Operatia de gonartroza si etapele recuperarii

Gonartroza, denumita si osteoartrita genunchiului, este un proces degenerativ al cartilajelor articulatiei genunchiului, instituit, in general, dupa varsta de 50 de ani.

Anumite optiuni terapeutice pot ameliora simptomatologia neplacuta, determinata de pierderea tesutului cartilaginos, insa, de cele mai multe ori, cea mai buna solutie o reprezinta interventia chirurgicala (artroplastia).

Afla, in cele ce urmeaza, ce este mai exact gonartroza si ce implicatii are asupra sanatatii, ce este artroplastia, cine poate beneficia de aceasta interventie, cum se realizeaza si, de asemenea, in ce constau etapele recuperarii dupa o astfel de procedura.

Ce este gonartroza (artroza genunchiului)

Gonartroza este acea afectiune a articulatiei genunchiului, care survine in urma uzurii cartilajelor articulare (artroza la genunchi).

In mod normal, cartilajele corespunzatoare zonei genunchiului acopera suprafetele osoase ce participa la formarea articulatiei, prevenind contactul direct dintre acestea. Totusi, pe masura ce organismul imbatraneste si tesuturile isi pierd din integritatea structurala, cartilajul, la randul sau, se subtiaza sau chiar dispare

Atunci cand tesutul cartilaginos nu mai este capabil sa impiedice contactul dintre suprafetele osoase, acestea vin in contact si determina aparitia unui disconfort sau chiar a unei simptomatologii dureroase, ce variaza in functie de gradul de frictiune si de gravitatea acestuia.

In functie de severitatea afectarii cartilajelor articulare, precum si de simptomatologia asociata, se pot distinge patru stadii (grade) evolutive ale gonartrozei:

  1. Gradul I – cartilajul isi pastreaza integritatea structurala si functionala, manifestarile clinice sunt absente, iar mobilitatea este nemodificata;
  2. Gradul II – la suprafata cartilajului apar mici imperfectiuni, semnele si simptomele pot fi absente sau putin sesizabile, iar mobilitatea articulatiei este inca pastrata;
  3. Gradul III – la suprafata cartilajului apar neregularitati si, in profunzimea acestuia, incep sa apara fisuri (care se adancesc); mobilizarea articulatiei determina aparitia durerii;
  4. Gradul IV – cartilajul este afectat in intregime sau poate chiar sa lipseasca; tabloul clinic se accentueaza semnificativ, iar mobilizarea articulatiei se realizeaza cu dificultate considerabila si se asociaza cu senzatie dureroasa importanta.

Gonartroza – simptome si semne

gonartroza1Semnele si simptomele ce alcatuiesc tabloul clinic din gonartroza pot varia de la o persoana la alta si, mai ales, de la un grad de evolutie la altul. Astfel, cu cat afectarea cartilajului articular este mai pronuntata, cu atat severitatea simptomatologiei creste.

Principalul simptom asociat cu artroza genunchiului este durerea. Aceasta poate aparea fie prin interesarea in mod direct a terminatiilor nervoase din imprejurimi, fie ca urmare a inflamatiei nou instalate.

Alaturi de durere, se pot evidentia si alte manifestari clinice, precum:

  • Sensibilitatea exacerbata – este fluctuanta si apare mai ales la schimbari de temperatura si/sau presiune atmosferica;
  • Edemul (tumefierea) la nivelul articulatiei genunchiului – ca urmare a inflamatiei persistente;
  • Zgomotele articulare – sunete asemanatoare unor cracmente, produse in timpul mobilizarii articulatiei.

Gonartroza – tratament non-invaziv vs chirurgical (artroplastie)

Tratamentul gonartrozei este ales in functie de stadiul de evolutie al bolii. Astfel, in stadiile incipiente, in care cartilajul genunchiului nu sufera modificari structurale importante si depistarea afectiunii este timpurie, se poate opta pentru optiunile terapeutice non-invazive (ex: fizioterapie gonartroza, gimnastica medicala, hidroterapie, injectii gonartroza).

In stadiile avansate, ce se asociaza cu un grad important de afectare structurala a cartilajului articular, care nu raspunde la tratamentul non-invaziv sau care, pur si simplu, nu mai poate fi salvat, se recomanda interventia chirurgicala.

Cea mai folosita metoda chirurgicala in tratamentul gonartrozei este artroplastia (protezarea genunchiului). Interventia chirurgicala este urmata de un proces de recuperare medicala pentru reechilibrare musculara, refacere a tonusului muscular, recuperare a mobilitatii articulare si revenire la un regim de viata normal.

Indicatii artroplastie

Artroplastia se adreseaza in special urmatoarelor categorii de pacienti:

  • Persoanele care nu au raspuns la tratamentul suportiv (fizioterapie, injectii cu cortizon);
  • Persoanele cu gonartroza bilaterala de grad avansat, cu mobilitate profund afectata si durere asociata;
  • Pacientii ce prezinta un tablou clinic sever, cu durere importanta si dificultati mari la mobilizare;
  • Cazurile de gonartroza ce impiedica desfasurarea normala a activitatilor de zi cu zi;
  • Persoanele care experimenteaza simptomatologia in repaus si/sau care au somnul afectat de durere.

