De asemenea, va trebui sa va prezentati cu 10-15 minute mai devreme de ora programata pentru evaluare, pentru a completa documentele necesare (fisa pacientului si chestionarul pacientului).
Are ca scop evaluarea fortei grupelor musculare si a fiecarui muschi in parte. De asemenea, specialistii recomanda ca testingul muscular sa preceada testingul articular, deoarece starea de functionalitate a unei articulatii poate influenta precizia testingului muscular.
In evaluarea aparatului locomotor, se apeleaza la testingul muscular pentru a preciza nivelul lezional in cazul unor boli neurologice. Aceasta etapa a evaluarii pacientului sta la baza programului de recuperare sportiva sau medicala si ajuta la determinarea necesitatii unor eventuale interventii chirurgicale.
Kinetoterapeutii din cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine au grija sa execute testingul muscular in conditii de confort pentru pacient. Astfel, testarile intermediare sunt realizate de acelasi kinetoterapeut, favorizand astfel colaborarea si comunicarea cu pacientul. Pe durata desfasurarii testingului muscular, kinetoterapeutul va dirija, incuraja si orienta examinarea, rolul pacientului fiind acela de a participa activ la toate examinarile.
Este realizat obligatoriu la inceputul si la sfarsitul tratamentului kinetoterapeutic, intrucat ofera date importante asupra starii de functionalitate a articulatiei din momentul respectiv. Impreuna cu testingul muscular, testingul articular se numara printre elementele esentiale in luarea deciziilor unor modificari sau interpretari utile a obiectivelor de tratament propuse.
Testigul articular este realizat de catre kinetoterapeut pe parcursul a cinci etape. Initial, kinetoterapeutul masoara amplitudinea miscarilor articulare normale, aceasta etapa fiind urmata de depistarea miscarilor anormale. Totodata, se pun in evidenta eventualele aspecte clinice asociate. O alta etapa importanta in testingul articular este reprezentata de studiul radiologic al articulatiilor. Pentru fiecare articulatie in parte este masurata amplitudinea diferitelor miscari, cum ar fi flexia, extensia etc. Testingul articular este finalizat prin sinteza tuturor datelor obtinute.
Kinetoterapeutii clinicii Kinetic Sport & Medicine explica pacientilor toate procedurile si manevrele care urmeaza a fi efectuate in cadrul testingului articular, pentru a elimina orice grija. Pe durata testarii articulare, pacientul este relaxat din punct de vedere fizic si psihic. Kinetoterapeutii clinicii noastre au indemanarea si cunostintele necesare pentru efectuarea evaluarii aparatului locomotor si vor face cunoscute pacientului posibilitatile functionale normale sau eventualele deficiente ale articulatiilor masurate.
Datorita progresului in domeniul tehnologiei si al procedurilor de tratament, clinica Kinetic Sport & Medicine posibilitatea de a va oferi analize amanuntite ale aparatului locomotor, realizate prin metoda ecografiei musculo-scheletale. Aceasta tehnica permite analiza structurilor musculare, a articulatiilor, a tendoanelor, a burselor si ligamentelor, avand un rol foarte important in completarea rezultatelor evaluarii aparatului locomotor obtinute prin testingul muscular si testingul articular.
Ecografia musculo-scheletala este folosita initial in etapa stabilirii de catre medicul specialist a diagnosticului pacientului. De asemenea, este utilizata in timpul desfasurarii anumitor proceduri si tratamente de recuperare, precum: terapia cu plasma, ghidarea acului in infiltratiile intraarticulare, ghidaj in blocajul nervilor periferici etc. Ecografia musculo-scheletala este utilizata si in etapele finale ale tratamentului de recuperare, intrucat medicii pot evalua astfel gradul de vindecare a fracturilor, precum si starea pre- si post-operatorie a pacientului.