Cauzele ascunse ale migrenelor

Categoria durerilor de cap este foarte mare, unele pot fi conditionate de procesele patologice de la nivel cerebral, altele intra in categoria durerilor de cap functionale. Durerea de cap (cefaleea) nu trebuie subestimata, intrucat reduce semnificativ calitatea vietii si poate fi un simptom al unei afectiuni severe.

Durerea de cap poate aparea si in cazul utilizarii analgezicelor. Aceasta stare poate insoti si alte afectiuni ale capului sau ale gatului; durerea mai poate aparea in concordanta cu anumite proceduri medicale.

Investigatiile coloanei cervicale pot fi un punct cheie in depistarea migrenelor.

Sindromul coloanei cervicale

Durerile provocate de coloana cervicala apar de la pozitia incorecta pe scaun, la calculator, in fata televizorului, la volan etc., sindromul fiind intalnit la majoritatea populatiei. Asa-numitul sindrom al coloanei cervicale poate provoca, pe langa dureri de cap, si dureri care radiaza pana in zona umerilor si a manilor, fiind, in unele cazuri, insotite si de ameteli, tulburari de auz, palpaire in fata ochilor, senzatie de furnicaturi sau amorteala la nivelul mainii. Acestea sunt prezente mai ales noaptea

Tensiune musculara

O mare categorie de dureri tensionate de cap sunt provocate de tensiunea musculaturii gatului. Aceasta se intinde de la coloana cervicala cuprinzand toata suprafata capului si se opreste in zona sprancenelor si a tamplelor. O manifestare tipica este durerea intensa.Senzatia de apasare nu reprezinta dureri pulsante ca in cazul migrenei, ci, mai degraba, tensionate. Deseori sunt legate de senzatia de voma, lesin, etc.. Acestea sunt o consecinta a muncii la computer, iar atunci cand le simtim este important sa ne oprim din munca, sa ne masam si sa relaxam musculatura gatului.

Durerile nu ne pun viata in pericol, dar sunt dese si de obicei sunt combinate cu durerile migrenei. In acest caz, vorbim despre dureri amestecate de cap – sunt complicate si trebuie tratate ambele diagnostice. Sunt frecvente la persoanele mai sensibile, la persoanele care cedeaza mai usor stresului si la persoanele suprasolicitate. De obicei, aceste dureri sunt legate si de anxietate, depresie, tulburari de somn si incordare.

Sfaturile Kinetic Sport & Medicine:

Recomandam urmatoarele exercitii de gimnastica medicala facute in special dimineata si, pe cat posibil, repetate in timpul zilei:

  • sedinte de fizioterapie, cum ar fi terapia cu ultrasunete pentru stimularea circulatiei sau terapia TCare pentru stimularea nervoasa electrica transcutanata
  • efectuarea exercitiilor de intindere (stretching) si de intarire a musculaturii cervicale pentru a mentine flexibilitatea si mobilitatea
  • evitarea pozitiilor indelungate cu capul flexat
  • utilizarea unor perne joase sau a unor perne ortopedice
  • corectarea de postura pentru a combate cu perseverenta pozitiile vicioase ale coloanei
  • masarea gatului, scalpului, umerilor si spatelui pentru relaxarea, ameliorarea durerii si reducerea tensiunii de la nivel muscular
  • mentinerea unor obiceiuri sanatoase, in masura in care acest lucru este posibil, se recomanda reducerea stresului atat la serviciu, cat si acasa, precum si renuntarea la fumat (fumatul incetineste procesul de vindecare deoarece reduce fluxul sangvin si impiedica creierul sa primeasca indeajuns oxigen)