Periartrita scapulo-humerala: cauze, manifestari, tratament

Durerea de umar poate deveni debilitanta in unele cazuri, limitand, in mod semnificativ, mobilitatea si determinand durere intensa. In acest articol, poti descoperi ce este periartrita scapulo-humerala, care sunt cauzele sale, cum se manifesta si ce optiuni de tratament exista.

Articulatia scapulo-humerala – generalitati

Articulatia scapulo-humerala este denumirea medicala pentru articulatia umarului, o articulatie caracterizata de o mobilitate impresionanta, care permite miscarile de mare amplitudine pe care le fac bratele. Pentru ca articulatia scapulo-humerala este alcatuita din doua componente – articulatia glenohumerala si articulatia scapulotoracica, afectarea acesteia este denumita, la modul general, periartrita scapulo-humerala.

Ce este periartrita scapulo-humerala (PSH)?

Periartrita scapulo-humerala, cunoscuta in lumea medicala cu abrevierea PSH, este denumirea generica a unor tulburari ale umarului care pot afecta diferite structuri din componenta acestuia. PSH afecteaza in general persoanele incepand cu varsta a doua, fiind aproape la fel de frecventa atat in randul barbatilor, cat si al femeilor, si se manifesta, de cele mai multe ori, spontan fara un istoric de traumatism local.

Cauzele periartritei scapulo-humerale

Periartrita umarului poate fi determinata de o gama variata de cauze, dintre care mentionam:

  • Sedentarismul prelungit
  • Unele cicatrizari postoperatorii
  • Imobilizarea pentru perioade lungi de timp
  • Medicatia antiretrovirala
  • Boala Parkinson
  • Boala cardiaca
  • Afectiuni tiroidiene
  • Diabet
  • Tuberculoza
  • Fractura bratului

Inflamatia tesuturilor articulare din zona umarului nu se manifesta doar la sportivi, ci poate afecta si alte persoane care efectueaza miscari repetitive: tamplari, stomatologi, muzicieni, persoane care lucreaza exclusiv la birou etc. Ridicarea repetata a bratelor deasupra nivelului umerilor poate determina o tendinita acuta in zona articulatiei scapulo-humerale in timp ce bolile degenerative si uzura repetata pot fi cauza unei tendinite cronice.

Trebuie precizat ca PSH bilaterala este mai rar intalnit decat PSH stang sau drept, aceasta avand de-a face, in general, cu gradul de suprasolicitare.

Simptome in artrita scapulo-humerala

Multi pacienti au un tratament pentru periartrita scapulo-humerala, dar o evaluare atenta a simptomelor, a evolutiei acestora si un examen clinic si paraclinic detaliat sunt esentiale pentru tratamentul PSH. Evolutia afectiunii se realizeaza in mai multe etape de obicei, ceea ce face ca un diagnostic de PSH sa impuna, de multe ori, si explorari functionale si imagistice.

Inainte de a se ajunge la a se recomanda teste PSH, pacientul se plange adeseori de durere la nivelul umarului care coboara pana la nivelul bratului si care se poate agrava pe parcursul noptii. Exista mai multe etape de limitare a mobilitatii pana ce se ajunge la prezentarea caracteristica de umar blocat:

  • Faza de blocare debuteaza cu durere pronuntata de umar la miscare, durere care se accentueaza pe parcursul noptii. Aceasta poate dura intre 6 si 9 luni si determina, in timp, o limitare a mobilitatii articulare.
  • Faza de umar blocat aduce cu sine o atenuare a durerii, dar o reducere a mobilitatii. Musculatura din zona umarului se atrofiază lent din cauza lipsei de mișcare.
  • Faza de deblocare consta in ameliorarea durerii si a rigiditatii si se poate extinde intre 6 luni si 2 ani.

Complicatiile periartritei scapulo-humerale

Complicatiile PSH deriva din simptomatologia acesteia si din degradarea continua a componentelor articulare. In absenta unui tratament adecvat, calitatea somnului pacientului este mult afectata, iar acesta descopera dificultati noi si din ce in ce mai intense la desfasurarea activitatilor zilnice care presupun mobilizarea umarului. In timp, durerea se poate extinde si la nivelul bratului, iar articulatia devine rigida.

