De ce sa apelezi la un specialist in ortopedie pediatrica si la un kinetoterapeut pentru copii

Ortopedia pediatrica si kinetoterapia pentru copii sunt doua domenii importante ale medicinei care actioneaza complementar si care se concentreaza pe identificarea si tratamentul afectiunilor aparatului locomotor la copii.

Afla, in cele ce urmeaza, ce inseamna ortopedia pediatrica si kinetoterapia pentru copii, ce afectiuni pot fi tratate prin intermediul acestor specializari medicale si cum pot ajuta acestea la imbunatatirea functionarii si dezvoltarii sistemului musculo-scheletic la copii.

Ce este ortopedia pediatrica

Ortopedia pediatrica este o ramura a medicinei care se concentreaza pe tratarea problemelor musculo-scheletale (ale sistemului osos, muscular si articular) la copii, de la nou-nascuti pana la adolescenti. Aceste probleme pot include afectiuni congenitale, boli ale oaselor si articulatiilor, leziuni sau afectiuni care pot aparea in timpul cresterii.

Ortopedia pediatrica implica diagnosticarea, tratarea si gestionarea acestor afectiuni, utilizand metode non-chirurgicale sau chirurgicale, in functie de fiecare caz in parte. Scopul ortopediei pediatrice este de a ajuta copiii sa aiba o dezvoltare si o functionare adecvata a sistemului musculo-scheletic si de a le permite sa duca o viata activa si sanatoasa.

Ortopedia pentru adulti vs. ortopedia pediatrica

Exista o serie de diferente semnificative intre ortopedia pediatrica si ortopedia pentru adulti, in ceea ce priveste problemele de sanatate, planurile terapeutice si metodele de gestionare a afectiunilor musculo-scheletale. Iata cateva dintre acestea:

  • cresterea si dezvoltarea – copiii se afla inca in faza de crestere si dezvoltare, astfel incat afectiunile musculo-scheletale prezente la varste fragede pot afecta dezvoltarea normala a scheletului si a sistemului muscular. Astfel, in ortopedia pediatrica, se acorda o atentie speciala gestionarii respectivelor probleme de sanatate, in contextul cresterii si al dezvoltarii;
  • afectiunile congenitale – unii copii se nasc cu probleme musculo-scheletale, precum luxatia congenitala de sold sau piciorul stramb congenital (varus equin), care necesita interventie timpurie, pentru a minimiza impactul pe termen lung al acestor afectiuni asupra dezvoltarii lor. Ortopedia pediatrica se concentreaza pe diagnosticarea si tratamentul acestor afectiuni, inca de la nastere;
  • leziuni specifice varstelor mici – copiii sunt mai predispusi la anumite tipuri de leziuni, asa cum sunt, de exemplu, fracturile in lemn verde (fracturi incomplete), aparute din cauza fragilitatii oaselor in curs de dezvoltare;
  • tratamentul nechirurgical – in ortopedia pediatrica, se acorda o atentie speciala metodelor non-chirurgicale de tratament (kinetoterapia, dispozitivele ortopedice etc.), pentru a evita, pe cat posibil, efectuarea interventiilor chirurgicale si eventualele efecte secundare ale acestora, pe termen lung;
  • implicarea apartinatorului – intrucat copiii sunt pacienti care nu pot coopera cu specialistii in aceeasi masura in care o face un adult, este necesara prezenta constanta a unui apartinator, fie ca este un parinte sau un alt adult. De asemenea, toate informatiile medicale trebuie furnizate apartinatorului, la fel cum orice decizie referitoare la planul de tratament va fi luata de catre medic, impreuna cu parintele sau tutorele pacientului;
  • managementul pe termen lung – deoarece copiii sunt in curs de dezvoltare, problemele musculo-scheletale pot avea repercusiuni pe termen lung asupra functionarii intregului aparat locomotor. Astfel, ortopedia pediatrica necesita monitorizare pe termen lung, pentru a urmari evolutia afectiunilor pe masura ce copiii cresc si se dezvolta.

Importanta ortopediei pediatrice

Ortopedia pediatrica este deosebit de importanta pentru sanatatea si dezvoltarea copiilor, deoarece sistemul muscular si cel scheletic sunt esentiale pentru miscarea, dezvoltarea fizica si calitatea vietii copiilor. Dintre aspectele importante ale ortopediei pediatrice, enumeram:

  • identificarea si tratarea timpurie a problemelor de sanatate musculo-scheletale – ortopedia pediatrica poate preveni problemele pe termen lung si poate imbunatati functionarea generala a sistemului musculo-scheletic;
  • prevenirea si tratarea leziunilor – copiii sunt mai predispusi la leziuni musculo-scheletale decat adultii, avand in vedere nivelul lor crescut de activitate fizica si fragilitatea osoasa specifica varstei;
  • tratamentul personalizat – ortopedia pediatrica presupune tratamente individualizate, care iau in considerare nevoile unice ale fiecarui copil si ale familiei sale. Planul de tratament recomandat de catre un medic specialist in ortopedie pediatrica poate include, dupa caz, tratamente non-chirurgicale sau chirurgicale. De asemenea, metodele de recuperare variaza in functie de varsta copilului si de afectiunea ce necesita a fi tratata.

