Neuromul Morton

Despre neuromul Morton

Neuromul Morton reprezinta patologia intalnita in literatura de specialitate si sub denumirea de neuromul Morton sau neuromul interdigital. Aceasta afectiune este caracterizata prin faptul ca afecteaza nervii aflati intre degetele piciorului, numiti si nervi interdigitali plantari. Neuromul Morton afecteaza in special spatiul al treilea dintre degete si, rar, afecteaza spatiul II sau IV. De asemenea, caracteristic acestei afectiuni este si faptul ca are tendinta de a se stabili doar la un singur picior, dar exista si cazuri, rare, in care sunt afectati doi nervi, in acelasi timp, la acelasi picior.

Aceasta afectiune se identifica prin unele simptome, cum ar fi durerea localizata la nivelul piciorului, precum si sezatia de arsura, amorteala la nivel interdigital, precum si la nivelul segmentului inferior al piciorului.

Desi este catalogata ca “neurom”, afectiunea aceasta este considerata mai curand fibroza formatiunilor care inconjoara nervul, determinand compresia nervilor (“nerve entrapment”), respectiv dureri si amorteli la nivelul degetelor afectate ale piciorului; in opinia unor specialisti, compresia poate fi determinata si de modificari artritice sau de bursite, compresie ligamentara ce determina ischemie.

Cauzele aparitiei neuromului Morton

Cauzele directe ale aparitiei neuromului Morton nu sunt cunoscute in totalitate. Insa, unii factori contribuie in mod evident: stresul continuu si iritarea nervului care este afectat (amplasat intre degete), nervul digital plantar. Acesti factori contribuie la ingrosarea, umflarea zonei in care este amplasat nervul, conducand la compresia acestuia.

Incidenta neuromului Morton

Neuromul Morton este cel mai des localizata intre degetele doi si trei, trei si patru, acest fapt fiind determinat de anatomia piciorului: intre aceste degete, spatiul pe unde traverseaza nervul este mai ingust, iar compresia acestuia este mult mai posibila.

Afectiunea se intalneste mai des in randul sportivilor, persoanelor supraponderale si este mai frecvent intalnita la sexul feminin. Aceste categorii de persoane sunt mai dispuse la solicitari si anomalii locale (nivelul plantar al piciorului).

Incidenta cea mai mare se identifica in randul sexului feminin, aproximativ trei din patru pacienti fiind femei la care a fost depistat neuromul Morton. De asemenea, a fost observat faptul ca aceste femei fac parte din grupul de varsta de peste 40 ani, dar este necesar de mentionat ca aceasta patologie este intalnita la orice categorie de varsta.

Totodata, s-a observat o incidenta ridicata si in randul practicantilor de balet, precum si in radul celor care poarta incaltaminte nepotrivita, strasa sau cu toc foarte inalt, ceea ce provoaca, inevitabil, suprasolicitarea si compresia nervilor ce strabat spatiul interdigital al picioarelor.

Simptomele neuromului Morton

Efectele neuromului Morton sunt simtite, evident, la nivelul degetelor piciorului afectat. Compresia nervului provoaca senzatia de amorteala locala (intre degete, dar si la nivelul degetelor piciorului), precum si durere pronuntata, resimtita ca o arsura. Aceste simptome pot disparea in urma unui masaj local usor si evitarea purtatii unor incaltaminte neadecvate, timp indelungat.

Diagnostic

Medicii stabilesc diagnosticul in urma evaluarii starii pacientului si in functie de simptomatologia prezenta. Examinatorul este atent la zgomotul declansat prin presiunea zonei afectate, in cazul in care pacintul sufera de neuromul Morton.

Diagnosticul paraclinic consta in:

  • examenul radiologic, in scopul excluderii altor afectiuni;
  • electromiografia, in scopul stabilirii unui diagnostic diferential;
  • examenul ecografic (ecografia de parti moi);
  • examenul de rezonanta magnetica nucleara (RMN) constituie, de asemenea, o alta metoda sau o metoda anexa pentru a suplini cu informatii pentru stabilirea diagnosticului.

Realizarea de examinari suplimentare in vederea stabilirii unui diagnostic diferential se recomanda pentru a investiga:

  • existenta unei fracturi de stres;
  • osteocondrita metatarsiana sau osteonecroza aseptica;
  • excluderea unei reactii de corp strain;
  • existenta unor formatiuni tumorale;
  • intinderi ale capsulei plantare, bursite;
  • neuropatie periferica (de obicei este bilaterala).

Tratamentul

Putem preveni aceasta afectiune prin masuri simple, cum ar fi modificarea incaltamintei cu una mult mai comoda (fara tocuri inalte si fara incaltaminte stramta), odihna, precum si reducerea greutatii corporale.

In cazul in care pacientul este diagnosticat cu neuromul Morton, specialistii clinicii Kinetic Sport & Medicine evalueaza starea pacientului si determina cauza care a declansat afectiunea, stabilind tratamentul potrivit. In functie de cauza si de nivelul de gravitate a afectiunii, kinetoterapeutii intocmesc un plan de tratament individualizat, in scopul eliminarii simptomelor si al unei recuperari cat mai rapide.

In cadrul tratamentul initial, kinetoterapeutii clinicii de recuperare Kinetic Sport & Medicine recomanda fizioterapie – ex. crioterapie, si anume aplicarea unor comprese cu gheata, precum si a unor bandaje compresive in zona afectata. Totodata, se recomanda evitarea mersului activ si continuu.

Unele tratamente presupun, pe langa fizioterapia cu gheata (crioterapia) si terapie cu ultrasunete. In cadrul clinicii de recuperare Kinetic Sport & Medicine, pe langa personalul specializat care sustine pacientul in procedurile de fizioterapie, in cadrul clinicii dispunem de tehnologia si competenta necesara pentru alte metode alternative, in scopul de a va oferi pacientului solutia optima pentru afectiunea de care sufera si obiectivele de tratament, in vederea unei recuperari complete si rapide.

Alte metode de tratament includ: masajul profund, exercitii de stretching, exercitii de crestere a fortei musculare si a echilibrului, ortezare (purtarea unui aparat ortopedic destinat protejarii, imobilizarii sau sustinerii unei parti a corpului etc.).