Cum sa depistam rupturile musculare?

Rupturile musculare apar in timpul practicarii unui sport. Acest fapt, insa, nu are caracter de norma, deoarece puteti suferi rupturi musculare si ca urmare a activitatilor zilnice. Totusi, in cazul sportivilor, incidenta dezvoltarii acestei afectiuni este mai mare, prin natura activitatii lor.

Termenul de intindere musculara este intalnit in literatura de specialitate sub numele de crampa musculara sau spasm muscular. Intinderea musculara este o afectiune care apare ca urmare a suprasolicitarii muschiului. De-asemenea, poate fi descrisa ca o ruptura aparuta in urma stresului si oboselii la nivel muscular. Unele dintre activitatile fizice care solicita musculatura si pot provoca intinderi musculare sunt: intinderi exagerate ale membrelor, alergari s.a..

Este foarte posibil sa suferiti de rupturi si intinderi musculare in cazul practicarii unui sport care implica contactul (ex. kikboxing), dar si in cazul celorlalte sporturi care implica activitatea intensa a unei parti a corpului (ex. tenis).

Intinderile musculare rezultate unor eforturi fizice cotidiene se numesc ocupationale. Cea mai frecventa cauza a intinderilor musculare ocupationale o reprezinta statul intr-o pozitie incomoda o perioada lunga de timp, situatie des intalnita in cazul persoanelor care desfasoara o activitate de birou sau studentilor care petrec foarte mult timp in fata calculatorului, intr-o postura incomoda. In aceste cazuri, simptomele predominate sunt durerile de spate, umeri, gat etc..

Leziunile musculare apar brusc, ca rezultat a unei incordari fortate a unei musculaturi suprasolicitate. Printre alte cauze intalnim si accidentarile, loviturile directe, cazaturile sau intinderile bruse, precum si practicarea unui sport sau a unor activitati fizice fara o incalzire prealabila a musculaturii.

Simptome

Intinderea musculara poate fi acuta sau cronica. Cea acuta apare ca urmare a unui traumatism sau unei suprasolicitari a muschiului, iar cea cronica se dezvolta in urma suprasolicitarilor prelungite, repetitive, ale aceluiasi muschi sau grup de muschi.

Simptomele in functie de care recunoastem rupturile musculare sunt:

  • durere spontana;
  • durerea este resimtita ca o arsura, iar in anumite posturi ale corpului, durerea este mai intensa decat in altele;
  • durere la atingere;
  • prezenta durerii localizate la palpare;
  • umflaturi, vanatai locale, aparitia de hematoame (in cazul rupturilor musculare partiale sau totale).

Intinderile musculare pot fi de diferite intensitati (grade de intensitate):

gradul 1: ruptura cu caracter usor, care afecteaza in proportie foarte mica musculatura (sub 5%). In acest caz, afectiunea este denumita leziune fibrilara (afecteaza putine fibre musculare). Pacientii se prezinta cu dureri localizate, crampe si rigiditatea zonei afectate;

gradul 2: ruptura cu caracter mediu, care afecteaza musculatura in proportie mai mare decat in cazul celor care se integreaza in gradul 1. Totodata, musculatura afectata nu este in totalitate rupta. Pacientii se prezinta cu durere intensa, umflatura locala, invinetire, rigiditate si crampe musculare;

gradul 3: ruptura severa cu musculatura implicata complet rupta. In acest caz, pacientii prezinta simptome prescum durerea, imposibilitatea de a contracta muschiul afectat, umflaturi. La examinare, muschiul se observa proeminent.

Localizarile cele mai frecvente se intalnesc la muschii membrelor inferioare, mai precis la nivelul cvadricepsului femural, ischiogambierilor, aductorilor coapsei, tricepsului sural, dar si la nivelul membrului superior – biceps brahial (cel mai frecvent) – si la nivelul toracelui (muschiul pectoral mare).

Tratament recomandat de Kinetic Sport & Medicine

Daca pacientul se afla in situatia de a suferi de o ruptura musculara de gradul 1 sau 2, i se poate aplica tratament de recuperare, insa in cazul leziunilor totale, tratamentul presupune interventie chirurgicala.

“Kinetoterapia (gimnastica medicala) este indicata postcicatrizarea leziunii musculare, cat si in timpul cicatrizarii pentru a ajuta vindecarea cat mai rapida. Este indicat ca cicatricea formata sa fie cat mai flexibila si fara aderente, tocmai de aceea se recomanda gimnastica medicala in lant kinetic inchis si in combinatie cu strechingul static si dinamic. Intotdeauna trebuie tinut cont de principiile progresivitatii,” explica Gelu Cosma, kinetoterapeut.

Reluarea efortului fizic este hotarata de catre medic si kinetoterapeut, pentru o recuperare totala. Adesea, antrenamentele reluate fara recomandarea specialistilor, favorizeaza ruperea cicatricilor, avand ca rezultat dublarea perioadei de inactivitate.

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.

Interventia timpurie pentru dezolvarea atipica la copii

CITESTE ARTICOL

Tulburarea de coordonare centrala

CITESTE ARTICOL