Ortopedia pediatrica joaca, astfel, un rol crucial pentru sanatatea si dezvoltarea copiilor, intrucat ajuta la prevenirea problemelor aparatului locomotor si la imbunatatirea calitatii vietii copiilor care se confrunta cu astfel de afectiuni.

Este important sa se acorde o atentie speciala starii psihice a copilului sau a adolescentului in cauza, intrucat acesta se poate confrunta cu emotii puternice, mai ales atunci cand problemele de sanatate ii impacteaza puternic aspectul fizic si chiar si viata sociala. Consilierea psihologica a pacientilor de la ortopedie pediatrica poate fi un ajutor de nadejde in procesul de recuperare, oferindu-i copilului modalitati de gestionare a starilor emotionale dificile.

Indicatiile kinetoterapiei pentru copii

Kinetoterapia este o metoda de tratament care poate fi utilizata pentru a ajuta copiii sa-si dezvolte abilitatile motorii si sa-si imbunatateasca echilibrul si coordonarea. Kinetoterapia poate fi utilizata pentru copiii care sufera de diferite afectiuni, precum:

  • paralizia cerebrala;
  • distrofia musculara;
  • sindromul Down;
  • problemele de postura pe fond de dezechilibru muscular – cifoze, lordoze, scolioze;
  • boala Osgood-Schlatter (apofizita tibiala de crestere);
  • traumatisme (fracturi, entorse);
  • torticolisul;
  • piciorul plat valg;
  • piciorul talus valgus;
  • metatarsus adductus;
  • varus equin.

Kinetoterapeutul este specialistul care ii poate ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitatile fizice, prin exercitii specifice care sunt adaptate nevoilor si capacitatii lor. Acesta poate folosi o gama larga de tehnici si metode de exercitii care sprijina copiii in procesul de imbunatatire a tonusului muscular, a coordonarii si a echilibrului. De asemenea, kinetoterapia ii ajuta pe cei mici sa-si dezvolte forta si flexibilitatea si sa-si desfasoare cu usurinta activitatile zilnice. Nu in ultimul rand, kinetoterapia poate ajuta copiii sa isi imbunatateasca starea de spirit si sa isi reduca nivelul de stres, anxietate sau depresie, prin intermediul exercitiilor fizice.

Colaborarea stransa dintre medicul ortoped si kinetoterapeut este esentiala pentru reusita tratamentului. Odata ce medicul ortoped a stabilit diagnosticul si planul de tratament, pacientul va fi indrumat si supravegheat de catre kinetoterapeut, acesta fiind cel care poate observa mai indeaproape felul in care evolueaza starea pacientului. De asemenea, pe parcursul sedintelor de kinetoterapie, se creaza o legatura stransa intre terapeut si pacient, ceea ce face mai usoara comunicarea dintre acestia.

In general, kinetoterapia poate fi benefica pentru orice copil care are nevoie de imbunatatirea dezvoltarii fizice sau care sufera de o afectiune care poate fi tratata cu ajutorul exercitiilor fizice. In cazul in care copilul tau se confrunta cu astfel de probleme, este important sa consulti un specialist in kinetoterapie care, impreuna cu medicul ortoped pediatru, va stabili un plan de tratament potrivit pentru copilul tau.

„Cea mai mare provocare este reprezentata de comunicarea cu copilul, atunci cand vine vorba de evaluarea durerii, acestia avand toleranta scazuta la durere si fiind pusi in dificultate in momentul diferentierii tipurilor de durere si managementului acesteia.”

Paula Sova

Team Leader departament Kinetoterapie kids

Kinetoterapia pentru copii – metode de tratament

Kinetoterapia este o terapie care poate fi adaptata nevoilor individuale ale copiilor, astfel incat sa se obtina rezultate corespunzatoare, intr-un timp optim. Cele mai frecvente metode terapeutice utilizate in procesul de recuperare al copiilor sunt reprezentate de:

  • exercitiile de gimnastica medicala (stretching, exercitii de forta etc.);
  • terapia Schroth – utilizata, indeosebi, pentru tratarea diferitelor tipuri de scolioza, terapia Schroth este recomandata pentru pacientii cu varsta de peste 10 ani si care au unghiul Cobb (utilizat pentru a evalua gradul de deviere a coloanei vertebrale) mai mare de 10 grade;
  • metoda Bobath – este o tehnica terapeutica utilizata in tratarea pacientilor cu afectiuni neurologice, cum ar fi accident vascular cerebral, paralizie cerebrala, traumatisme craniene si alte afectiuni care afecteaza sistemul nervos central. Scopul terapiei Bobath este de a ajuta pacientul sa-si imbunatateasca functiile motorii, echilibrul si coordonarea, prin folosirea unor tehnici special concepute;
  • procedurile de fizioterapie;
  • terapia manuala;
  • utilizarea talonetelor;
  • reeducarea posturala.

