Disfunctia articulatiei temporo-mandibulare

Articulatia temporo-mandibulara este structura ce uneste craniul de mandibula, ea permitand inchiderea si deschiderea gurii, dar si miscarile de lateralitate ale mandibulei.

Articulatia este formata din capetele osoase articulare acoperite de cartilaj, menisc/disc articular si numeroase ligamente. Aceasta articulatie se deschide si inchide de aproximatv 2000 de ori pe zi, contribuind la procesul de masticatie, vorbire, inghitit si cascat, nu degeaba ea este denumita si cea mai activa din corp.

Disfunctia articulatiei temporo-mandibulare este termenul general folosit pentru a descrie o serie de factori care pot cauza durere la acest nivel:

– asimetriile dentare, malocluziile(articulatia este suprasolicitata prin efectul de scrasnit si strangere a dintilor- bruxism), artrita, artroza, traumatisme, interventii chirurgicale, postura defectuoasa, trismusul dentar (incapacitatea de a deschide gura ca urmare a contractiei muschilor masticatori), dezechilibre musculare, tulburari ale posturii.

Disfunctia articulatiei temporo-mandibulare reprezinta o afectiune care limiteaza functionarea normala a maxilarului (mandibulei), precum deschiderea gurii, mestecatul si inghititul. Disfunctia ATM afecteaza mai mult femeile (cercetatorii asociaza patologia cu axa hormonala feminina), fiind diagnosticata adeseori dupa pubertate, la persoanele de 20-40 de ani, incidenta fiind de 20-85%. Prin intermediul fizioterapiei si kinetoterapiei, durerea poate fi ameliorata si poate fi recastigata miscarea naturala a maxilarului.

Simptome

Simptomele pot fi temporare sau se pot croniciza. Cele mai frecvente sunt:

– durere la nivelul maxilarului

– cefalee/migrene

– durerea la nivelul musculaturii gatului si la nivelul musculaturii adiacente mandibulei

– durere la mestecarea anumitor alimente

– dificultatea de a deschide complet gura

– durerile articulare se pot extinde catre ureche, ceafa si tampla

– zgomot la deschiderea gurii (‘click’ – deplasarea meniscului)

Atentie: durerea de maxilar poate fi un semn al infarctului de miocard (IMA). Cere ajutor medical imediat daca durerea este insotita de:

  • Durere in piept
  • Dificultati in respiratie
  • Ameteala
  • Durere in bratul stang
  • Amorteala bratului stang
  • Greata ) Nu stiu daca mai este nevoie de aceasta parte

Examenul clinic trebuie sa contina un istoric complet al aparitiei simptomatologiei, palparea articulatiei si a muschilor invecinati, amplitudinea de miscare articulara activ si pasiv, teste functionale, dar si o evaluare a coloanei vertebrale cervicale.

Tratamentul fizioterapic al unui pacient care prezinta o disfunctie a articulatiei temporo-mandibulare trebuie sa i-a in considerare toti factorii declansatori.

Sunt utilizate exercitii active, terapie manuala, reeducare posturala, tehnici de relaxare si fizioterapie. Deasemenea se poate folosi si medicatie antiinflamatoare.

In cazurile complexe este posibila efectuarea unei interventii chirurgicale.

Cum ajuta fiziokinetoterapia

Potrivit studiilor Academiei Americane de Medicina fizica, fiziokinetoterapia pare sa fie cea mai buna optiune in tratamentul disfunctiilor musculoscheletice, reducand semnificativ durerea si redand capacitatea de miscare. In functie de problema cu care te confrunti, specialistul va crea cel mai bun plan de tratament pentru tine. Tratamentul poate include:

Reeducarea posturii

Kinetoterapeutul te va invata cum sa fii atent la postura, pentru a-ti imbunatati pozitia maxilarului, capului, gatului, sternului si a umerilor, atunci cand stai asezat sau cand mergi.

Imbunatatirea amplitudinii de miscare in articulatie

Sunt folosite tehnici de terapie manuala pentru a imbunatati treptat capacitatea de a musca/mesteca si de a ameliora durerea de la nivelul tesuturilor si articulatiilor.

Terapia durerii

 Cand durerea este severa, fizioterapeutul va efectua proceduri specifice pentru calmarea inflamatiei si reducerea durerii (lasser, ultrasunet,etc). Deasemenea se poate folosi si un tratament medicamentos antiinflamator adjuvant.

Recomandarea consultului stomatologic/ortodontic. Daca problema  are drept cauza alinierea dentara , atunci este necesar un consult stomatologic sau chiar la un medic ortodont pentru corectarea acesteia si imbunatatirea functiei maxilarului.

Metode de preventie

Mentinerea posturii corecte ajuta in prevenirea problemelor de tip ATM. Iata, insa, si cateva sfaturi generale:

  • Asaza documentele scrise sau ecranul computerului fix in dreptul ochilor si nu in lateral, pentru a nu fi nevoit sa privesti intr-o singura directie pe perioade lungi.
  • Daca folosesti mult timp telefonul mobil, apeleaza la casti – acestea permit gatului si maxilarului sa ramana intr-o pozitie “neutra”.
  • Evita mestecatul repetitiv (guma de mestecat)
  • Evita fumatul
  • Evita sa mananci alimente tari sau lipicioase
  • Mentine o buna igiena a cavitatii bucale si a danturii

Specialistii nostri de la Kinetic Sport & Medicine va pun la dispozitie expertiza si cunoasterea in a trata o serie de afectiuni si traumatisme. Fa-ti o programare aici.

Surse:

www.archives-pmr.org

https://jaoa.org

www.choosept.com

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.