Proprioceptia, acest al saselea simt care ne ajuta sa evitam accidentele

10 noiembrie, 2023

10 noiembrie, 2023

Proprioceptia este perceptia pe care o persoana o are asupra propriului corp si asupra miscarilor pe care le face. Mai ales cei cu o viata sportiva isi antreneaza aceasta capacitate, pentru a-si imbunatati viteza si precizia miscarilor si, implicit, performantele.
Insa si in viata obisnuita, de zi cu zi, este important sa avem o buna proprioceptie, caci are numeroase efecte pozitive, inclusiv pe acela de a ne scuti de accidentele produse prin cadere in timpul miscarii.
Proprioceptia este esentiala pentru interactiunile noastre semnificative cu mediul inconjurator. Datorita acestui simt, creierul poate percepe, in spatiu, pozitia si miscarea corpului – in special pe cea a membrelor sale – si putem desfasura natural acele activitati care implica un anumit grad de predictibilitate. De exemplu, ne putem deplasa fara sa fie necesar sa ne privim picioarele de fiecare data cand pasim si tot simtului proprioceptiv datoram faptul ca ne putem imbraca sau dezbraca pe intuneric.
La fel, o persoana nevazatoare se poate deplasa fara a-si pierde echilibrul, bazandu-se pe o proprioceptie buna, in care analizatorul auditiv joaca un rol foarte important.
Dincolo de bunul simt al miscarilor pe care dorim si le putem face, proprioceptia inseamna si o buna estimare mecanica, un reglaj al fortei necesare pentru desfasurarea unor activitati – nu doar in activitatile fizice sau specific sportive, ci si in activitatile manuale care cer o anumita rigoare ori finete, precum modelatul in lut sau cantatul la un instrument muzical.

Ce cuprinde simtul proprioceptiv si ce il poate afecta

Simtul proprioceptiv, acest „al saselea simt” al nostru, este cunoscut si cu denumirea de somatosenzatie. Simturile somatosenzoriale se refera la mecanoreceptie (senzatia de presiune, vibratie, atingere selectiva), la termoreceptie (senzatia de cald sau de rece), nociceptie (senzatia de durere), echilibrioceptie (simtul echilibrului) si proprioceptie (simtul pozitionarii si cel al miscarii in spatiu).
Informatiile primite de la toate aceste componente sunt prelucrate si integrate la nivelul sistemului nervos central prin sistemul nervos periferic si prin terminatiile nervoase de la nivelul maduvei spinarii. De altfel, exista trei tipuri de sisteme de la nivelul carora creierul (cortexul cerebral) primeste informatiile privind pozitia corpului si miscarile sale: sistemul vizual (ofera 10% din informatii), sistemul vestibular, alcatuit din organele implicate in mentinerea echilibrului (da 20% din informatii) si sistemul proprioceptiv, alcatuit din receptorii nervosi raspanditi in muschi, articulatii, tendoane si in ligamente (ofera restul de 70% din informatii).

Proprioceptia poate fi afectata in urmatoarele contexte:

  • o stare generala compromisa prin consumul de alcool (de aici si bine-cunoscutul test al soferului);

  • pe fondul unui sedentarism sau in urma modificarilor legate de varsta – riscul de pierdere a acestui simt creste pe masura ce imbatranim, ca urmare a unei combinatii de modificari naturale, specifice varstei, ale nervilor, ale articulatiilor si ale muschilor;

  • in urma unor leziuni sau in urma unor afectiuni medicale cu impact asupra sistemului neuromuscular (care cuprinde muschii, nervii si cerebelul, parte a sistemului nervos central), care pot afecta proprioceptia pe termen lung sau permanent.

Printre afectiunile si patologiile cu impact de diminuare a simtului proprioceptiv se numara:
  • leziunile cerebrale, scleroza multipla, accidentul vascular cerebral, boala Parkinson, boala Huntington, ALS (scleroza laterala amiotrofica);

  • herniile de disc, artrita, tulburarea din spectrul autist, diabetul zaharat de tip 2, neuropatia periferica;

  • afectiunile musculo-scheletale: entorse de glezna, leziuni ligamentare, luxatii si tendinopatii ale umarului, tulburari asociate cu deteriorari nervoase la nivelul gatului;

  • afectiunile musculo-scheletale: entorse de glezna, leziuni ligamentare, luxatii si tendinopatii ale umarului, tulburari asociate cu deteriorari nervoase la nivelul gatului;

Care sunt semnele unui simt proprioceptiv deficitar

Problemele asociate unei slabe proprioceptii pot aparea chiar si in lipsa unor boli diagnosticate. Exista o serie de manifestari care ar trebui sa determine masuri de investigare si redresare, mai ales daca se repeta impiedicand desfasurarea unor activitati cotidiene si punand persoana in cauza in pericol:
  • dificultatea sau imposibilitatea de a sta intr-un picior fara sprijin, cu atat mai putin cu ochii inchisi si, in general, problemele de echilibru, exprimate prin caderi frecvente in timpul deplasarii sau in repaus;

