Tulburarea de coordonare centrala

Tulburarea de coordonare centrala (TCC) la sugar este definita de prof. dr. Elena Caciulan ca fiind o situatie tranzitorie ce se traduce prin existenta unor imperfectiuni functionale la nivelul sistemului nervos central.

TCC este un termen destul de rar intalnit in diagnosticarea sugarilor deoarece nu prezinta un pattern specific de simptome, iar miscarile patologice sunt dificil de diferentiat de cele fiziologice.

Testele care ne ajuta sa indentificam prezenta unei tulburari de cordonare centrala sunt:

  • Cunoasterea modelelor de miscare fiziologice ale sugarului si indentificarea (prin observatie) a patternurilor atipice
  • Reactiile de postura Vojta

De asemenea, testele de mai sus, care pot fi realizate de kinetoterapeutul pediatru,  medicul de recuperare medicala, medicul pediatru sau neurolog, ne ajuta si sa clasificam tulburarea de coordonare centrala ca fiind usoara, moderata sau severa.

Semnele unei tulburari de coordonare centrala

Ceea ce ingreuneaza si amana diagnosticarea este tocmai faptul ca in primul an de viata tulburarile de coordonare centrala nu sunt foarte evidente. De multe ori, parinti pot trece cu vederea semnele lor, chiar si specialistii le pot interpreta ca fiind „in limitele fiziologice”.

Printre cele mai comune etichete pe care noi, in calitate de kinetoterapeuti pediatrici, le intalnim la copii este ca sunt „lenesi” sau ca „nu vor” sa faca anumite lucruri specifice varstei lor de dezvoltare.

Exista un ideal de dezvoltare neuromotorie pe care il folosim ca standard si punct de referinta. Echipa Kinetic kids urmeaza principiile dezvoltarii Vojta, aceasta fiind unul dintre cele mai detaliate si complex descrise modele de dezvoltare din literatura de specialitate. Stim ca fiecare copil este unic si se dezvolta in propriul lui ritm, dar linia dintre fiziologic si patologic in ceea ce priveste aceste tulburari este una extrem de fina. Prin urmare, o evaluare neuromotorie lunara este primul pas pentru o dezvoltare armonioasa.

Interventia precoce, esentiala

De cele mai multe ori un TCC sever ascunde existenta unei paralizii cerebrale, a unui sindrom genetic sau altor probleme ale sistemului nervos. Prin urmare, interventia si tratamentul precoce sunt esentiale pentru evolutia favorabila a sugarului.

O tulburare de coordonare centrala usoara poate semnala fie o lipsa de stimulare corespunzatoare a sugarului, o neintegrare a reflexelor primitive, fie o tulburare senzoriala (sensory processing disorder). Paleta de afectiuni care intra sub aceasta denumire este extrem de larga si cu toate acestea inca incompleta avand in vedere particularitile fiecarui sugar in parte.

Tratamentul recomandat

Cel mai bun instrument in tratarea tulburari de coordonare centrala este o evaluare corespunzatoare. Aceasta indentifica elementele atipice ale dezvoltarii sugarului, atat in ceea ce priveste dezvoltarea motorie, cat si cea cognitiva. Astfel, se stabileste tratamentul de care are nevoie copilul si nu neaparat diagnosticul in sine.

Sub acelasi diagnostic de TCC se pot gasi zeci de sugari, de aceeasi varsta, toti avand un tablou clinic diferit. Formele severe pot semnala afectiuni invalidate cum ar fi spectrul de paralizii cerebrale (tetrapareza, hemipareza spastica etc) in care tratamentul inceput cat mai devreme, din prima luna de viata, poate produce mari diferente in calitatea vietii.

Metoda de tratament de baza este kinetoterapia prin toate mijloacele sale, in functie de nevoile pacientului. In formele severe, kinetoterapiei i se adauga tratamentul medicamentos stabilit de catre medicul neurolog.

Abordarea Kinetic

Dupa cum spuneam, evaluarea este fundatia pe care se construieste un tratamentul eficient pentru sugarul cu TCC. In departamentul Kinetic kids, evaluarea consta in:

  • Anamneza, realizata prin intrebari adresate parintilor cu privire la activitatea de acasa a sugarului
  • Observarea miscarilor sugarului
  • Realizarea reactiilor de postura

In functie de informatiile acumulate in timpul primei vizite se stabilesc obiectivele tratamentului kinetic, mijloacele prin care vor fi atinse aceste obiective si recomandarile si sfaturile oferite parintilor privind continuarea terapiei acasa.

Suntem de parere ca recuperarea medicala pediatrica se realizeaza in echipa formata din kinetoterapeut-parinte-medic specialist. Prin urmare, parintii care ne intra in sala de terapie vor pleca de fiecare data cu indicatii, exercitii sau contraindicatii de care vor tine cont acasa.

Mijoacele pe care le utilizam sunt individualizate in functie de nevoile si de tabloul clinic al fiecarui sugar. Printre ele enumeram elemente care tin de:

  • Terapia Bobath
  • Stimulare senzoriala
  • Stimulare orofaciala

Consideram ca nu exista o metoda universala sau o metoda izolata de tratament in cazul tulburarii de coordonare centrala, asa cum niciun copil nu prezinta patternuri patologice standardizate. Echipa Kinetic kids preia si foloseste elementele necesare dintr-o multitudine de terapii cunoscute pentru a se asigura ca obiectivele stabilite sunt atinse.

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.