Coccidinia sau durerea de coccis reprezinta un simptom care produce un disconfort semnificativ. Persoanele care se confrunta cu acest simptom acuza faptul ca le este afectata desfasurarea normala a acitivitatilor zilnice. Daca te confrunti cu acest tip de durere, citeste in continuare si afla cum poate fi ameliorata, dar si ce poti face pentru a preveni instalarea ei.
Ce este coccidinia?
Coccidinia reprezinta durerea resimtita la nivelul osului coccis. Acest os se afla la baza coloanei vertebrale, reprezentand ultima sa portiune. Coccisul are o forma triunghiulara si nu este complet atasat de vertebrele invecinate. Astfel, acesta poate efectua usoare miscari in timpul mobilizarii.
Printre rolurile importante ale coccisului se afla:
- oferirea echilibrului in pozitia sezut si in picioare;
- sustinerea greutatii cand stai in picioare;
- insertia muschilor pelvini;
- stabilizarea regiunii pelvine.
Cauze coccidinie
Motivele pentru care coccidinia se manifesta pot fi variate. Astfel, cele mai frecvente cauze includ:
- traumatisme (cazatura pe coccis, lovituri);
- sarcina;
- nasterea;
- ridicarea unor greutati mari;
- petrecerea unei perioade lungi in sezut (pe scaun).
👉 Nasterea reprezinta un moment frumos pentru femei, dar si unul foarte dificil. Nu doar ca in timpul nasterii femeia este supusa multiplelor schimbari care au loc in organism, dar unele dintre acestea nu dispar spontan. Pentru o recuperare completa poti apela la un kinetoterapeut.
Afla ce beneficii aduce fiziokinetoterapia in recuperarea dupa o nastere!
Un risc crescut de a dezvolta coccidinie il au persoanele care folosesc bicicleta pentru perioade lungi de timp. In timpul statului pe sa, se creeaza o presiune crescuta in zona coccigiana, care poate determina disconfort si durere. Daca mersul pe bicicleta se realizeaza constant si pentru perioade lungi de timp, apare coccidinia.
In anumite situatii, coccidinia poate fi cauzata de prezenta unui proces neoplazic (cancer). Printre cele mai intalnite tipuri de cancer care pot avea ca si simptom durerea de coccis se afla:
- cancerul de rect;
- cancerul de prostata;
- cordomul (proces canceros localizat la nivelul coloanei vertebrale, in special la nivelul coccisului).
Este important de mentionat ca in cazul cancerului, pot exista si alte simptome care sugereaza prezenta tumorii. Printre acestea se afla:
- scaderea brusca in greutate, fara a urma o dieta hipocalorica;
- diminuarea apetitului (a poftei de mancare);
- senzatie de amorteala la nivelul zonei pelvine sau al membrelor inferioare.
Factori de risc
Studiile au evidentiat ca femeile au un risc de 5 ori mai mare decat barbatii de a dezvolta coccidinie. Acesta poate fi ca urmare a faptului ca in timpul nasterii acest os sufera unele modificari care permit nasterea fatului pe cale naturala.
Alti factori de risc pentru coccidinie pot fi:
- scaderea rapida in greutate (ca urmare a faptului ca tesutul adipos local nu mai protejeaza osul);
- obezitatea (tesutul adipos in exces determina o presiune crescuta asupra coccisului);
- intervalul de varsta 15-60 ani (copiii dezvolta rar coccidinie);
- afectiuni ale coloanei vertebrale.
Simptome coccigodinie
Simptomele principale care apar la persoanele care prezinta coccidie sunt reprezentate de:
- durere ascutita in zona coccisului;
- durere la nivelul coloanei vertebrale lombare;
- durere care se accentueaza in pozitia sezut;
- durere in timpul defecatiei;
- dispareunie (durere in timpul actului sexual).
Alte simptome ce se pot asocia coccidiniei pot fi:
- dureri de spate;
- stari de anxietate;
- tulburare depresiva;
- tulburari de somn (insomnie).
