Despre ligamentul incrucisat anterior (LIA)
Ligamentul incrucisat anterior (LIA) reprezinta o fasie de tesut conjunctiv care uneste portiunea posterioara a genunchiului cu partea anterioara a tibiei, conform datelor publicate de medicul primar in medicina sportiva, Dr. Alin Popescu. Acest ligament reprezinta una din cele patru benzi mari ale genunchiului, alaturi de ligamentul incrucisat posterior (LIP), ligamentul colateral medial (LCM) si colateral lateral (LCL). Aceasta structura asigura stabilitatea genunchiului in miscarile de rotatie a tibiei, controleaza deplasarea anterioara a tibiei in timpul flexiei genunchiului, impiedica hiperextensia genunchiului.
Care sunt cauzele rupturii ligamentului incrucisat anterior?
De cele mai multe ori, rupturile de ligament incrucisat anterior rezulta din traumatismele suferite de pacient la nivelul genunchiului in timpul activitatilor sportive, atat in cazul sportivilor de performanta, cat si in cazul amatorilor.
Aproximativ 75% dintre cei care se prezinta la medic cu simptomele care denota existenta leziunii ligamentului incrucisat anterior, au simtit durere in urma unor intinderi exagerate care presupun suprasolicitarea articulatiei genunchiului, schimbarii spontane a directiei in timpul activitatilor sportive, miscari bruste. Specialistii afirma ca 50% dintre cei care sufera de aceasta afectiune au simtit o senzatie de trosnitura in momentul accidentarii.
Totodata, putem spune ca ruptura ligamentului incrucisat anterior se intalneste mult mai frecvent decat ruptura ligamentului incrucisat posterior, dar se asociaza cu alte leziuni ale celorlalte ligamente aflate in componenta articulatiei genunchiului (cele trei ligamente din componenta articulatiei genunchiului), cum ar fi rupturile de cartilaj. Acest fapt face cu atat mai dificile tratamentul si recuperarea, cu cat rupturile de ligament sunt identificate la mai multe elemente ale structurii genunchiului.
Conform ghidului pacientului scris de medicului primar ortoped, Dr. Vlad Predescu: „datorita violentei traumatismului, pe langa ruptura ligamentului incrucisat anterior (LIA) se pot leza meniscurile, ligamentele colaterale, ligamentul incrucisat posterior sau cartilajul articular. Cu cat leziunea este mai complexa, cu atat recuperarea pacientului este mai dificila.Cele mai frecvente activitati sportive in care ne putem rupe ligamentul anterior sunt fotbalul, skiul, basketul, tenisul si luptele de contact.”
Tratamenul rupturilor de ligament incrucisat anterior
In acelasi ghid al pacientului, mentionat mai sus, se arata ca kinetoterapia intensa este cheia succesului dupa interventia chirurgicala (in cazul in care este necesara o interventie de acest fel), indiferent de varsta, nivel de activitate sau tehnica folosita. Se prefera ca acest proces sa inceapa chiar inainte de interventia chirurgicala, pentru a pregati pacientul atat din punct de vedere fizic, cat si psihologic. Imobilizarea prelungita si repausul dupa evenimentul acut pana la interventia chirurgicala duce la atrofia severa a cvadricepsului, iar recuperarea post-interventie va fi mai dificila.
Programul de recuperare poate fi efectuat si acasa, fiind recomandat de kinetoterapeutul care va asista pe durata tratamentului de refacere. In cadrul clinicii de recuperare sportiva si medicala Kinetic Sport & Medicine, pacientii pot beneficia atat de aparatura si dotari ultramoderne, cat si de metode inovatoare de tratament care si-au dovedit eficenta. De asemenea, in cadrul clinicii noastre, puteti beneficia de suportul specialistilor kineoterapeuti, care va vor sprijini pe parcursul intregului tratament individualizat de recuperare.
In cazul rupturilor de ligament, se poate vorbi de o recuperare completa dupa o perioada de aproximativ sase luni. Doar dupa parcurgerea acestei perioade de recuperare, activitatile sportive pot fi reluate fara riscuri. Alte activitati fizice, precum plimbatul cu bicicleta sau alergatul usor, pot fi practicate si dupa aproximativ trei luni, desigur dupa o evaluare a starii pacientului de catre medic sau kinetoterapeut.
Sportivii de performanta se recupereaza in general mai repede decat cei recreationali, datorita nivelului de antrenament. In general, recuperarea este considerata completa odata cu:
- Flexia si extensia totala a genunchiului
- Disparitia edemului
- Disparitia durerii
- Refacerea a minim 90% din forta cvadricepsului
- Diferenta de circumferinta a coapsei fata de membrul neoperat este de cel mult 1 cm
- Proprioceptie restabilita (echilibrul postural)
Sursa: http://www.chirurgortoped.ro/assets/Uploads/Reconstructia_LIA.pdf