Chistul sinovial: factori declansatori, simptome, tratament

Chistul sinovial este o problema relativ frecventa, care afecteaza articulatiile si tendoanele, generand disconfort si o umflatura caracteristica. Aceasta afectiune poate aparea indiferent de sex sau varsta, insa, conform statisticilor, ea afecteaza in special adultii, cu o incidenta mai mare la femei decat la barbati, fiind observat mai des la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani.

In cele ce urmeaza, vei afla mai multe despre aceasta afectiune, analizand cauzele, simptomele si optiunile de tratament disponibile.

Ce este chistul sinovial

Un chist sinovial, cunoscut si sub denumirea de chist ganglionar, este o formatiune benigna care apare de-a lungul tendoanelor sau in apropierea articulatiilor, de obicei, la nivelul incheieturii mainii sau al genunchiului. Aceste chisturi sunt, practic, mici saci umpluti cu lichid sinovial, un fluid transparent si vascos ce se gaseste in mod normal la nivelul articulatiilor si care are drept rol lubrifierea articulatiei si reducerea frecarii intre suprafetele articulare.

Chisturile sinoviale pot varia in dimensiune, de la cativa milimetri pana la cativa centimetri si pot avea o consistenta ferma sau elastica. Ele pot fi mobile sau fixe, iar in unele cazuri pot fi vizibile sau simtite ca niste umflaturi sub piele. Desi chisturile sinoviale pot aparea in apropierea oricarei articulatii, cele mai frecvente locatii sunt incheietura mainii, incheietura piciorului si articulatiile de la nivelul degetelor.

Cauze

Cauza exacta responsabila pentru aparitia chistului sinovial nu a fost stabilita cu exactitate, dar exista cateva teorii cu privire la factorii care pot contribui la aparitia acestuia. Iata cateva posibile cauze:

 • traumatisme sau leziuni – unele chisturi sinoviale pot aparea in urma unor leziuni survenite la nivelul articulatiilor. Loviturile provocate la incheietura mainii sau la nivelul altor articulatii pot conduce la inflamatie locala, determinand formarea unui chist sinovial;
 • probleme articulare preexistente – chisturile sinoviale pot fi asociate cu anumite afectiuni articulare, precum artrita sau sinovita, cand inflamatia si iritatia persistenta la nivelul articulatiei pot contribui la aparitia chistului sinovial;
 • suprasolicitarea articulatiilor – miscarile repetitive sau suprasolicitarea articulatiilor pot contribui la formarea chisturilor sinoviale, pe fondul inflamatiei provocate.

Cu toate acestea, nu toate cauzele exacte ale chistului sinovial sunt cunoscute in prezent. Fiecare caz poate fi diferit, iar contributia specifica a fiecarei cauze poate varia de la o persoana la alta.

Chistul sinovial – tipuri

In functie de zona in care se dezvolta, chisturile sinoviale pot fi de mai multe tipuri. Astfel un chist sinovial poate aparea:

 • la nivelul incheieturii mainii;
 • la articulatiile degetelor;
 • la nivelul umarului;
 • la nivelul genunchiului;
 • la nivelul coloanei vertebrale;
 • la nivelul gleznei.

Cu toate acestea, cel mai frecvent, chisturile sinoviale se formeaza in zona articulatiei de la incheietura mainii (articulatia radio-carpiana), atat pe fata dorsala, cat si pe fata palmara. Debutul este brusc si, in faze incipiente, se poate remite de la sine sau pe fondul miscarii incheieturii sau prin aplicarea de presiune la nivel local.

Ce simptome provoaca un chist sinovial

Simptomele asociate chistului sinovial pot varia de la persoana la persoana si pot depinde de dimensiunea, localizarea si presiunea exercitata de chist asupra structurilor invecinate. In unele cazuri, chisturile sinoviale pot fi asimptomatice si pot fi descoperite intamplator in timpul unui examen fizic sau imagistic.

Cu toate acestea, in cazurile in care apar simptome, acestea pot include:

 • aparitia unei umflaturi subcutanate – aceste formatiuni pot varia in dimensiune si pot fi moi sau ferme la atingere;
 • durere – chisturile sinoviale pot provoca durere, care poate fi usoara pana la moderata, in zona in care se afla chistul. Durerea poate fi constanta sau poate fi resimtita doar in anumite pozitii sau in timpul miscarii articulatiei afectate;
 • limitarea miscarilor – in cazurile in care chistul sinovial exercita presiune asupra structurilor invecinate, poate aparea o limitare a miscarilor articulatiei respective. Acest lucru poate afecta functionalitatea incheieturii mainii, a piciorului sau a degetelor si poate provoca dificultati in desfasurarea anumitor activitati;
 • senzatie de presiune sau disconfort – unele persoane pot experimenta disconfort sau o senzatie de presiune ori greutate in zona chistului sinovial;
 • parestezii (furnicaturi, intepaturi etc.) – atunci cand chistul preseaza anumite terminatii nervoase.

