13 noiembrie, 2024
13 noiembrie, 2024
13 noiembrie, 2024
Spina bifida este o malformatie de la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta apare inca din primele saptamani de sarcina, cand se formeaza coloana vertebrala. Spina bifida poate varia de la forme usoare, care pot trece neobservate, pana la forme mai severe, care necesita atentie medicala specializata.
Citeste in continuare si descopera de ce apare spina bifida si cum pot fi ajutate persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune sa duca o viata cat mai normala.
Spina bifida este o malformatie a coloanei vertebrale care apare cand tubul neural, structura din care se formeaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii), nu se inchide corect in primele etape ale dezvoltarii embrionare. Tubul neural incepe sa se formeze in jurul zilei 18 de sarcina si, in mod normal, ar trebui sa se inchida complet pana in ziua 28.
In cazul spinei bifida, o parte a acestui tub neural nu se inchide asa cum ar trebui, lasand o deschidere in coloana vertebrala. Acest lucru poate duce la expunerea si afectarea maduvei spinarii si a fibrelor nervoase din jur. Malformatia poate fi localizata la orice nivel al coloanei vertebrale.
Cauzele pentru care spina bifida apare nu sunt pe deplin cunoscute. Cu toate acestea, printre factorii suspectati a fi responsabili de aparitia acestei afectiuni se afla:
deficitul de acid folic in sarcina;
istoricul familial;
expunerea la toxine;
diabetul zaharat necontrolat al mamei;
obezitatea materna;
expunerea la temperaturi crescute in primele saptamani de sarcina.
Prezenta acestor factori cresc riscul de a dezvolta spina bifida la copii. Daca identifici acesti factori si la tine, vorbeste cu medicul pentru a afla ce poti face pentru a preveni aparitia acestei malformatii la micutul tau.
Spina bifida se poate manifesta diferit, in functie de severitatea defectului. Raportat la de modul de aparitie, exista 3 tipuri de spina bifida:
spina bifida occulta;
meningocelul;
mielomeningocelul.
Spina bifida oculta este cea mai usoara forma a acestei afectiuni. In acest caz, unul sau mai multe dintre oasele coloanei vertebrale nu se formeaza complet, dar maduva spinarii si fibrele nervoase nu sunt afectate. De obicei, aceasta afectiune nu provoaca simptome evidente si poate ramane nediagnosticata.
Majoritatea persoanelor cu spina bifida oculta nu au simptome, iar aceasta este adesea descoperita intamplator, in urma unei radiografii facute pentru alte motive. In cazuri rare, pot aparea dureri de spate sau probleme neurologice usoare.
Meningocelul este o forma moderata de spina bifida. In acest caz, meningele (membranele care invelesc maduva spinarii) ies in afara coloanei vertebrale printr-o deschidere. Acestea formeaza un sac umplut cu lichid, dar maduva spinarii ramane, de obicei, intacta.
Aceasta forma poate provoca anumite probleme neurologice, cum ar fi:
slabiciunea musculara;
pierderea partiala a senzatiilor.
Mielomeningocelul este cea mai grava forma de spina bifida. In acest caz, nu doar meningele iese in afara, ci si maduva spinarii si fibrele nervoase. Aceasta malformatie poate duce la probleme neurologice severe, deoarece fibrele nervoase nu se dezvolta corect si sunt expuse.
Mielomeningocelul poate provoca:
paralizie partiala sau completa;
pierderea controlului vezicii urinare si a intestinelor;
deformari ale picioarelor;
alte probleme neurologice grave.
Diagnosticul prenatal al spinei bifida este un pas important pentru a detecta aceasta afectiune inainte de nastere, oferindu-le parintilor sansa de a se pregati si de a discuta optiunile de tratament. Diagnosticarea se poate face inca din timpul sarcinii prin teste si examinari specifice.
Acest test este facut in mod obisnuit intre saptamanile 16 si 18 de sarcina. Un nivel ridicat de alfa-fetoproteina (AFP) poate indica un defect de inchidere a tubului neural, cum ar fi spina bifida. Insa, este important de precizat ca o valoare crescuta de AFP nu inseamna neaparat ca fatul are spina bifida.
Ecografia pentru depistarea spinei bifida se face in al doilea trimestru, intre saptamanile 18 si 22 de sarcina. In timpul acestei examinari, medicul poate evalua cu atentie coloana vertebrala a fatului. Unul dintre cele mai mari avantaje ale ecografiei prenatale este ca aceasta poate detecta spina bifida, fara a afecta in vreun fel fatul sau mama.
Amniocenteza este un test prenatal, care poate ajuta la confirmarea diagnosticului de spina bifida, mai ales daca alte teste, precum ecografia sau testul de sange AFP, sugereaza prezenta acestei afectiuni. Desi este un test minim invaziv, amniocenteza este considerata sigura si ofera informatii precise despre starea fatului.