Preventia problemelor ortopedice la copii

La fel ca pentru oricare alta afectiune, prevenirea problemelor de natura ortopedica reprezinta cea mai simpla metoda de tratament. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sănătatea este definita ca fiind “acea stare de complet bine fizic, mintal și social și nu comită numai în absența bolii sau a infirmității.”. De aceea, mentinerea sanatatii organismului la parametri optimi presupune, in primul rand, masuri de preventie.

Durata tratamentului pentru afectiunile ortopedice depinde intr-o mare masura de stadiul in care sunt depistate acestea. Inca din primele saptamani de viata, copiii necesita o monitorizare atenta, efectuata atat de catre parinti, cat si de catre medic. Astfel, pot fi depistate anomalii posturale sau alte probleme din aceasta sfera, ce pot afecta sanatatea copilului pe termen lung.

Dintre metodele prin care poti preveni aparitia problemelor ortopedice la copii, amintim:

  • mentinerea unei greutati corporale corespunzatoare;
  • incurajarea copilului sa acorde atentie posturii;
  • alegerea unui rucsac corespunzator pentru scoala, adaptat la inaltimea si greutatea copilului;
  • promovarea activitatilor fizice;
  • vizitarea periodica a medicului de familie, care poate urmari modul in care copilul se dezvolta.

Precautii

Inainte de a incepe orice tratament kinetoterapeutic pentru copilul tau, asigura-te ca te adresezi unui medic specializat in ortopedie pediatrica si unui specialist in kinetoterapie. Acestia vor putea determina cel mai bun plan de tratament pentru nevoile individuale ale copilului tau si vor monitoriza progresul acestuia pe parcursul recuperarii.

Kinetoterapia este o terapie prin miscare care poate fi benefica pentru copii, insa este important sa se ia anumite precautii pentru a asigura siguranta copilului in timpul tratamentului:

  • mediul in care se desfasoara programul de recuperare are o importanta majora, mai ales atunci cand pacientii au varste foarte fragede. De aceea, la Kinetic Sport & Medicine, ne asiguram mereu ca fiecare copil se bucura de un mediu propice, adaptat nevoilor sale;
  • fiecare copil are propriile sale limite fizice, astfel ca terapeutul va adapta exercitiile, in functie de nevoile si capacitatile individuale ale copilului, fara a-l forta in vreun fel;
  • in timpul tratamentului kinetoterapeutic, monitorizarea starii si a evolutiei pacientului este esentiala, pentru a putea depista orice simptom nou aparut sau orice efect secundar provocat de catre tratamentul urmat. De asemenea, daca observi, pe parcurs, orice schimbare in starea de sanatate a copilului, este necesar sa te adresezi, in cel mai scurt timp, kinetoterapeutului sau medicului specialist;
  • se recomanda evaluari periodice (anuale) ale pacientului, mai ales in perioadele critice de crestere accelerata (0-5 ani, 8-9 ani si perioada pubertara);
  • in cazul afecțiunilor mai grave, poate fi necesara formarea unei echipe medicale interdisciplinare, alcătuită din kinetoterapeut, medic ortoped, medic neurolog, psiholog etc. Alaturi de echipa medicala propriu-zisa, parintii reprezinta un sprijin absolut necesar. Acestia pot ajuta la identificarea potentialelor patologii, precum si in sustinerea copilului pe toata durata tratamentului, kinetoterapia fiind un drum lung si anevoios, de multe ori.

Kinetoterapia este o metoda terapeutica sigura si eficienta pentru copii, atata vreme cat este efectuata sub supravegherea unui specialist si respectand precautiile de mai sus.

Ingrijirea sanatatii copilului este o prioritate pentru orice parinte sau ingrijitor responsabil. De aceea, in cazul in care observi probleme ale aparatului locomotor la copilul tau, este important sa te adresezi unui ortoped pediatru si unui kinetoterapeut specializat in tratarea copiilor. Astfel, vei putea obtine un diagnostic corect, dar si un plan de tratament adecvat afectiunii de care sufera copilul tau.

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.