ (factorului de necroza tumorala alfa);
 • antagonisti ai receptorilor IL-1 (interleukina 1);
 • inhibitorii kinazelor din familia Janus (inhibitori JAK).

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical este indicat in cazul persoanelor ale caror deformari articulare ingreuneaza realizarea miscarilor. Decizia efectuarii unor interventii chirurgicale este stabilita de catre medicul specilist, in functie de starea generala a pacientului si de evolutia bolii. Printre cele mai intalnite interventii chirurgicale se afla:

 • artroplastia (inlocuirea articulatiei cu o proteza);
 • artrodeza gatului (fuzionarea vertebrelor in cazul subluxatiei vertebrelor cervicale 1 si 2);
 • artrodeza policelui (fuzionarea falangei proximale cu cea distala);
 • sinovectomia (indepartarea membranei sinoviale);
 • interventiile chirurgicale cu rol in corectarea anomaliilor de la nivelul tendoanelor.

Prognosticul poliartritei reumatoide

Evolutia bolii este mai severa in cazul persoanelor caucaziene si al femeilor. Cu cat debutul este la o varsta mai inaintata si cu cat sunt afectate mai multe articulatii, cu atat gravitatea acestei afectiuni este mai mare. Fumatul reprezinta un factor agravant al bolii, deci este recomandat sa se renunte la acest obicei.

Speranta de viata scade cu aproximativ 5 ani pentru persoanele diagnosticate cu poliartrita reumatoida. Aceasta scadere poate fi cauzata atat de complicatiile afectiunii, cat si de tratament, prin efectele secundare pe care le prezinta. Cele mai intalnite cauze de deces ale persoanelor cu poliartrita reumatoida sunt: afectiunile cardiace, hemoragiile digestive, dezvoltarea infectiilor.

 

 

Bibliografie:

Beers M. H et al. (ed.), 2009, Manualul Merck de diagnostic și tratament, Ed. a  XVIII – a, Ed. ALL, pag. 283-289

www.arthritis.org, https://www.arthritis.org/diseases/rheumatoid-arthritis, accesat la data 23.01.2022

www.cdc.gov, https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html, accesat la data 23.01.2022

www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/, accesat la data 23.01.2022