  • miscarea necoordonata (ataxia), exprimata prin imposibilitatea de a merge in linie dreapta sau prin dificultatea de a ajunge la un obiect;

  • evitarea anumitor activitati, cum ar fi urcatul scarilor sau mersul pe suprafete neuniforme din cauza fricii de cadere;

  • coordonarea generala slaba, care genereaza stangacie in miscari, lovirea de obiecte ori rasturnarea acestora, impiedicare, cadere;

  • controlul postural slab, cum ar fi aplecarea catre inainte sau nevoia de a pune o greutate suplimentara pe o masa pentru echilibru in timp sederii langa ea;

  • dificultatile in aprecierea si reglarea nivelului adecvat de forta musculara pentru realizarea unei sarcini. De exemplu, apasarea prea puternica a unui stilou in scriere sau, dimpotriva, antrenarea unei forte prea mici pentru a ridica un obiect.Este bine ca persoanele care se confrunta cu astfel de probleme sa se adreseze unui centru specializat, pentru testare, diagnosticare si pentru masuri de redresare a simtului proprioceptiv.

Cum ne antrenam cel de-al saselea simt

Cu cat o persoana isi va antrena mai mult simtul proprioceptiv, cu atat va dobandi un control mai bun asupra miscarilor propriului corp si mai multa stabilitate.
Inclusiv in cazurile de disfunctii proprioceptive exista solutii, astfel incat cei afectati sa invete cum sa-si gestioneze sarcinile zilnice si sa poata deveni (relativ) autonomi.
De exemplu, dupa o leziune, cum se intampla in cazul unui accident vascular cerebral, creierul are nevoie de ajutor pentru a renunta la amintirea asociata traumei lezionare, iar antrenarea proprioceptiei face ca acea amintire sa fie rescrisa.
Totodata, rescrierea acesteia face ca riscul unei noi leziuni locale sa fie redus.Indiferent de cauza deficitului proprioceptiv, exista o serie de proceduri de kinetoterapie si de fizioterapie prin care care cei afectati isi pot imbunatati abilitatile motorii, forta, echilibrul si coordonarea.

Reabilitarea proprioceptiei se poate face prin:

Exercitii de echilibru

Statul in picioare pe o placa de echilibru este folosita pentru reantrenarea sau pentru cresterea abilitatilor proprioceptive, in special ca terapie fizica pentru leziunile gleznei sau ale genunchiului.
De asemenea, alte exercitii ar fi cele de sustinere a greutatii pe o suprafata instabila (cum ar fi o minge Bosu sau un disc de stabilitate), cu membrele superioare (in pozitia de facut flotari sau cu sprijinirea greutatii pe coate ori prin sprijinirea cu bratele intinse).
Nu in ultimul rand, sunt foarte utile exercitiile in timpul carora persoana isi pastreaza echilibrul stand, pe rand, intr-un picior si avand ochii inchisi. Intensitatea si dificultatea exercitiului poate fi crescuta sarind de pe un picior pe altul sau facand alte miscari cu picioarele, alternativ, din ce in ce mai repede.

Exercitii de tip Tai Chi, Yoga, Pilates

Exercitiile de genul celor facute in Tai Chi imbunatatesc proprioceptia membrelor inferioare, iar cele de tip Yoga sau Pilates imbunatatesc echilibrul si forta musculara.
Miscarile lente si concentrate ale practicii Tai Chi ofera un mediu in care informatiile proprioceptive transmise inapoi la creier stimuleaza un „mediu de ascultare” intens si dinamic, pentru a imbunatati si mai mult armonia dintre minte si corp.

Exercitii de stimulare somatosenzoriala

Antrenamentele includ terapia cu vibratii sau lucrul cu suprafete cu diferite texturi (bumbac versus suprafete de stimulare tactila – cu tepi sau cu diverse denivelari).

Exercitii de repozitionare articulara

Reasezarea articulatiilor prin mobilizare sau cu ajutorul unor greutati.

Exercitii neuromusculare

Exercitii multiarticulare efectuate in pozitii functionale de sustinere a greutatii cu lant cinetic inchis. Aceste exercitii abordeaza tipuri de miscari folosite in activitatile cotidiene si contribuie la stabilizarea posturii.
Autor: Ana-Maria Nita

Surse bibliografice:

Articole din aceeasi categorie

Cele mai citite articole

Cele mai recente articole

Programeaza-te

online

Programeaza-te

online

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

Cererea ta a fost înregistrată cu succes