Mai este denumit si torace “infundat” sau “in palnie”.
Tipuri de torace infundat
Sunt prezente forme congenitale si forme dobandite.
- Torace infundat congenital
Semne si simptome:
La nastere, se evidentiaza doar o mica depresiune la nivel sternal, care se accentueaza in inspir;
In timp, se instaleaza urmatoarele deformari: infundare sternala la nivelul corpului sternal si a apendicelui xifoid, coastele se infunda, mai ales la nivelul cartilajului condrocostal aparand o infundare ovalara; intotdeauna, toracele infundat este insotit de tulburari respiratorii si circulatorii.
- Toracele infundat dobandit
Cea mai reprezentativa este forma care apare in cadrul rahitismului (toracele rahitic). Acesta apare la varsta de 3 ani, insa se evidentiaza clar in jurul varstei de 7 ani, cand incepe o noua perioada de crestere a copilului.
Tratament pentru ambele tipuri
In functie de recomandarea specialistului, exista doua optiuni:
- Tratament chirurgical in cazurile foarte grave
- Kinetoterapie: Principalul mijloc terapeutic este reprezentat de gimnastica respiratorie. Aceasta ajuta la dezvoltarea muschilor inspiratori si expiratori, marirea elasticitatii si flexibilitatii cutiei toracice si educarea respiratiei. De asemenea, terapia manuala si exercitiile specifice la saltea sau spalier sunt utile in asuplizarea structurilor trenului superior al corpului.
Specialistii Kinetic Sport & Medicine vor realiza programe individualizate pe gradul de deformare structurala a toracelui copilului pentru rezultate cat mai satisfacatoare.
Surse de informatie:
- Kinetoterapia in pediatrie, Doina Muresan, Editura Fundatiei Romania de maine, Buc, 2009
Consultant: Dr. Ioana Iordache, medic specialist recuperare medicala, Kinetic Sport & Medicine