Spondiloza cervicala – cauze, simptome, tratament

Spondiloza cervicala este un termen general care defineste degradarea discurilor intervertebrale din zona cefei. Este o afectiune des intalnita, care debuteaza la 20-50 de ani, aproximativ 85% dintre persoanele de peste 60 de ani fiind afectate. In fazele timpurii, nu apar simptome, insa, pe masura ce boala progreseaza, apar durerea si necesitatea interventiei medicului. In continuare, poti citi mai multe despre cauzele spondilozei cervicale, cum se manifesta, in ce consta tratamentul, precum si ce masuri pot fi luate pentru a preveni aceasta afectiune.

Cauze ale spondilozei cervicale

Inaintarea in varsta reprezinta cauza predominanta a aparitiei spondilozei cervicale. Corpul uman este supus stresului in fiecare zi, de-a lungul mai multor ani, iar acest lucru isi spune cuvantul asupra coloanei vertebrale. Inainte de aparitia durerii, articulatiile si alte structuri ale coloanei vertebrale incep sa se degenereze. Alte cauze posibile pentru aparitia spondilozei cervicale includ:

  • Boala degenerativa a discului – consta in degenerarea discurilor intervertebrale, ceea ce va cauza subtierea acestora. Drept urmare, spatiul dintre vertebre, acolo unde discul intervertebral actiona pe post de tampon, devine mai mic, iar vertebrele se freaca unele de altele. Mai apoi, apar probleme ale cartilajelor din zonele vertebrale, care duc la aparitia iritatiilor si a inflamatiilor radacinii nervilor spinali;
  • Miscarea spinala anormala – hipermobilitate ce duce la o schimbare a coloanei vertebrale. Pentru a ajuta la echilibrarea coloanei, organismul reactioneaza si dezvolta o serie de elemente osoase mici, numite osteofite. Dezvoltarea acestor formatiuni osoase poate ciupi structurile nervoase si, astfel, apare durerea;
  • Genetica – unele persoane au gene care le fac mai predispuse la uzura excesiva a articulatiilor si a discurilor intervertebrale. Daca rudele apropiate au spondiloza cervicala, este posibil sa dezvolti aceasta boala.

Factori de risc in spondiloza cervicala

Pe langa cauzele de mai sus, exista si o serie de factori de risc ce cresc probabilitatea aparitiei spondilozei cervicale:

  • Varsta – spondiloza cervicala afecteaza mai ales persoanele de peste 50 de ani;
  • Tipul de munca – persoanele ce realizeaza miscari incomode ale gatului au un risc mai mare de spondiloza cervicala, la fel si cele care trebuie sa tina gatul intr-o pozitie incomoda;
  • Fumatul – afecteaza discurile intervertebrale si grabeste degenerarea acestora;
  • Existenta unor leziuni la nivelul gatului, din cauza unor alte afectiuni sau a unui accident;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Lipsa activitatii fizice;
  • Lipsa unei diete sanatoase si echilibrate;

Simptome ale spondilozei cervicale

Majoritatea persoanelor afectate de spondiloza cervicala nu au simptome specifice, cel putin in prima faza a bolii. Acestea apar odata ce boala avanseaza si pot fi usoare, moderate sau severe. Mai mult, pot avea un caracter continuu sau pot aparea brusc si disparea la fel de repede. Cele mai frecvente simptome sunt durerea din jurul omoplatului si, in cazurile mai grave, amorteala bratelor. De cele mai multe ori, durerea este accentuata de oboseala si se reduce dupa odihna. In general, durerea devine mai puternica atunci cand:

  • Stai in picioare sau jos;
  • Stranuti sau tusesti;
  • Misti capul in fata, spate sau in partile laterale.

In lipsa tratamentului, pot aparea crize de spondiloza cervicala ce pot dura cateva zile sau chiar saptamani. Aceste crize includ, pe langa durere, si:

  • Ameteli;
  • Migrene;
  • Pierderea echilibrului;
  • Rigiditatea gatului;
  • Dureri de umeri si ceafa;
  • Furnicaturi ale gatului, umerilor, bratelor, mainilor si degetelor;
  • Imposibilitatea de a face anumite miscari ale gatului sau bratelor;
  • Schimbarea comportamentului;
  • Rigiditate in zona gatului sau a umerilor, mai ales dimineata, dupa trezire;
  • Rar, dificultate la inghitire – apare atunci cand maduva spinarii a fost comprimata.