Cand sa mergi la medic
Uneori, poti prezenta durere de coccis ca urmare a statului prelungit pe scaun sau a utilizarii excesive a bicicletei. In astfel de situatii, coccidinia se amelioreaza in cateva zile, fara a necesita o interventie terapeutica speciala. Daca te intrebi cat dureaza durerea de coccis, e bine sa cunosti faptul ca poate fi prezenta de la cateva zile pana la cateva saptamani.
Exista cazuri cand durerea de coccis nu dispare nici dupa 1-2 saptamani. Atunci, este necesar a consulta medicul pentru a determina cauza durerii si a stabili care este cel mai optim tratament. Alte semne de ingrijorare care necesita consultul medical in cea mai scurta perioada de timp pot fi:
- dificultate la realizarea diferitelor miscari;
- imposibilitatea desfasurarii normale a activitatilor zilnice;
- prezenta durerii si a disconfortului si in alte zone ale corpului;
- prezenta si a altor simptome care creeaza disconfort;
- febra mai mare de 39℃.
Diagnosticul in durerea de coccis
Diagnosticul este stabilit de catre medicul ortoped, dupa o atenta examinare a pacientului si a investigatiilor imagistice efectuate. In timpul consultatiei, medicul iti adreseaza anumite intrebari pentru a determina:
- debutul simptomelor;
- durata simptomelor;
- factorii care intensifica si care amelioreaza durerea;
- existenta anumitor traumatisme.
Medicul poate obtine informatii valoroase si prin efectuarea diferitelor manevre, precum palparea coccisului si prin examinarea zonei afectate. Astfel, poate identifica prezenta eventualelor:
- adenopatii (ganglioni limfatici mariti in dimensiuni);
- abcese (semn de infectie);
- fracturi (se observa discontinuitati ale osului).
La finalul consultului, medicul stabileste un diagnostic prezumtiv. Pentru confirmarea acestuia sunt necesare investigatii imagistice, care ofera detalii importante despre anatomia si morfologia coccisului. Printre tipurile de investigatii ce pot fi recomandate se afla:
- radiografia;
- tomografia computerizata (CT);
- rezonanta magnetica nucleara (RMN).
Tratamentul in coccidinie
Abordarea terapeutica difera pentru fiecare pacient. Medicul face recomandarile cele mai bune in functie de:
- severitatea afectiunii;
- cauza care conduce la aparitia simptomelor;
- simptomele asociate;
- starea generala a pacientului.
Cateva remedii indicate de medic, pe care le poti folosi chiar si acasa, pot fi:
- aplicarea compreselor calde sau reci (pentru un interval de 15-20 de minute);
- utilizarea unei perne speciale cand stai pe scaun;
- efectuarea unei bai calde (care relaxeaza musculatura).
Medicul poate prescrie si analgezice sau antiinflamatoare. Acestea reduc si amelioreaza disconfortul si durerea intr-o perioada scurta de timp. Efectul medicamentelor se poate mentine pana la cateva ore.
Tratament nechirurgical
- Masajul poate ameliora disconfortul si reduce durerea. Desi este eficient, acesta ofera o scadere temporara a simptomelor prezente. Cel mai mare beneficiu al masajului efectuat corect consta in relaxarea musculaturii.
- Acupunctura este o metoda de tratament ce consta in inserarea unor ace fine la nivelul anumitor zone de piele. Procesul nu este dureros, iar beneficiile sunt semnificative. In urma sedintelor de acupunctura, pacientii au afirmat ca simptomele se reduc ca intensitate.
- Kinetoterapia tonifiaza musculatura si imbunatateste postura. In plus, creste flexibilitatea si tonusul muscular.
- Stimularea electrica transcutanata se realizeaza prin aplicarea unor electrozi pe piele. Acestia emit semnale electrice, ce au rolul de a bloca transmiterea impulsurilor catre creier. In acest mod, se reduce durerea.
👉 Stimularea electrica transcutanata este o metoda terapeutica cu multiple utilizari. Descopera cand poti folosi si tu aceasta tehnica de terapie si care sunt beneficiile pe care ti le aduce, citind articolul „Electrostimularea musculara: ce este si cum te poate ajuta?”.
