Sportul la varsta a treia tine bolile departe

Pe masura ce trece timpul, un stil de viata activ este important pentru sanatatea intregului organism. Daca ai fost sedentar pana acum, nu este niciodata prea tarziu sa incepi sa faci miscare. Indiferent de varsta pe care o ai. Cu exercitii simple, dar care ajuta enorm. Din pacate, lipsa activitatii fizice vine cu o multime de probleme medicale la pachet, care se agraveaza pe masura ce imbatranesti. Vestea buna este ca pot fi prevenite sau macar ameliorate cu ajutorul sportului, care pastreaza articulatiile flexibile, protejeaza inima si este bun pentru memorie si starea de spirit.

Ca sa te conving de beneficiile miscarii si ca nimeni nu este prea batran sa le faca, am vorbit cu Raluca, kinetoterapeut.

Astfel,

Pe plan fizic, miscarea te ajuta:

  • sa slabesti sau sa iti mentii greutatea. Metabolismul incetineste odata cu inaintarea in varsta si pastrarea unei greutati optime poate fi o adevarata provocare. De aceea, sportul poate fi de mare folos.
  • sa reduci riscul aparitiei bolilor cronice. Exercitiile fizice au beneficii pentru tot organismul, deci ajuta nu doar inima, ci si plamanii, muschii si intreg sistemul circulator. Miscarea regulata ajuta la o mai buna sanatate a oaselor si articulatiilor si, de asemenea, scade riscul aparitiei cancerului de colon si a diabetului. De asemenea, persoanele iubitoare de sport sunt mai putin predispuse la osteoporoza si Alzheimer.
  • sa tii sub control durerile care pot sa apara din cauza afectiunilor cronice.
  • sa iti imbunatatesti mobilitatea, flexibilitatea si echilibrul, care sunt importante pentru viata de zi cu zi.

Pe plan mental, sportul facut in mod regulat:

  • imbunatateste calitatea somnului, adormi mai repede, iar somnul este profund si odihnitor.
  • reduce starile de anxietate si iti da o stare de spirit buna. Inaintarea in varsta si pensionarea pot veni cu izolare, stari de tristete si iritare. Multi varstnici se simt inutili. De aceea, miscarea este binevenita. “Creste stima si cheful de viata. In momentul in care facem sport, eliberam endorfine si asta ne aduce un zambet pe fata, dar si satisfactia ca putem realiza singuri, fara sa fim dependenti de cineva. “, spune kinetoterapeutul.

Sigur ca poti gasi o multime de scuze sa nu faci miscare:

Sunt prea in varsta ca sa ma mai apuc de sport.

Aceasta ar fi scuza cel mai des intalnita, insa specialistul spune ca exercitiile fizice sunt bune pentru toata lumea, indiferent de varsta la care incepi sa faci miscare si chiar daca te confrunti cu afectiuni ale umarului, ale soldului sau ale coloanei vertebrale. Poti incepe oricand, dar nu inainte de a vorbi cu medicul, mai ales daca ai probleme de sanatate, ca cele cardiovasculare sau pulmonare.

“Recomand sa inceapa cu exercitii de respirație, dar este foarte important sa fie facute intr-un cadru restrans, cu o persoana specializata in domeniul acesta, care are cunostinte. Nu putem face cu oricine sau la orice sala.“, precizeaza kinetoterapeutul.

Imi este greu sa pastrez ritmul.

Este posibil sa ai dreptate, dar acest lucru se intampla doar pentru ca nu ai facut miscare pana acum. Cu antrenament si rabdare, totul este posibil.

Nu cred ca inima mea imi da voie sa fac miscare.

Cel mai bine este sa vorbesti cu un medic cardiolog inainte sa incepi sa faci miscare. O sa fii surprins, dar exercitiile fizice pot fi chiar recomandate in cazul tau. Sigur, sub supravegherea unui specialist.

Nu ma mai misc ca inainte

Nici nu trebuie. Incepe prin a face cateva exercitii de intindere a muschilor si, usor-usor, vei reusi sa ai propriul tau ritm.

Nu imi place miscarea

A fi activ nu inseamna neaparat sa mergi la sala sau sa alergi. Este important sa gasesti lucruri care sa iti faca placere si de care te poti tine.

Mi-e frica sa nu ma ranesc

Pentru a fi in siguranta, consulta mai intai medicul, mai ales daca ai fost inactiv pentru o perioada lunga de timp sau daca ai deja probleme de sanatate. Ar fi bine sa alegi sa faci miscare sub indrumarea unui kinetoterapeut.

Kinetoterapia la adulti si varstnici are multe beneficii

Kinetoterapeutul va sti sa iti recomande exercitiile potrivite starii tale de sanatate si te va invata ce sa faci acasa, astfel incat sa iti pastrezi mobilitatea pentru o perioada cat mai lunga de timp. Deci poti face kinetoterapie nu doar atunci cand apar dureri, ci ca metoda de intretinere si de buna functionare a corpului.

Programul de kinetoterapie include exercitii pentru:

  • Echilibru
  • Rezistenta
  • Flexibilitate
  • Forta

Rolul nostru și al kinetoterapiei in afecțiunile pe care le au persoanele de varsta a treia este de a le adapta exercitiile pentru nivelul lor si pentru capacitatea lor si de a-i invata sa le execute corect. De asemenea, un alt rol pe care il are terapeutul este de a lua tensiunea inainte de inceperea ședinței, undeva la jumatatea sedinței si la final, ca sa nu i se faca rau. Tot timpul trebuie sa tinem sub observație atat pulsul, cat si tensiunea. “, precizeaza Raluca.

Totusi, cum gasesti motivatia la varsta a treia?

Mentinerea unei rutine regulate de exercitii poate fi, intr-adevar, o provocare la orice varsta si nu devine mai usoara pe masura ce trece timpul, asa cum am crede. S-ar putea sa te simti descurajat din cauza problemelor de sanatate deja existente sau pentru ca nu te mai simti in putere. Sfatul kinetoterapeutului este sa incepi usor si sa ai incredere in persoana cu care lucrezi.

Dincolo de recomandarile medicale pe care le face specialistul, relatia pacient-terapeut este esentiala pentru inceperea, dar mai ales continuarea programului de antrenament.

Cred ca aici tine de fiecare terapeut si de persoana care face exercitiile. E foarte important sa ai o chimie. Varstnicii au un dar sa te citeasca. Daca nu te simt acolo, nu o sa te asculte. Mai sunt cei care tot timpul vor sa fie ajutati si, in momentul in care incepi sa lucrezi cu ei si sa ii faci sa fie independenti, se inchid ei si mai mult si spun ca nu pot si refuza practic sa incerce. Atunci le gasesti un stimul exterior si ii ajuti sa inteleaga cat de bine le face miscarea. “, mai spune Raluca.

Ca sa simti beneficiile, ai nevoie de  macar trei sedinte de kinetoterapie pe saptamana. Poti lucra cu unul dintre specialistii de la Kinetic Sport&Medicine. Vezi detalii aici.

 

Text: Monica Radulescu, Medical Content Writer

Consultant: Raluca, Kinetoterapeut Kinetic Sport&Medicine

Surse:
www.healthline.com
www.webmd.com
www.helpguide.org
www.cdc.go

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.