Complicatii ale spondilozei cervicale

In lipsa tratamentului, spondiloza cervicala are complicatii grave, care afecteaza calitatea vietii. Pot aparea probleme de sanatate precum:

  • Limitarea mobilitatii;
  • Pierderea densitatii osoase;
  • Pierderea fortei musculare;
  • Pierderea flexibilitatii;
  • Ingrasarea ca urmare a lipsei de miscare provocate de durere;
  • Durere cronica;
  • Slabiciune fizica;
  • Tulburari de somn – aici, problema este mai complexa, deoarece durerea afecteaza calitatea somnului, iar lipsa unui somn odihnitor amplifica durerea;
  • Anxietate si depresie.

Diagnosticarea spondilozei cervicale

Stabilirea diagnosticului de spondiloza cervicala este pus pe baza examenului fizic si a unor investigatii precum RMN si CT (computer tomograf) al coloanei vertebrale. Aceste analize vor arata ingustarea spatiilor articulare dintre corpurile vertebrale, afectarea cartilajelor, degenerarea discurilor si a vertebrelor. Radiografia simpla va dezvalui osteofitele dezvoltate la marginea vertebrelor.

Examenul fizic va implica observarea posturii, a gradului de miscare, respectiv amplitudinea miscarii gatului si starea generala de sanatate. Medicul va palpa coloana vertebrala pentru a vedea curbura si alinierea. Examenul neurologic consta in testarea reflexelor, a fortei musculare si a modificarilor nervilor. De asemenea, medicul va pune o serie de intrebari legate de intensitatea durerii si momentul in care aceasta este mai profunda. In general, durerea se deplaseaza dinspre gat sau spate catre alte parti ale corpului. Evaluarea va verifica si prezenta unor simptome precum furnicaturile sau amorteala.

Examenul neurologic este vital in diagnosticarea spondilozei cervicale, deoarece afectiunea poate cauza probleme ale nervilor si chiar ale maduvei spinarii.

Tratamentul spondilozei cervicale

In urma diagnosticului, medicul stabileste tratamentul adecvat in functie de stadiul bolii, prezenta sau absenta simptomelor, gradul de mobilitate. In general, pentru stadiile timpurii, se recomanda medicamente, kinetoterapie si fizioterapie, iar pentru cazurile severe sau daca aceste forme de tratament nu dau rezultate, se propune interventia chirurgicala. Mai jos, poti citi mai multe despre fiecare forma de tratament in parte.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos pentru spondiloza cervicala depinde de severitatea simptomelor. Medicamentele contribuie la reducerea durerii, mentinerea activitatilor obisnuite, precum si la prevenirea afectarii permanente a nervilor spinali si a maduvei spinarii. Mai jos sunt principalele tipuri de medicamente recomandate in spondiloza cervicala:

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene – de exemplu, ibuprofen sau naproxen, care reduc durerea si inflamatia;
  • Corticosteroizi – ajuta la reducerea durerii severe. Uneori, se recomanda injectii cu steroizi;
  • Medicamente care ajuta la relaxarea musculaturii si amelioreaza spasmele musculare;
  • Medicamente ce reduc durerea nervilor deteriorati;
  • Unele medicamente anticonvulsive – pot ajuta la reducerea durerii nervilor deteriorati;
  • Antidepresivele – pot fi recomandate pentru a reduce din durerea provocata de spondiloza cervicala.

Kinetoterapie

Kinetoterapia poate fi recomandata in recuperarea mobilitatii gatului. Sub ghidarea unui kinetoterapeut, vei putea realiza exercitii adaptate pentru spondiloza cervicala. Acestea vor imbunatati circulatia, vor contribui la reducerea durerii si te vor ajuta sa redobandesti mobilitatea in zona gatului. De asemenea, prin kinetoterapie se mareste rezistenta musculara, cresc adaptarea la efort fizic si mobilitatea articulatiilor,,  se imbunatateste coordonarea, controlul si echilibrul si se corecteaza postura si aliniamentul corpului. Este importanta sa tratam corpul ca pe un intreg, chiar daca durerea este la nivelul cefei, se insista pe musculatura posturala si aici pun accent pe musculatura abdominala, musculatura fesiera si musculatura spatelui.

  • Hidroterapia – se profita de efectele apei pentru a reduce din presiunea resimtita asupra coloanei. Implica exercitii relativ simple, realizate in apa calda, cu o temperatura cuprinsa intre 32 si 36 de grade Celsius. In general, fizioterapeutul demonstreaza cum se realizeaza exercitiile in apa, facand ajustarile necesare fiecarui pacient in parte;
  • Aplicarea de benzi – acestea ajuta la reabilitare si previn progresul bolii. Fizioterapeutii sunt instruiti pentru a aplica eficient aceste benzi pe piele, pentru a mentine oasele si muschii stabili. Prin aplicarea de benzi, se previn accidentarile, se poate reveni mai repede la practicarea sportului, se incurajeaza miscarile normale si stabilitatea articulatiilor si se reduce durerea.

