Boala Dupuytren: cauze, manifestari, recuperare

Boala Dupuytren este o afectiune relativ putin cunoscuta, desi incidenta sa in populatia generala nu este deloc mica. In acest articol, poti afla mai multe detalii despre ce este boala Dupuytren, care sunt cauzele sale si factorii de risc, cum se manifesta si ce optiuni de tratament exista.

Ce este boala Dupuytren?

Boala Dupuytren mai este denumita si contractura Dupuytren, Morbus Dupuytren, boala vikingului, mana celtica sau fibromatoza palmara. Este, in termeni mai comuni, o boala a tendoanelor de la mana, care poate avea un impact puternic asupra calitatii vietii, in absenta unui tratament adecvat, deoarece poate duce la deformarea degetelor, la imobilizarea acestora si la aparitia de leziuni ireversibile in podul palmei.

In sindromul Dupuytren se observa o ingrosare a aponevrozei palmare, in zona unuia sau a mai multor degete, ceea ce poate duce la imobilizarea acestora intr-o pozitie flexata. Boala se poate extinde si la picioare, caz in care este denumita fibromatoza plantara, aparitia de noduli durerosi in talpa piciorului fiind urmata de contractura degetelor si, partial, a talpii.

Este important de mentionat ca exista si alte afectiuni care pot fi insotite de deformari ale degetelor, cum este guta; prin urmare, diagnosticul diferential este extrem de important pentru instituirea unui tratament adecvat, inca din fazele incipiente ale bolii.

dupuytren2

Cauze si factori de risc pentru boala Dupuytren

Maladia Dupuytren nu are o cauza precisa, cunoscuta sau identificabila. Totusi, oamenii de stiinta au observat asocierea acestei boli a degetelor de la maini cu urmatoarele cauze si factori de risc:

  • Factori ereditari: se observa ca boala Dupuytren tinde sa afecteze persoane care provin din familii in care mai exista membri ce sufera de aceleasi leziuni sau simptome;
  • Consumul de alcool si tutun;
  • Diabetul zaharat: diabetul zaharat asociat fibromatozei plantare poate spori severitatea afectiunii;
  • Deficiente de nutritie;
  • Afectiuni tiroidiene;
  • Reumatism, artrite sau artroze ale mainii;
  • Administrarea de medicamente anticonvulsivante; s-a observat o legatura de cauzalitate intre medicatia pentru tratarea epilepsiei si aparitia bolii Dupuytren;
  • Sexul masculin: din motive necunoscute, dar avand, probabil, legatura cu specificul activitatilor desfasurate, mai solicitante pentru mana, boala Dupuytren apare mai frecvent in randul barbatilor; frecventa cu care afecteaza barbatii este de pana la 15 ori mai mare decat frecventa cu care este diagnosticata in randul femeilor;
  • Varsta mai mare de 40 ani: afectiunea este rareori intalnita la persoane cu o varsta mai mica;
  • Originea din nordul Europei. S-a observat ca incidenta sindromului Dupuytren este mai mare la persoanele din zona de nord a Europei si la cele care au, in ascendenta, nordici europeni.

Nu s-a demonstrat existenta vreunei legaturi intre utilizarea regulata a obiectelor care vibreaza, de tipul picamerului, si boala Dupuytren, sau intre sindromul de tunel carpian si aparitia acestei afectiuni.

dupuytren3

Contractura Dupuytren – simptome

Contractura Dupuytren debutează nespecific si oarecum discret. Pacientul relateaza ca problemele au debutat prin aparitia unui nodul la mana sau in talpa piciorului, relativ sensibil la atingere, dar care nu ar putea fi descris, totusi, ca fiind dureros. Evolutia bolii este una de durata, care se extinde de-a lungul anilor. Prezenta de noduli in palma este insotita de ingrosarea pielii din zona respectiva, care poate capata un aspect neregulat, din cauza benzilor de tesut fibros care se formeaza. Uneori, la nivelul degetelor apar denivelari si gropite, ca urmare a restrictiilor tisulare generate de benzile fibroase.

Benzile de tesut fibros care genereaza ciocuri in palma, o umflatura in palma si, ulterior, contractura degetelor se extind si incep sa limiteze miscarile. Pe masura ce procesul de fibrozare avanseaza, aponevroza palmara isi pierde elasticitatea, dar durerea se estompeaza.

Cel mai adesea sunt afectate degetul inelar si degetul mic. Boala poate fi limitata la una dintre maini, la ambele maini sau la maini si la laba piciorului. Pot aparea, de pilda, noduli pe mana dreapta, iar mana stanga sa fie integra, dar cel mai adesea sunt afectate ambele maini, in grade diferite. In cazul afectarii fasciei plantare, pacientul raporteaza dureri la nivelul degetelor de la picioare.

Odata cu dezvoltarea benzilor fibroase, se poate instala o deviere semnificativa a degetelor, care vor aparea indoite, contractate lateral sau catre interiorul palmei. Deoarece degetele nu pot fi indreptate complet, unele activitati obisnuite – punerea manusilor, strangerea mainii – sau activitatile care necesita multa precizie si antreneaza motricitatea fina pot deveni imposibil de realizat.

dupuytren4

Maladia Dupuytren – diagnostic

Inainte de a stabili tratamentul pentru acesti noduli, in colaborare cu medicul specialist, sunt necesare o evaluare completa si formularea unui diagnostic. Mana afectata va fi examinata in detaliu, se vor testa flexibilitatea si senzatiile tactile la nivelul degetelor, puterea de prindere a mainii respective, pozitia si dimensiunile nodulilor si ale benzilor fibroase si nivelul de contractura al degetelor.