Artroza scapulo-humerala

Artroza scapulo-humerala survine in momentul in care periartrita scapulo-humerala este lasata sa avanseze fara institutirea unui tratament adecvat. In acest caz, rigiditatea articulara este pronuntata si permanenta, iar afectiunea este considerata cronica. Se poate obtine un anumit grad de remobilizare cu ajutorul unui tratament adecvat, dar, din pacate, acesta este limitat, impotenta functionala a umarului fiind considerata a se afla la doar un pas distanta.

durere-umar-body

Tratamentul periartritei scapulo-humerale

In periartrita scapulo-humerala, tratamentul depinde de gradul de evolutie al bolii si de faza in care se afla aceasta. Ea are ca scop controlul durerii, mentinerea mobilitatii articulatiei si stoparea fenomenelor degenerative de la nivelul acesteia.

Tratament medicamentos

Prima etapa de tratament in periartrita scapulo-humerală este reprezentata de tratamentul medicamentos. Antiinflamatoarele nesteroidiene reprezinta prima optiune, dar daca acestea nu fac fata, medicul poate recomanda o medicatie mai agresiva pentru controlul durerii.

Corticoterapia pe cale orala are un rol antiinflamator important si poate fi folosita pentru controlul afectiunilor autoimune. Corticoterapia injectabila intraarticular poate fi o solutie de moment in cazul unei dureri intense, dar nu se recomanda utilizarea de rutina a acesteia, deoarece are efecte secundare nefavorabile la nivelul articulatiei. Anestezicele locale reprezinta o alternativa de control al durerii.

Kinetoterapia si fizioterapia

Multi pacienti cauta in periartrita scapulo-humerala exercitii care sa amelioreze rigiditatea articulara si sa contribuie, in timp, la atenuarea senzatiilor dureroase. Se recomanda efectuarea acestor exercitii sub indrumarea unui specialist, cel putin in fazele initiale, pana ce pacientul deprinde cum sa le efectueze corect.

Fizioterapia poate include proceduri de masaj, terapie cu ultrasunete, terapie cu laser, stimulare nervoasa transcutanata, electrostimulare, termoterapie, crioterapie, ultrasonoforeza, curenti diadinamici sau galvanici si asa mai departe.

Kinetoterapia contribuie la redobândirea și conservarea mobilității, iar kinetoterapeutul are capacitatea de a selecta un program de exercitii adecvat conditiei pacientului. Rolul sau ulterior este de a supraveghea modul de efectuare a acestora – corect – pentru a se preveni eventuale leziuni suplimentare determinate de suprasolicitare. Exercitiile vor fi dozate, astfel incat sa permita o recuperare graduala, iar pacientului i se va recomanda sa continue efectuarea lor si acasa.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical in PSH este recomandat doar in acele rare cazuri in care restul terapiilor nu dau rezultate multumitoare. Chirurgia artroscopica urmareste restabilirea unui nivel satisfacator de mobilitate articulara si este obligatoriu urmata de reabilitate prin fizioterapie si kinetoterapie. Ulterior, este importanta prevenirea recurentelor prin alegerea unui stil de viata sanatos, completat de un program de exercitii fizice corect efectuate si indicate de catre un specialist.

Prevenirea artritei scapulo-humerale

Pentru prevenirea artritei scapulo-humerale, alegerea unui stil de viata sanatos este esentiala. O alimentatie adecvata poate reduce riscul de degradare articulara. Exercitiul fizic moderat, efectuat corect si in mod regulat, tonifiaza musculatura si imbunatateste sustinerea articulatiei. Incalzirea adecvata inainte de practicarea unor sporturi solicitante incurajeaza o mai buna circulatie locala si reduce riscul de accidentare. Evitarea ridicarii repetate a greutatilor in maini protejeaza musculatura si tendoanele impotriva unui stres inutil. Reducerea expunerii la frig contribuie la ameliorarea sau prevenirea durerilor.

Artrita scapulo-humerala este un diagnostic care afecteaza un procent important al populatiei, mai ales in conditiile unui sedentarism in crestere. Diagnosticul precoce, inca de la primele simptome, permite adoptarea unei conduite terapeutice adecvate care previne complicatiile si scaderea calitatii vietii.

 

 

Bibliografie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/13988275/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18033091/

https://ivr.ua/en/plechelopatochnyy-periartroz

https://ard.bmj.com/content/annrheumdis/35/3/213.full.pdf

https://radiopaedia.org/articles/osteoarthritis-of-the-shoulder

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/frozen-shoulder/symptoms-causes/syc-20372684

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.