Se efectueaza de obicei in al doilea trimestru de sarcina, intre saptamanile 15 si 20. Procedura de amniocenteza implica prelevarea unei mici mostre de lichid amniotic din sacul amniotic care inconjoara fatul. Majoritatea femeilor descriu procedura ca fiind similara cu o injectie, cu un disconfort minim. Este important sa stii ca riscul de complicatii, cum ar fi pierderea sarcinii, este foarte mic, mai mic de 1%.
Pot exista situatii cand mama nu merge periodic la medic pentru efectuarea investigatiilor de rutina specifice fiecarei perioade gestationale. In aceste cazuri, diagnosticul se poate stabili doar dupa nastere. La fel se poate intampla si in situatiile in care exista o forma usoara de spina bifida, ce nu a fost observata in timpul sarcinii.
Dupa nastere, spina bifida poate fi suspectata daca la nivelul zonei lombare a bebelusului este prezenta o zona cu pilozitate crescuta (cu mult par) sau foseta sacrata (o mica gropita). Pentru diagnosticare sunt indicate urmatoarele investigatii imagistice:
radiografia;
tomografia computerizata (CT);
rezonanta magnetica nucleara (RMN).
Complicatiile intalnite in cazul acestei afectiuni variaza in functie de severitatea afectiunii. Printre cele mai des intalnite se afla:
mobilitate deficitara - Apare, în special, în cazurile de mielomeningocel, cand fibrele nervoase sunt afectate. Astfel, se asociaza cu slabiciune musculara si chiar, paralizia partiala sau totala a membrelor inferioare. Pot fi necesare dispozitive ortopedice, precum carjele, scaunele cu rotile.
hidrocefalia - Presupune acumularea de lichid in creier si se asociaza cu mielomeningocelul. Acest lichid exercita presiune asupra creierului si poate duce la probleme neurologice daca nu este tratat. Pentru diminuarea efectelor date de hidrocefalie se monteaza un sunt (un tub mic), care dreneaza lichidul in exces din creier catre alte zone ale organismului.
meningita - Reprezinta aparitia infectiei la nivelul sistemului nervos central. In lipsa tratamentului adecvat intr-un timp scurt, pot aparea leziuni cerebrale.
infectii ale tractului urinar - Copii afectati de spina bifida pot prezenta vezica neurogena. Aceasta consta in golirea incompleta a vezicii urinare si astfel, creste riscul de a dezvolta infectii urinare. Pot aparea si cazuri de incontinenta urinara.
👉Descopera care sunt situatiile in care incontinenta urinara poate fi prezenta si cum se gestioneaza adecvat din articolul Incontinenta urinara: cauze si cum poate fi tinuta sub control.
tulburarea tranzitului intestinal - Uneori, pot fi afectate si fibrele nervoase care inerveaza tractul digestiv, declansandu-se tulburari de motilitate. Astfel, poate apare constipatia sau incontinenta fecala.
anomalii ale sistemului musculo-scheletal - Ca urmare a afectarii musculaturii, pot aparea si alte deformarii ortopedice: luxatia de sold, scolioza (curbura anormala a coloanei vertebrale).
malformatia Arnold Chiari tip II - Consta in pozitionarea mai joasa a trunchiului cerebral, o zona importanta din sistemul nervos. Ca urmare, apar simptome precum: dificultati de respiratie, tulburari de deglutitie (inghitire), slabiune musculara la nivelul bratelor.
apneea in somn - Poate afecta atat copii, cat si adultii.
alergia la latex - Este frecvent asociata cu spina bifida. De aceea, este necesar a fi precaut in ceea ce priveste utilizarea produselor cu latex, fiind de preferat inlocuirea acestora cu alte materiale.
afectarea cognitiei - Unii dintre copii se confrunta cu tulburari de concentrare, scaderea atentiei si capacitate diminuata de a invata lucruri noi. Astfel de tulburari apar la copii cu mielomeningocel, la care apare hidrocefalia.
tulburari emotionale - Ca urmare a dificultatilor de autoingrijire sau de deplasare, copiii si viitorii adulti pot avea o incredere de sine scazuta, risc mai mare de a dezvolta anxietate sau depresie. In astfel de situatii, suportul psihologic este esential pentru adaptarea la provocarile vietii cotidiene.
Tratamentul pentru spina bifida variaza in functie de tipul si severitatea afectiunii. Desi nu exista un remediu complet pentru spina bifida, exista mai multe optiuni de tratament care pot ajuta la gestionarea complicatiilor si la imbunatatirea calitatii vietii copilului.
Chirurgia prenatala este o procedura care se efectueaza inainte de nasterea copilului, in uter. Este recomandata in cazurile de mielomeningocel si se efectueaza intre saptamanile 19 – 26 de sarcina. Aceasta interventie este considerata una delicata, dar poate reduce riscul de complicatii grave dupa nastere, cum ar fi hidrocefalia si paralizia.
In cazurile in care nu se poate efectua o interventie prenatala, chirurgia postnatala este o optiune. Aceasta se face imediat dupa nasterea copilului, mai exact in primele 48 de ore. Scopul operatiei este de a inchide defectul de la nivelul coloanei vertebrale si de a preveni infectiile sau alte complicatii. Este recomandata pentru formele mai grave de spina bifida, in special mielomeningocelul.