In functie de observatiile medicului, maladia Dupuytren poate fi incadrata in unul dintre cele trei tipuri existente:

  • Tipul 1 este forma cea mai agresiva si cea mai rara, asociata deseori cu alte afectiuni;
  • Tipul 2 este forma cea mai frecventa, afecteaza, in general, doar palma si poate fi agravata de boli cronice precum diabetul sau de fumat;
  • Tipul 3 este o forma usoara de boala, determinata, de multe ori, de tratamentul impotriva epilepsiei. Chiar si in aceasta forma, este bine sa mergi la medic, pentru a se preveni agravarea situatiei, pe care diverse leacuri pentru boala Dupuytren nu o pot impiedica. Pana in prezent, nu exista niciun tratament naturist cu efecte benefice dovedite in controlul sau tratarea bolii Dupuytren.

dupuytren1

Boala Dupuytren tratament

In boala Dupuytren, tratamentul depinde de forma de boala si de cat de grave sunt modificarile. Este important sa stii ca, desi nu pune in pericol viata pacientului, boala Dupuytren poate reduce in mod semnificativ calitatea vietii acestuia.

  • In boala Dupuytren, operatia este recomandata doar pentru situatiile grave, cu deformare importanta si permanenta si cu reducerea semnificativa a mobilitatii locale. Chirurgul efectueaza o incizie la nivelul palmei si indeparteaza tesuturile fibrozate. Este important sa stii ca perioada de recuperare dupa operatia pentru Dupuytren se poate extinde pana lacateva luni, inainte ca pacientul sa-si recupereze mobilitatea initiala. In plus, un dezavantaj major este faptul ca boala poate reaparea.
  • Un program de exercitii pentru boala Dupuytren poate mentine mobilitatea tesuturilor implicate, dar nu impiedica evolutia bolii, in formele severe. In general, aceste exercitii vor fi efectuate in perioada de recuperare postoperatorie sau dupa alte tipuri de interventii. De asemenea, procedurile de fizioterapie pot ameliora semnificativ disconfortul;
  • Administrarea de corticosteroizi injectabili la nivelul nodulilor durerosi poate contribui la controlul inflamatiei locale;
  • Terapia cu enzime consta in injectarea unor enzime la nivelul nodulilor. Acestea actioneaza timp de cateva ore, determinand liza benzilor fibroase.
  • Apeoneurotomia cu ac este o procedura moderna, minim invaziva, care foloseste un ac special pentru a sectiona benzile de tesut fibros de sub piele.

Trebuie mentionat si faptul ca, de cele mai multe ori, prima optiune de tratament, odata formulat diagnosticul, este expectativa vigilenta. Medicul si pacientul urmaresc evolutia leziunilor (viteza cu care acestea par sa inainteze) si iau impreuna o decizie privind protocolul terapeutic.

Majoritatea cazurilor sunt reprezentate de forme de gravitate medie, in care modificarile la nivelul degetelor sunt minime si nu interfereaza cu activitatile cotidiene. In aceasta situatie, se va merge la controale regulate de monitorizare, iar pacientul va fi incurajat sa tina legatura cu un specialist kinetoterapeut. Programeaza chiar acum o consultatie de recuperare medicala!

dupuytren5

Protejarea mainilor in cazul formelor incipiente de boala

Specialistii recomanda apelarea la medicul specialist, inca de la aparitia primelor modificari la nivelul mainii. Interventia precoce este, desigur, cea mai eficienta in controlul evolutiei bolii. Mai mult, iti poti proteja suplimentar mainile, in timpul desfasurarii activitatilor zilnice, apeland la una sau la mai multe dintre urmatoarele masuri:

  • Evitarea manipularii directe a uneltelor solicitante, grele, cu manere dure, si utilizarea unor manere suplimentare, izolate, atunci cand urmeaza sa desfasori activitati cu impact;
  • Utilizarea manusilor cu captuseala groasa sau cu umplutura, ori de cate ori ai de manevrat obiecte cu greutate mare;
  • Fizioterapia specifica poate contribui la mentinerea si la prelungirea functionalitatii degetelor, prin exercitii specifice de stretching. Eficienta acesteia este maxima in perioadele de debut, cand lipsa de informare ii face pe pacienti sa minimizeze impactul pe care primele modificari aparute il pot avea asupra calitatii vietii. Ori de cate ori ai indoieli, programeaza o vizita la specialistul in reabilitare fizica.

Boala Dupuytren este o afectiune medicala mai frecventa decat s-ar crede, care, desi nu pune viata pacientului in pericol, ii poate reduce acestuia mobilitatea si gradul de independenta. Ca in cazul altor patologii, interventia precoce este esentiala pentru gestionarea adecvata a simptomelor si pentru incetinirea evolutiei bolii. Tratamentul poate fi realizat prin metode invazive, adesea chirurgicale, iar sesiunile de recuperare medicala sunt indispensabile atat in faza de debut, cand pot intarzia agravarea bolii, cat si dupa interventia chirurgicala.

 

 

Bibiografie:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/dupuytrens-contracture#:~:text=Dupuytren’s%20contracture%20is%20an%20abnormal,your%20hand%20for%20certain%20things.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dupuytrens-contracture/symptoms-causes/syc-20371943

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/dupuytrens-disease/

https://www.nhs.uk/conditions/dupuytrens-contracture/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16941-dupuytrens-contracture

https://www.assh.org/handcare/condition/dupuytrens-contracture

https://medlineplus.gov/genetics/condition/dupuytren-contracture/

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.