Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian (STC) reprezinta o afectiune frecventa, care se manifesta prin semne si simptome complexe, precum durere, amorteala, furnicaturi, senzatia de arsura si slabiciune (mai rar) la nivelul palmelor si bratelor. Acestea pot aparea ca urmare a comprimarii unuia dintre nervii majori ai mainii – nervul median, care trece prin incheietura si isi are originea in radacinile nervoase de la nivelul gatului. Tunelul carpian este o zona ingusta, in latime de aproximativ 1 centimetru, situat intre incheietura pumnului si palma, fiind inconjurat de oasele mici ale incheieturii (oase carpiene) si de ligamentul carpian. Tunelul carpian protejeaza nervul median și tendoanele flexoare ale mainii, care faciliteaza indoirea degetelor. Limitele fiziologice ale tunelului carpian sunt rigide si, prin urmare, acesta are o capacitate redusa de intindere sau de crestere in dimensiuni. Incidenta la nivel global este de 376 la 100.000 de persoane, STC fiind mai frecvent in randul femeilor, iar categoria de varsta afectata o reprezinta varstnicii, insa, in ultimii ani, s-a constatat o crestere a numarului de cazuri la persoanele tinere.

Cauzele STC

In majoritatea cazurilor, sindromul este determinat de o asociere de factori, in principal genul si varsta. Alte cauze pot fi: mostenirea genetica, folosirea repetitiva a mainii, pozitia defectuoasa a incheieturii mainii, sarcina, insa si afectiuni precum diabetul, artrita reumatoida, tulburarile tiroidiene (slanda pituitara hiperactiva, hipotiroidism), chisturi. Simptomele se manifesta treptat, fara sa existe in mod necesar un traumatism in antecedente. Pe masura ce boala se agraveaza, simptomele apar mai des sau persista perioade indelungate.

Diagnosticul si tratamentul

Daca in fazele precoce, simptomele pot fi ameliorate prin masuri simple, de tipul evitarii anumitor activitati care implica presiune pe nervul median, in timp, in absenta tratamentului, sindromul de tunel carpian se poate agrava, motiv pentru care se impune evaluare timpurie, si diagnostic adecvat, pentru a incetini sau opri evolutia bolii.

Examenul clinic implica un consult fizic (examinarea cu atentie a mainilor si a incheieturilor, insotita de aplicarea unor manevre specifice), analiza istoricului medical si prezentarea simptomelor de catre pacient. De asemenea, medicul poate recomanda analize de laborator si o serie de investigatii: electromiograma, ecografie, radiografie, RMN.

Tratamentul non-chirurgical. Diagnosticat de timpuriu, STC poate fi ameliorat fara a fi necesara interventia chirurgicala. In acest caz, medicul poate recomanda purtarea unei orteze pentru articulatia mainii, exercitii specifice (explicate de un specialist kinetoterapeut), sedinte de yoga, mentinerea unei greutati optime, insa si medicamente de tipul AINS (antiinflamatoare nonsteroidiene, precum ibuprofen, naproxen), cu rol in combaterea inflamatiei si a durerii. Totodata, injectiile care contin cortizosteroizi se pot dovedi utile in atenuarea temporara a simptomelor. Acupunctura si chiropractica s-au dovedit remedii alternative eficiente in cazul unor pacienti, insa studiile nu sunt concludente.

Tratamentul chirurgical. In cazul in care tratamentul non-chirurgical nu amelioreaza simptomele, medicul poate recomanda interventia chirurgicala, pentru a preveni afectarea ireversibila. Exista doua tehnici care pot fi abordate (deschisa sau endoscopica), in functie de nevoile specifice ale pacientului. In majoritatea cazurilor, operatia este efectuata ambulator, sub anestezie generala. Indiferent de metoda aplicata, pot aparea complicatii la fel ca in cazul oricarei interventii chirurgicale: hemoragie, infectie, traumatism nervos. Prognosticul general este insa optim (peste 90%, arata studiile), insa recuperarea este graduala si de durata (recuperarea completa poate dura intre 6 luni si 1 an). Medicul iti va comunica restrictiile si cand vei putea reveni la lucru. Recidiva dupa interventia chirurgicala este rara, insa pacientii se pot confrunta o perioada cu amorteala sau slabiciune locala.

Surse:

https://orthoinfo.aaos.org

https://emedicine.medscape.com

www.ninds.nih.gov

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.uptodate.com

Carpal tunnel syndrome, autor Rodner C, Raissis A, Akelman E, Orthopaedic Knowledge Online Journal. Rosemont, IL, American Academy of Orthopaedic Surgeons, 2009

Autor: Lidia Nastase, Medical Editor