Terapia Manuala

Terapeutul poate folosi tehnici blande , pentru a ajuta la relaxarea treptata a muschilor si reducerea contracturilor locale.

De asemenea, terapia manuala reduce progresul spondilozei si se atenueaza durerea. Circulatia este stimulata, iar fluxul de sange ofera oxigen si substante nutritive, esentiale pentru eliminarea produselor reziduale, asa cum este acidul lactic, a carui acumulare poate duce la spasme dureroase.

Fizioterapie:

 Laser de joasa si inalta intensitate

Procedurile cu terapia laser  sunt folosite de ani de zile, pentru a trata diverse afectiuni. In cazurile de spondiloza cervicala, folosirea laserului ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei, accelereaza vindecarea tesuturilor deteriorare, contribuie la relaxarea muschilor gatului si stimuleaza regenerarea nervilor.

Cele mai bune rezultate se obtin cu un laser de cel putin 30 de wati. Un tratament de doar 10 minute produce 18.000 de jouli, ceea ce ofera un efect semnificativ, reducand durerea si inflamatia. Este nevoie de cel putin 2-3 tratamente pentru a observa schimbarile, iar daca leziunile sunt cronice, pot fi necesare chiar si mai multe.

Proceduri cu ultrasunete

Tratamentul cu ultrasunete reprezinta un supliment la administrarea de medicamente si kinetoterapie, deoarece ajuta la relaxarea muschilor, reducerea inflamatiei si stimularea circulatiei, pentru a inlesni vindecarea.

Echipamentul genereaza unde de sunet de inalta frecventa, care sunt transferate in zona gatului, cu ajutorul unei sonde cu cap rotund. Undele penetreaza pielea si creeaza o caldura blanda, care ajuta la calmarea durerii.

Electroterapie

Electroterapia este un termen general, care acopera mai multe forme de terapie, ce folosesc curentul electric pentru a reduce durerea si a imbunatati functiile muschilor. In general, se foloseste un dispozitiv (ce se ataseaza pe gat), alimentat cu o baterie care furnizeaza curent electrozilor. Acestia din urma transmit un impuls electric zonei cu probleme si ajuta la ameliorarea simptomelor.

Fata de alte forme de terapie, electroterapia are cateva efecte secundare temporare: iritarea pielii si eruptia cutanata. Daca ai infectii ale pielii in zona gatului, este indicata evitarea electroterapiei.

Terapia Tecar

Aceasta terapie este o procedura de fizioterapie mai moderna care accelereaza procedul metabolic natural de vinderare, are un impact major in regenerarea tesuturilor afectate.

Tratament chirurgical

Atunci cand tratamentul medicamentos nu da rezultate sau daca spondiloza cervicala este intr-un stadiu avansat, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. Operatia poate implica indepartarea discului intervertebral cu probleme, a unei parti a vertebrei sau fuzionarea unui segment osos. Tratamentul chirurgical are doua obiective: indepartarea durerii si controlul miscarii.

Prevenirea spondilozei cervicale

Spondiloza cervicala poate fi prevenita, daca eviti factorii de risc si adopti o serie de masuri:

  • Introdu activitatea fizica in programul zilnic sau saptamanal. Antrenamentele ar trebui sa includa deopotriva exercitii pentru zona gatului si umerilor si exercitii de rezistenta;
  • Tine greutatea sub control – excesul ponderal pune presiune pe articulatiile coloanei vertebrale si accelereaza uzura discurilor intervertebrale;
  • Adopta o dieta sanatoasa, echilibrata si variata – include alimente precum fructele, legumele, cerealele integrale, carnea slaba si lactatele si limiteaza consumul de produse semipreparate, excesul de sare, zahar si grasimi saturate si trans;
  • Daca lucrezi la birou, fa pauze regulate de-a lungul zilei. In aceste intervale, misca-te cat de mult poti, fa cateva exercitii usoare si rotiri ale capului. De asemenea, adopta o postura corecta pe scaun;
  • Odihneste-te 7-9 ore pe noapte.

Spondiloza cervicala este destul de des intalnita, mai ales la persoanele varstnice sau care prezinta factori de risc (un stil de viata dezechilibrat, un loc de munca ce implica miscarea gatului etc.). Durerea, disconfortul, migrenele si intepeneala gatului sunt simptome comune spondilozei cervicale. Diagnosticarea timpurie a bolii ajuta la grabirea recuperarii. In functie de stadiul in care este depistata spondiloza, tratamentul poate consta in medicamente si kinetoterapie, terapii alternative si chiar in interventia chirurgicala, pentru cazurile severe.

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.