Sindromul de impingement al coafei rotatorilor

Despre sindromul de impingement al coafei rotatorilor

Kinetoterapeutii din cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine se intalnesc deseori cu situatia in care pacientii prezinta dureri ale umarului. Umarul este construit din cateva articulatii combinate cu tendoane si muschi, care permit o buna mobilitate a bratului. Datorita constructiei articulatiei, umarul este mai vulnerabil la diferite afectiuni in comparatie cu alte articulatii cum ar fi, de exemplu, cele ale genunchiului.

Umarul este alcatuit din trei oase: humerus, scapula si clavicula. Articulatia umarului are ligamente mici si mai putine, astfel un rol important in mentinerea stabilitatii umarului il are coafa rotatorilor. Coafa rotatorilor este alcatuita din patru muschi ce inconjoara articulatia umarului. Microscopic, toate tendoanele coafei rotatorilor se contopesc, formand o banda continua. Din cauza acestei particularitati de structura, riscul de ruptura este egal pentru cei patru muschi din structura coafei rotatorilor. Bursa (tesutul conjunctiv care delimiteaza o cavitate inchisa) este cea care faciliteaza miscarile umarului prin intermediul coafei rotatorilor.

Coafa rotatorilor este o sursa comuna a durerii de umar. Sindromul de impingement al coafei rotatorilor se observa in momentul in care ridicam bratul la inaltimea umarului. Atunci, spatiul dintre acromion (extremitate a spinei omoplatului, prin care acesta se articuleaza cu clavicula) si coafa rotatorilor se ingusteaza. Acromionul se freaca de (sau “impinge” pe) tendon sau bursa, cauzand iritare si durere.

Specialistii au clasificat sindromul de impingement al coafei rotatorilor pe grade de severitate a manifestarii. Initial, se poate observa sangerare si umflatura, cauzate in primul rand de suprasolicitarea articulatiei umarului. In aceasta prima etapa sindromul se poate trata daca se diagnosticheaza la timpul potrivit si se aplica un tratament corespunzator. In caz contrar, afectiunea avanseaza, degenereaza, cu urmari vizibile – tesutul cicatricial si tendoanele inflamate. Cea mai grava etapa si ultima este cea in care muschiul sau tendonul sufera o ruptura.

Cauze

Sindromul de impingement al coafei rotatorilor este o afectiune destul de frecventa la atletii tineri si la oamenii de varsta medie. Atletii tineri sunt predispusi la aceasta afectiune, deoarece isi folosesc umerii in cadrul executiei exercitiilor fizice. Astfel, practicantii de inot, baschet sau jucatorii de tenis sunt mai expusi la acest risc. De asemenea, persoanele care indeplinesc activitati repetitive care implica miscarea continua a bratelor, cum ar fi pictura, constructiile sau agatatul hartiilor, prezinta un risc crescut de a fi afectati de sindromul de impingement al coafei rotatorilor.

Sindromul de impingement a coafei rotatorilor are ca simptome principale durerea locala, precum si umflaturi si sensibilitate in partea din fata a umarului. Aceste simptome sunt resimtite cu o intensitate mai mare in momentul solicitarii umarului prin activitati de ridicare a bratului. De obicei, simptomele se agraveaza odata cu avansarea afectiunii, motivul fiind faptul ca pacinetii nu se prezinta la medic in primele stadii ale afectiunii.

In etapele initiale, este simtita atat o durere usoara in timpul activitatilor fizice, cat si in timp de repaus. Aceasta durere este resimtita incepand cu partea din fata a umarului si radiaza inspre brat si poate fi de forma durerii bruste pe care pacientul o resimte la ridicarea bratului sau in timpul miscarii acestuia.

Tratament

Obiectivul principal al tratamentului este acela de a reduce durerea si de a restabili functiile umarului. In planificarea tratamentului, specialistul va tine cont de mai multi factori, precum: varsta, activitatea practicata si in general starea de sanatate a pacientului.

In cele mai multe cazuri, tratamentul initial este cel nechirurgical si durata acestuia poate varia de la cateva saptamani la cateva luni. Majoritatea pacientilor experimenteaza imbunatatiri substantiale in urma tratamentului, precum si restabilirea functiilor normale a umarului intr-un timp relativ scurt.

Se recomanda odihna si modificarea activitatilor prin evitarea celor care presupun activitatea intensa a umarului afectat. De asemenea, in urma evaluarii starii de sanatate a pacientului, kinetoterapeutii vor elabora un plan de tratament cu scopul reabilitarii starii functionale a umarului. Tratamentul poate contine exercitii specifice de stretching. Odata imbunatatita starea de sanatate a pacientului, kinetoterapeutul poate concepe cu un program individualizat, pentru consolidarea muschilor coafei rotatorilor.

De asemenea, medicii specialisti recomanda un program recuperator in urma unei interventii chirurgicale, pentru inlaturarea problemelor cauzate de sindromul de impingement al coafei rotatorilor. Recuperarea incepe la cateva saptamani dupa operatie, cu exercitii recomadate de kinetoterapeuti care pot include miscari pasive, in care zona afectata a umarului este mobilizata de catre kinetoterapeut, in timp ce musculatura pacientului este relaxata. Dupa evaluarea starii pacientului, specialistii pot recomanda un tratament de kinetoterapie si gimnastica medicala, care implica folosirea fortei musculare proprii, precum si exercitii de intarire a musculaturii umarului, destinate cresterii amplitudinii de miscare. In completarea acestui tratament, se recomanda aplicarea de gheata local (timp de 15 minute, de 3-4 ori pe zi).