AR TREBUI COPILUL SA MEARGA SINGUR CAND IMPLINESTE 1 AN?

Este o intrebare des intalnita pe care parintii o pun adesea, mai ales in salile de kinetoterapie, deci ar fi bine sa lamurim acest lucru. NU ESTE ABSOLUT NECESAR ca cel mic sa mearga independent la varsta de 1 an. Bineteles, este adevarat, unii copii sunt mai precoce si ar putea sa mearga independent la 1 an, dar majoritatea copiilor, nu merg la aceasta varsta si este normal.

Cand ar trebui sa ma astept ca cel mic sa mearga singur independent?

Acum ca am dezbatut mitul mersului independent la varsta de 1 an, sigur urmeaza intrebarea “Cand sa ma astept sa vad primii pasi independenti?”

In mod normal, perioada ideala cand copilul face primii pasi singur ar fi intre 12-16 luni. Dupa cum puteti observa, este o perioada destul de mare in care ar putea sa isi insuseasca aceasta realizare. Fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, mersul independent nu este o intrecere intre cei mici si cu siguranta sunt multe alte etape de dezvoltare importante pe care trebuie sa le parcurga, inainte de a ajunge in acest punct. De mentionat este faptul ca, cu cat cel mic merge mai mult in patrupedie, cu atat este mai bine. In aceasta etapa de dezvoltare, bebelusul exploreaza si invata cel mai mult! Sunt atat de multe etape pe care e important sa le parcurga si sa le consolideze, inainte sa ajunga sa se deplaseze in picioare.

Etapele importante inaintea mersului independent

PATRUPEDIA (intre 8 si 10 luni) – este un pas foarte important in stapanirea mersului independent. Aceasta abilitate dezvolta un model de miscari simetrice, intareste musculatura abdomenului si a bazinului, imbunatateste dezvoltarea motorie si coordonarea, incurajeaza ambele emisfere cerebrale sa functioneze impreuna, etc. Dupa cum putem observa, de toate aceste abilitati avem nevoie pentru a putea merge, asadar patrupedia este foarte importanta in dezvoltarea neuromotorie.

Momentul in care se agata de suprafete

Odata ce a consolidat patrupedia si a inceput sa se ridice pe genunchi – pozitie inalta singur, cel mic este pregatit sa se ridice prin “agatare”, ajutandu-se de suprafete.

Mersul in lateral

Dupa ce a parcurs si etapa in care se ridica prin metoda “cavaler”, cu ajutorul suprafetelor de sprijin de care se “agata” cu mainile, putem observa cum incepe sa faca pasi in lateral pe langa mobila din casa. Etapa aceasta este predecesoare mersului. Copilul incepe sa experimenteze statul unipodal, activand musculatura abdomenului, a bazinului. Echilibrul are de asemenea un rol important cand isi muta greutatea corpului, de pe un membru inferior pe celalalt, prin pasi in lateral.

Statul in picioare independent

Inainte sa mearga independent, trebuie sa fie capabil sa stea in picioare fara ajutor. Avem nevoie de stabilitate inaintea mobilitatii. Ce presupune acest lucru? Trebuie sa aiba stabilitate si incredere in el, atfel incat sa nu se mai sustina cu ajutorul suprafetelor de sprijin. In prima parte, cel mic se va desprinde de suprafata, doar cu o mana, apoi cu cealalta si va fi pregatit sa aiba echilibru pentru perioade scurte. Acest lucru se intampla de obicei, cand copilul doreste o jucarie aflata in spatele lui, sau pur si simplu cand doreste sa priveasca inapoi.

Mersul independent (12-16 luni)

Dupa ce a consolidat toate etapele de mai sus, putem spune ca acum intr-adevar cel mic este pregatit sa mearga singur.
Sugarul este pregatit sa mearga in momentul in care, datorita motivatiei, reuseste sa se deplaseze spre inainte, facand cativa pasi.

Abilitati avansate – mers independent

De obicei, aproximativ la o luna dupa ce sugarul a inceput sa mearga singur, putem observa o serie de abilitati noi pe care le deprinde. De exemplu, cel mic pe langa mersul propriu zis, acum are si capacitatea de a se deplasa si opri in timpul mersului, fara sa-si piarda echilibrul, sa mearga mai repede, sa schimbe directiile de deplasare, sa mearga pe diverse suprafete, sa paseasca peste obstacole si inclusiv sa urce pe obiecte de dimensiuni mici.

Dupa cum putem observa in acest articol, achizitia mersului independent, presupune o serie de alte abilitati motorii pe care copilul trebuie sa le parcurga. Acesta se afla intr-o continua dezvoltare si nu trebuie sa-l grabim, fiecare etapa neuromotorie avand rolul ei.

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.