Leziuni ale CPL

Despre leziunile compartimentului posterior lateral al genunchiului (CPL)

Compartimentul posterior lateral al genunchiului (CPL) reprezinta o zona complexa. Afectiunile la acest nivel, inca de la debutul simptomelor, necesita un diagnostic prompt si inceperea imediata a tratamentului de recuperare, pentru a evita consecintele negative pe termen lung.

Leziunile la nivelul compartimentului posterior lateral al genunchiului sunt in cele mai dese cazuri asociate cu leziuni ale ligamentelor din componenta genunchiului. Cea mai comuna asociere a leziunii CPL este cu ligamentul incrucisat anterior si ligamentul incrucisat posterior.

In termeni generali, compartimentul posterior lateral al genunchiului (CPL) este alcatuit din trei straturi, dintre care nu toate sunt vizibile pe RMN:

  • Primul strat cuprinde: fascia laterala, tractul iliotibial, tendonul muschiului biceps si nervul peronier sub tendonul muschiului biceps femural
  • Cel de-al doilea este alcatuit din: retinaculul patelar si ligamentul patelo-femural
  • Ultimul strat are urmatoarele componente: capsula articulara, ligamentul colateral lateral (LCL), ligamentul popliteo-fibular, tendonul popliteu, ligamentul arcuat, ligamentul fabelo-fibular

Diagnostic

Diagnosticul este stabilit de catre medicul specialist, care poate identifica daca pe RMN se vede o structura normala sau, daca este cazul, identifica anomaliile la nivelul compartimentului posterior lateral al genunchiului.

Cu toate acestea, putem sa nu fim in masura de a diferentia daca exista doar instabilitea CPL sau doar leziunea unui segment. Afectiunea unei singure structuri a compartimentul posterior lateral al genunchiului o categorisim in functie de gradul de vatamare in gradul I sau II. In functie de afectiunile asociate – acestea pot fi cu succes tratate fara interventie chirurgicala. Cele care depasesc gradul II necesita interventie chirurgicala de urgenta.

In cazul in care datele colectate ne prezinta situatia ca doua structuri CPL sunt rupte sau afectarea in mare parte a strucurilor principale a CPL, este recomandata mai intai stabilirea unui diagnostic exact al gradului de prejudiciu. Astfel, in cazul afectiunilor de gradul III se recomanda atat interventia chirurgicala, cat si tratamentul individual pre si post-operator.

Cu cat mai devreme incepem tratamentul si recuperarea, cu atat sunt sanse mai mare de a obtine rezultate functionale bune. O intarziere a tratamentului adresat compartimentului postero-lateral poate duce la esecul reconstructiei ligamentelor incrucisate. In plus, leziunile CPL nedepistate la debutul afectiunii pot degenera catre osteoartrita posttraumatica a genunchiului afectat.

Cauze

  • traume sportive, apar in special in sporturile de contact
  • in urma accidentelor: de motocicleta, masina etc
  • lovitura posterior lateral directionata pe tibie, medial, cu genunchiul aflat in extensie – este cel mai frecvent mecanism
  • leziune rezultata hiperextensiei cu rotatie externa
  • hiperextensie fara contact. Simptome
  • pacientii simt instabilitate la nivelul genunchiului si durere in zona compartimentului posterior lateral al genunchiului
  • genunchiul devine mai instabil in timpul extensiei complete
  • dificultate in a urca scarilor si in alte miscari care implica activitatea genunchiului
  • echimoze localizate

Conform recomandarilor specialistilor clinicii de kinetoterapie si fizioterapie Kinetic Sport & Medicine, atat tratamentul conservator, cat si cel pre si post-operator, pot presupune (in functie de caz) tratament fizioterapeutic, purtarea unei artroze, cat si alte proceduri si exercitii in scopul recuperarii functionale complete a genunchiului.