Ligamentoplastia se refera la procesul de refacere a ligamentelor; in cazul de fata – ligamentul incrucisat anterior.
Ligamentele incrucisate se afla in interiorul articulatiei genunchiului. Ele se incruciseaza pentru a forma un „X” – ligamentul incrucisat anterior in fata si ligamentul incrucisat posterior in spate. Ligamentele incrucisate controleaza deplasarea anterioara si posterioara a genunchiului.
Ligamentul incrucisat anterior traverseaza genunchiul pe diagonala, prin mijlocul acestuia. El impiedica tibia sa gliseze in fata femurului si contribuie la stabilitatea rotationala a genunchiului.
Leziunile ligamentare se numesc „entorse” si au diferite grade de gravitate
Entorsele de gradul 1. In entorsele de gradul 1 leziunea ligamentului este moderata, acesta fiind usor intins, dar isi pastreaza capacitatea de a mentine stabilitatea genunchiului.
Entorsele de gradul 2. O entorsa de gradul 2 provoaca o intindere a ligamentului pana intr-acolo incat acesta se rupe partial. Acest tip de entorsa este adesea denumit ruptura partiala a ligamentului incrucisat anterior.
Entorsele de gradul 3. Cel mai adesea, acest tip de entorsa este denumit ruptura de ligament incrucisat anterior. Ligamentul este rupt in doua bucati, iar genunchiul isi pierde stabilitatea.
Cauzele:
- Schimbarea brusca a directiei
- Oprirea brusca
- Decelerarea in timpul alergarii
- Aterizarea incorecta in urma unei sarituri
- Contactul direct sau coliziunea, asa cum se intampla in cazul placajului in rugby
Simptomele:
- Durere si inflamatie
- Imposibilitatea executarii miscarii complete de flexie/extensie
- Sensibilitate la nivelul intregii articulatii
- Disconfort in timpul deplasarii
- In 24 de ore de la instalarea entorsei, genunchiul se va umfla. Fara tratament, durerea si inflamatia pot disparea de la sine. Totusi, daca pacientul incearca sa reia activitatea sportiva, cel mai probabil genunchiul va fi instabil, caz in care acesta risca sa provoace o leziune suplimentara a meniscului.
Tratamentul recomandat de Kinetic Sport & Medicine este:
- Repaus in orteza coroborat cu recuperare medicala, scopul fiind de a diminua simptomele tumefactiei si a durerii, precum si tonifierea musculaturii genunchiului.
- Purtarea talonetelor personalizate.
- Post-operatoriu, se recomanda protocol de recuperare pe o durata de 6 luni, in functie de recomandarile medicului ortoped.
- In cazul in care ruptura de ligament nu necesita interventie chirurgicala, protocolul are o durata de 3-6 luni.
- Flexia genunchiului se va mentine la 90 de grade, in functie de recuperare, cu incarcare progresiva dupa primele 3 saptamani de tratament.