Kinetoterapia este esentiala pentru persoanele cu spina bifida, contribuind la cresterea calitatii vietii. Acest tip de terapie se adapteaza in functie de varsta si nevoile fiecarui pacient, de la bebelusi, pana la adulti. Printre beneficiile acesteia se afla:
tonifierea musculaturii;
cresterea fortei musculare;
imbunatatirea mobilitatii;
dezvoltarea musculaturii.
In cazul bebelusilor, kinetoterapia se concentreaza pe incurajarea miscarii si pe dezvoltarea abilitatilor motorii. Scopul este de a ajuta copilul sa isi dezvolte muschii si sa previna deformarile care pot aparea in urma slabiciunii musculare sau a paraliziei partiale.
Pe masura ce copiii cresc, kinetoterapia devine mai dinamica, adaptata nevoilor individuale ale fiecaruia. Scopul este de a-i ajuta sa devina cat mai independenti, sa dezvolte o buna postura si sa isi foloseasca musculatura eficient.
👉Kinetoterapia prezinta multiple beneficii pentru organismul uman. Descopera-le in articolul Importanta kinetoterapiei.
Pentru adulti, kinetoterapia se concentreaza pe mentinerea mobilitatii, prevenirea durerii si a deformarilor cauzate de lipsa activitatii fizice. De asemenea, terapia ajuta la mentinerea unei vieti active si independente.
Este important de mentionat ca sansele de supravietuire in spina bifida sunt destul de mari, daca se aplica tratamentul corespunzator. De aceea, vizitele periodice la medicul specializat in medicina fizica si reabilitare si respectarea sfaturilor primite de la echipa medicala sunt esentiale pentru o buna recuperare.
👉Vrei sa stii ce presupune medicina fizica si de reabilitare si cand este utila? Daca da, citeste articolul Cand mergi la Medicina Fizica si Reabilitare (MFR).
Aceasta forma de miscare este benefica pentru ameliorarea complicatiilor ortopedice induse de spina bifida, precum scolioza. Poate fi adresata atat copiilor, cat si adultiilor.
👉Afla mai multe despre gimnastica medicala, in ce consta aceasta si care sunt avantajele acesteia din articolul Gimnastica medicala.
Deformarile ortopedice, cum ar fi scolioza sau picioarele strambe, sunt frecvente la copiii cu spina bifida. Tratamentul ortopedic include atat interventii chirurgicale, cat si purtarea de dispozitive ortopedice, pentru a corecta sau ameliora aceste deformari.
Desi cauzele exacte ale spinei bifida nu sunt complet cunoscute, exista anumite masuri pe care le poti lua pentru a reduce riscul ca afectiune sa apara la viitorul tau copil. O mare parte din prevntie se concentreaza pe un factor esential: acidul folic, o vitamina importanta pentru dezvoltarea sistemului nervos al fatului. Studiile arata ca un aport adecvat de acid folic in perioada preconceptionala si in primele saptamani de sarcina poate reduce riscul de spina bifida cu pana la 70%.
Femeile care isi doresc sa ramana insarcinate ar trebui sa ia zilnic un supliment de acid folic de cel putin 400 μg (micrograme), incepand cu cel putin o luna inainte de conceptie si continuand in primele 3 luni de sarcina. Medicul poate recomanda o doza mai mare in anumite cazuri, mai ales daca exista un istoric familial de spina bifida sau alte defecte de tub neural.
Alte masuri care contribuie la reducerea riscului de aparitie a spinei bifida constau in:
mentinerea unei diete echilibrate;
renuntarea la fumat;
consumul redus de alcool;
mentinerea unei greutati adecvate varstei.
De asemenea, daca urmezi tratament pentru epilepsie, este important sa consulti medicul daca doresti sa ramai insarcinata. Unele medicamente antiepileptice cresc riscul de malformatii la fat, printre care si spina bifida.
Spina bifida este o afectiune complexa, care poate afecta sever viata unui copil sau a unui viitor adult. Este important sa retii ca poate fi prevenita prin administrarea de acid folic prenatal si in timpul sarcinii. Insa, daca ai deja un copil diagnosticat cu aceasta afectiune, ia in considerare ca exista tratamente pentru dezvoltarea sa. Kinetoterapia este una dintre metodele terapeutice eficiente indicate pentru ameliorarea mobilitatii si cresterea calitatii vietii. Comunica deschis cu medicul, kinetoterapeutul si afla ce poti face pentru ca micutul tau sa aiba o viata cat mai independenta si activa.
Bibliografie:
https://www.chop.edu/conditions-diseases/spina-bifida
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8719-spina-bifida
https://www.cdc.gov/spina-bifida/treatment/index.html
https://www.nhs.uk/conditions/spina-bifida/
Programeaza-te
online
Programeaza-te
online
Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?
Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate
Utile
Servicii
Afectiuni adulti
Afectiuni copii
Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.
Ne pare rău :(
Abonarea nu a reușit.
Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.