In unele cazuri, simptomele chistului sinovial pot fi similare cu cele ale altor afectiuni, precum tumorile maligne sau alte leziuni articulare. Daca observi orice umflatura la nivelul unei articulatii sau experimentezi durere articulara ori un alt simptom suspect, este indicat sa te adresezi medicului, pentru a beneficia de o evaluare completa si un diagnostic adecvat.

Metode de diagnostic

Diagnosticul de chist sinovial implica, de obicei, o evaluare clinica si cateva investigatii complementare, pentru a confirma prezenta chistului si pentru a exclude alte afectiuni. In prima faza, medicul va examina zona afectata si va evalua formatiunea in cauza. Acesta va verifica dimensiunea, consistenta si localizarea chistului sinovial, precum si sensibilitatea locala. Ulterior, medicul va dori sa afle despre simptomele resimtite, durata acestora, momentele in care apar si orice alte informatii relevante. Toate aceste informatii pot contribui la formularea unui diagnostic preliminar.

In plus, pentru a confirma prezenta si caracteristicile chistului sinovial, medicul poate apela la urmatoarele investigatii imagistice:

 • ecografie – aceasta poate oferi imagini in timp real, ajutand la vizualizarea chistului si la evaluarea structurilor invecinate;
 • rezonanta magnetica (RMN) – RMN-ul poate furniza imagini detaliate ale chistului si poate ajuta la diferentierea acestuia de alte leziuni sau tumori;
 • radiografie cu raze X – desi chisturile sinoviale in sine nu sunt vizibile pe radiografii, aceasta metoda de diagnostic poate fi utilizata pentru a exclude alte afectiuni, precum leziunile osoase.

In unele cazuri, specialistul poate considera necesara efectuarea unei electromiografii. Electromiografia (EMG) este o tehnica medicala utilizata pentru a evalua activitatea electrica a muschilor si a nervilor care ii controleaza. Aceasta consta in inregistrarea si analiza semnalelor electrice generate de muschii corpului. In cazul investigatiilor menite sa confirme sau sa infirme prezenta chistului sinovial, EMG poate fi utila pentru identificarea unei afectari nervoase, fie pe fondul formatiunii chistice, fie cauzata de alta afectiune.

In functie de rezultatele investigatiilor efectuate, medicul poate stabili diagnosticul de chist sinovial. Simptomele chistului sinovial pot fi similare cu cele ale altor afectiuni, de aceea, este important sa consulti un medic pentru o evaluare medicala adecvata. Astfel, se pot exclude alte probleme si medicul iti poate asigura un plan de tratament corespunzator.

Tratamentul chistului sinovial

Tratamentul chistului sinovial poate varia in functie de simptomele prezentate, dimensiunea chistului, localizarea acestuia si impactul asupra functionalitatii articulatiei afectate. Printre optiunile de tratament disponibile, se numara urmatoarele:

 • monitorizarea – in unele cazuri, chisturile sinoviale de dimensiuni mici si asimptomatice pot fi doar monitorizate periodic, fara a interveni printr-o metoda de tratament. Monitorizarea se efectueaza pentru a evalua orice modificare cu privire la dimensiune sau la aparitia simptomelor. Daca chistul nu cauzeaza disconfort sau limitari functionale, poate fi o optiune sa nu se intervina chirurgical sau cu alte tratamente;
 • aspiratia si injectia cu corticosteroizi – aceasta procedura presupune aspirarea lichidului sinovial din chist cu o seringa si, ulterior, injectarea unei solutii de corticosteroizi in chist pentru a reduce inflamatia si pentru a ajuta la diminuarea chistului. Aceasta metoda poate fi recomandata in cazul chisturilor mari sau simptomatice;
 • excizia chirurgicala – atunci cand chistul sinovial este dureros, limiteaza mobilitatea articulatiei sau nu raspunde la alte tratamente, specialistul poate recomanda inlaturarea acestuia pe cale chirurgicala. Interventia presupune indepartarea completa a chistului si a tesutului din jur si poate fi realizata sub anestezie locala;
 • artroscopia – in cazul chisturilor sinoviale localizate in articulatii, artroscopia poate fi utilizata ca o optiune chirurgicala minim invaziva, fiind o metoda moderna si lipsita de efecte adverse severe. Printr-o incizie de mici dimensiuni, se introduce in articulatie un instrument subtire numit artroscop, cu scopul de a vizualiza si a indeparta chistul sinovial;
 • recuperarea medicala – dupa interventia chirurgicala sau in cazurile in care chistul sinovial nu necesita interventie chirurgicala, o rutina de recuperare medicala poate fi utila pentru a restabili forta musculara, mobilitatea si functionalitatea articulatiei afectate.

Chistul sinovial poate ajunge sa interfereze cu desfasurarea activitatilor cotidiene, mai ales daca ajunge intr-un stadiu avansat, care provoaca manifestari neplacute (durere, parestezii) sau limiteaza miscarile articulatiei afectate. De aceea, daca te confrunti cu semne sau simptome caracteristice acestei probleme, este recomandat sa te adresezi medicului cat mai curand, astfel incat sa beneficiezi de o ingrijire corespunzatoare.

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.