- Infiltratiile cu anestezic sau corticosteroizi sunt utilizate pentru reducerea durerii si scaderea inflamatiei. Acestea se efectueaza doar de catre medic, la intervalele stabilite de acesta.
👉 Infiltratiile reprezinta injectii care se realizeaza la nivelul articulatiilor. Acestea pot contine diferite substante, de la medicamente pana la plasma imbogatita in trombocite. Avantajele utilizarii acestora sunt numeroase. Afla cum te poate ajuta aceasta optiune terapeutica: Infiltratiile intraarticulare: beneficii, tipuri!
Tratament chirurgical
Interventia chirurgicala este indicata in cazuri severe, cand alte metode de tratament nu si-au dovedit eficienta. Operatia recomandata de medic poate fi de doua tipuri:
- coccigectomia partiala – presupune indepartarea unei portiuni a coccisului;
- coccigectomia totala – consta in indepartarea totala a coccisului.
Recuperarea dupa operatia pentru durerea de coccis poate dura cateva luni. Este important de mentionat ca unii pacienti pot acuza durere si disconfort chiar si dupa realizarea interventiei chirurgicale. De aceea, operatia este indicata doar ca ultima optiune de tratament.
Preventie durere de coccis
Durerea de coccis poate fi prevenita prin adoptarea anumitor obiceiuri, precum:
- luarea pauzelor la un interval de 30 de minute cand stai pe scaun, folosesti bicicleta sau conduci;
- utilizarea unei perne speciale pentru scaun cand stai la birou pentru perioade lungi de timp;
- efectuarea unor exercitii care permit relaxarea musculaturii.
👉 Daca si tu te confrunti cu o durerea de spate cand stai pentru perioade lungi de timp pe scaun, află ce probleme pot provoca sedentarismul si statul prelungit la birou! Descopera cum iti influenteaza statul pe scaun intreaga sanatate.
De asemenea, evita situatiile in care riscul de accidentari este crescut. Pentru aceasta, este indicat a evita urmatoarele:
- podelele umede (pentru a preveni alunecarea si cazaturile);
- utilizarea telefonului in timp ce mergi;
- perioadele lungi de stat pe scaun.
Acorda atentie si stilului de viata. Adopta o dieta echilibrata, care sa contina nutrientii de care organismul tau are nevoie. Poti apela la un nutritionist pentru a obtine sfaturi personalizate. Evita cat de mult poti evenimentele stresante, deoarece studiile au stabilit o legatura intre stres si durerile de spate. Astfel, persoanele stresate tind sa aiba muschii mai incordati, sa stea in pozitii vicioase, ceea ce conduce la aparitia durerii.
Coccidinia sau durerea de coccis reprezinta un simptom neplacut, care afecteaza mobilitatea si desfasurarea activitatilor zilnice. Aceasta se caracterizeaza prin prezenta durerii la baza coloanei vertebrale. Durerea de coccis poate fi cauzata de traumatisme, pozitii vicioase sau mentinerea aceleiasi pozitii in sezut pentru perioade lungi de timp. Chiar daca te gandesti ca este o simpla durere, care va trece, este important sa te prezinti la medic pentru stabilirea cauzei. Astfel, daca te confrunti cu durere de spate sau de coccis, apeleaza la specialistii Kinetic si descopera care sunt optiunile potrivite pentru reducerea disconfortului tau!
Bibliografie:
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10436-coccydynia-tailbone-pain, accesat la data 15.04.2024;
- www.spine-health.com, https://www.spine-health.com/conditions/lower-back-pain/coccydynia-tailbone-pain, accesat la data 15.04.2024;
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/cancer/tailbone-pain-coccydynia, accesat la data 15.04.2024;
- www.physio-pedia.com, https://www.physio-pedia.com/Coccygodynia_(Coccydynia,_Coccalgia,_Tailbone_Pain), accesat la data 15.04.2024.