Riscurile asociate operatiei

Intrucat artroplastia este o interventie de tip invaziv, aceasta se poate asocia cu diferite riscuri intra si postoperatorii. Chiar daca acestea nu sunt des intalnite, este important sa fie comunicate de catre medic si intelese de catre pacient, inaintea procedurii.

Principalele riscuri care se pot asocia cu o operatie de gonartroza sunt:

  • Hemoragice – sangerare intraoperatorie sau postoperatorie;
  • Trombotice – dat fiind faptul ca interventia se situeaza la nivelul articulatiei genunchiului, exista riscul formarii unor trombi, care pot deveni emboli si care pot obstrua vasele pulmonare (trombembolism pulmonar);
  • Infectioase – intalnite mai des la persoanele ce sufera de stari imunosupresive;
  • Legate de performanta protezei – rareori (dar posibil), unele parti componente ale protezei pot fi insuficient fixate si se pot desprinde.

Pregatirea pentru operatie

In urma optarii pentru efectuarea artroplastiei si aflarea potentialelor riscuri asociate procedurii, este important sa fie comunicati pasii care trebuie parcursi (pregatirea preoperatorie) inainte de procedura.

Exista cateva aspecte care trebuie luate in considerare si stiute atat de catre medicul chirurg, cat si de catre medicul anestezist:

  • Prezenta altor probleme de sanatate – in special cele care pot interfera cu efectul anesteziei (ex: din sfera cardiologica) ori care pot predispune la sangerari sau tromboze;
  • Prezenta alergiilor – cruciala pentru identificarea substantei anestezice potrivite;
  • Tratamente curente – trebuie comunicata orice schema terapeutica pe care pacientul o urmeaza in perioada din proximitatea operatiei (ex: tratamentul anticoagulant).

Pacientul trebuie, de asemenea, sa nu manance cu cel putin opt ore inainte de momentul administrarii anestezicului si, de preferat, sa aiba o persoana de ajutor in apropiere, pentru cateva saptamani corespunzatoare perioadei postprocedurale.

Protezare genunchi (artroplastie genunchi) – tehnica

In functie de indicatiile medicului si/sau de preferintele pacientului, interventia se poate realiza fie sub anestezie generala, fie sub rahianestezie sau chiar anestezie locala. De asemenea, modul (tehnica) in care aceasta este realizata poate diferi de la un spital la altul si de la un medic la altul. Totusi, fiecare tehnica urmareste acelasi rezultat.

Interventia se realizeaza urmand pasii:

  1. Asigurarea abordului venos – cu scopul administrarii anesteziei, antibioticului si a altor preparate necesare interventiei;
  2. Insertia sondei urinare;
  3. Administrarea anesteziei (generala, rahianestezie sau locala);
  4. Antiseptizarea zonei de incizie;
  5. Incizia straturilor corespunzatoare genunchiului, pana se obtine accesul la nivelul zonei articulare;
  6. Refacerea structurilor articulare (acolo unde este posibil) si inlocuirea cu proteze, acolo unde cartilajul nu este prezent sau nu mai poate fi salvat;
  7. Inchiderea plagii prin sutura;
  8. Trezirea pacientului din anestezie.

Etape de recuperare

In primele zile ale perioadei postoperatorii, pacientul ramane in spital, pentru a putea fi monitorizat (in cazul aparitiei unor complicatii), precum si pentru a fi evaluate primele semne ale eficientei interventiei.

Acasa, va fi nevoie ca pacientul sa stea cat mai mult in repaus, la inceputul recuperarii postoperatorii. Ulterior, se va incepe mobilizarea articulatiei sau articulatiilor asupra carora s-a intervenit, insa cu multa grija si fara a pune presiune excesiva.

Atunci cand plaga incizata a inceput sa se vindece si s-a scurs timpul necesar repausului, este crucial ca primele exercitii fizice practicate sa fie realizate numai sub indrumarea specialistilor. Astfel, doua componente esentiale din recuperarea postoperatorie le reprezinta fizioterapia si gimnastica medicala.

In timp, mobilitatea articulatiei se va imbunatati si activitatile de zi cu zi pot fi reluate, tinand cont, in continuare, de metodele de preventie (ex: sa nu se aplice o forta mare de presiune asupra articulatiei).

In concluzie, artroplastia reprezinta o interventie chirurgicala indicata in cazurile avansate de gonartroza, in special in cele care nu raspund la tratamentul non-invaziv. Riscurile asociate acestei proceduri sunt rar intalnite, astfel ca balanta risc-beneficiu este inclinata in favoarea beneficiilor aduse de artroplastie.

 

Bibliografie:

 

Gonartroza https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/arthritis-of-the-knee/#:~:text=Osteoarthritis%20is%20the%20most%20common,knee%20joint%20gradually%20wears%20away.

Artroplastia https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21649-arthroplasty-joint-replacement

Tehnica https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/arthroplasty#:~:text=Arthroplasty%20is%20a%20surgical%20procedure,arthritis%20may%20affect%20the%20joints.

Protezarea de sold https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/total-knee-replacement/

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.