Ghiozdanul si postura la copii

Pozitia corecta trebuie sa fie o preocupare majora, mai ales in contextul in care ghiozdanul copilului devine tot mai greu pe masura ce materiile scolare se inmultesc. Cand ghiozdanul este prea greu, copilul poate prezenta contracturi, dureri musculare si chiar dureri la nivelul coloanei vertebrale lombare. Alte zone afectate de purtarea unui ghiozdan prea greu, pe langa umeri si coloana vertebrala, sunt soldurile si genunchii.

Cartile grele pe care copilul le cara in spate pot determina dobandirea unei posturi nenaturale si pot favoriza aparitia unor deformari severe la nivelul coloanei vertebrale. Simptomele poate ca nu sunt evidente imediat, insa, pe termen lung, copiii pot dezvolta dezechilibre care le afecteaza chiar sanatatea sistemului nervos, iar coloana vertebrala devine sensibila la traumatisme cand copilul ajunge la varsta adulta.

Ghiozdanul ideal

Cat ar trebui sa cantareasca ghiozdanul pentru a fi optim ca greutate? Potrivit specialistilor, un ghiozdan care este purtat in spate nu trebuie sa cantareasca mai mult de 10% din greutatea copilului. Deci, in cazul in care copilul are 50 de kilograme, greutatea maxima a ghiozdanului poate fi de 5 kg. In cazul ghiozdanului de tip troller, acesta nu trebuie sa depaseasca 20% din greutatea copilului.

In mod obligatoriu, ghiozdanul va fi purtat pe ambii umeri, folosind bretelele, care trebuie sa fie moi si ajustabile pentru a distribui in mod egal greutatea pe umeri si pentru a nu lasa urme pe acestia. Este de preferat ca ghiozdanul sa fie prevazut si cu o protectie speciala pentru zona lombara. Importanta pentru preventia problemelor musculoscheletale nu este doar greutatea ghiozdanului, ci si forma acestuia in raport cu corpul copilului. De exemplu, exista ghiozdane care au bretele de siguranta care se prind in dreptul pieptului si al taliei si care pot ajuta la o distributie cat mai uniforma a greutatii. Potrivit unor studii, in cazul ghiozdanelor “clasice”, s-a raportat un disconfort de 65% la nivelul umerilor, in timp ce in cazul ghiozdanului prins si la nivelul taliei, a fost raportat un disconfort de doar 30% pentru zona spatelui.

Probleme din cauza ghiozdanului greu

Cand greutatea din spate este prea mare, corpul va compensa prin inclinarea in fata pentru a contracara efectele gravitatii, aspect care va modifica postura copilului si va creste presiunea asupra coloanei vertebrale. Un ghiozdan prea greu poate, ca urmare a compresiei, sa deterioreze si musculatura umerilor. Efectele initiale includ, intre simptome, durerea si disconfortul. Insa deteriorarea tesuturilor nu este intotdeauna insotita de durere, de aceea, problemele pot trece neobservate. Pe termen lung, efectele purtarii unui ghiozdan greu pot fi dezechilibre de postura, care pot sa influenteze sanatatea sistemului nervos. Potrivit specialistilor, alinierea corecta a coloanei vertebrale si miscarea corecta a acesteia este absolut necesara pentru sanatatea creierului. Impulsurile create de miscarile coloanei vertebrale incarca creierul precum o baterie – de aceea, unele persoane se simt mai energice dupa exercitiul fizic si mai obosite atunci cand stau asezate intreaga zi. In cazul in care coloana “intepeneste” sau nu se mai aliniaza corect, creierul nu va mai trimite in mod eficient impulsurile esentiale, ceea ce inseamna performante cerebrale si corporale mai scazute.

Cand scolarul tine ghiozdanul intr-o parte

Purtarea indelungata ghiozdanului pe un singur umar nu poate determina aparitia unei scolioze, dar poate fi un factor favorizant in agravarea uneia deja existente. De asemenea, specialistii sustin ca purtatul indelungat al ghiozdanului pe o parte poate duce la grave tulburari de postura precum proiectarea accentuata a capului catre inainte, cifoza si umeri aplecati catre anterior. In cazul problemelor deja instalate ca urmare a purtarii inadecvate a ghiozdanului, atat tulburarile de natura musculara, cat si cele articulare pot fi corectate prin programe personalizate de kinetoterapie adaptate strict problemelor de postura ale copilului. Copiii sunt, de asemenea, indrumati pentru a nu mai avea pe viitor astfel de probleme si sunt incurajati sa fie mai activi pentru a-si intari coloana vertebrala.

Surse de informatie:

www.practo.com

Consultant: Dr. Iordache Ioana, medic specialist recuperare medicala, Kinetic Sport & Medicine

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.