Metatarsalgia reprezinta durerea de la nivel plantar (talpa piciorului) sub degete (capetele oaselor metatarsiene). Aceasta poate avea cauze diverse, printre care se numara: joggingul, sariturile, incaltamintea nepotrivita, deformari ale oaselor, artrita, circulatia sangvina deficitara, probleme de biomecanica piciorului, dar si alte afectiuni.
Termenul “metatarsalgie” inseamna, de fapt, “durerea metatarsienelor” (exista 5 oase metatarsiene in structura anatomica a piciorului, care fac legatura intre oasele tarsiene si falange ). Metatarsalgia nu este un diagnostic, ci un simptom, durerea agravandu-se in general in pozitie ortostatica (in picioare) sau in timpul mersului. Diagnosticarea precoce urmata de tratamentul adecvat, de recuperare ofera un prognostic bun, insa exista cazuri cand este necesara interventia chirurgicala pntru a trata cauza preexistenta a durerii.
Simptome
Durerea este principalul simptom in metatarsalgie. Durera plantara anterioara este resimtita sub capetele metatarsiene, dar uneori poate iradia la nivelul degetelor sau chiar pe fata anterioara a piciorului. Ea reprezina expresia suprasolicitarii mecanice a ante-piciorului. Aceasta creste gradual, in timp, se poate ameliora cand esti in repaus si se poate agrava cand stai in picioare, mergi sau desfasori activitati sportive de impact. Durerea poate fi ascutita si poate fi asociata cu senzatia de arsura in talpa, dar si cu amorteala sau furnicaturi in degete. Nu ignora durerea care dureaza mai mult de cateva zile si fa-ti o programare la un consult.
Cauze
Exista situatii cand un singur factor de risc poate determina metatarsalgie, insa, cel mai frecvent, sunt implicati mai multi factori:
- Activitate fizica intensa (jogging pe distante mari, pe suprafata dura)
- Incaltaminte inadecvata (talpa rigida)
- Hallux Valgus (degetele mari ale picoarelor sunt orientate catre exterior)
- Monturi
- Hallux Rigidus (durere in articulatia degetului mare)
- Pes Cavus neurologic
- Obezitate
- Fracturi – fractura de stres
- Unele afectiuni: bursita, artrita, guta, sesamoidita, boala Freiberg, afectarea nervilor talpii (neuromul interdigital sau Morton)
Diagnostic
Exista numeroase probleme la nivelul talpii care pot determina simptome similare cu cele din metatarsalgie. Pentru a depista sursa durerii, medicul va examina talpa cand stai in picioare si cand stai asezat.
Specialistul iti poate recomanda o radiografie (pentru a exclude o fractura), o investigatie RMN (pentru a observa semnele artritei sau ale unui posibil traumatism), o ecografie (care permite vizualizarea problemelor tesutului moale), dar si o analiza de sange a acidului uric (indicat in depistarea gutei).
Tratament
Recuperare medicala in metatarsalgie este foarte eficienta implicandu-se in primul rand in adaptarea incaltarilor, in urma evaluarii biomecanicii piciorului si crearea unui suport plantar personalizat pentru a te ajuta sa ai un mers si o postura neutra.
Atfel se va ridica presiunea de pe zonele dureroase si vei avea un mers corect.
Sunt recomandate programe de gimnastica medicala personalizata cu scopul de a intari musculatura plantara cat si proceduri de fizioterapie cu scopul de a reduce inflamatia si a ameliora durerea.
Procedurile de fizioterapie cel mai folosite sunt:
- Laserul
- Crioultrasunet
- Tecar
- Shockwave
Deasemenea kinesiotapeing-ul, terapia manuala si mobilizarile sunt metode adjuvante in tratamentul de recuperare.
Surse:
https://www.merckmanuals.com/
https://www.mayoclinic.org/
https://www.healthline.com/health/metatarsalgia#outlook