Condropatie patelara, femuro-tibiala: condropatii genunchi

Despre condropatia genunchiului

Condropatia genunchiului mai poarta denumirea de afectiune a cartilajului articular. Acest tip de afectiune poate fi de mai multe tipuri si este calificata de specialisti, pe o scara de la 0 la 5 grade, in functie de gravitate.

Cartilajul articular reprezinta un tesut dur si flexibil, constituind principalul tip de tesut conjunctiv din organism. Aproximativ 65-80% din cartilaj este alcatuit din apa, iar aceste valori descresc odata cu inaintarea in varsta. In rest, cartilajul este alcatuit dintr-o substanta ce are o consistenta asemanatoare unui gel, numita matrice (matrix) care ii da forma si indeplineste functiile de baza ale cartilajului. Matricea este o substanta formata din mai multe tipuri de proteine, numite colageni, proteine proteoglicane si noncolagene. Cartilajul nu contine vase de sange si nervi, nici limfa sau substante nutritive.

Cartilajul articular se gaseste in organismul uman in: articulatii, septul nasului (cartilajul care separa narile) si in trahee. Lipsit de o sursa de sange, odata afectat, cartilajul implica un proces de recuperare foarte complex. Netratat, conduce la degenerarea articulatiei.

Cauzele afectiunilor cartilajului articular

  • Accidente, cum ar fi ruperea ligamentului incrucisat anterior
  • Degenerarea cartilajului odata cu inaintarea in varsta (poate fi o cauza a osteoartritei)
  • Alinierea proasta a capetelor osoase
  • Greutatea corporala excesiva
  • Suprasolicitare, supraantrenament
  • Tulburari hormonale care afecteaza structura oaselor si dezvoltarea articulatiilor
  • Leziuni in zona articulatiei, inclusiv traumatismele sportive

Simptome

  • Cea mai usoara forma de condropatie a genunchiului, clasificata de specialisti in categoriile de grad 0-2, este cea in care cartilajul prezinta foarte mici modificari, neregularitati, semne de decolorare sau de scadere a consistentiei. Insa, cel mai frecvent se intalnesc neregularitatile de la forma normala a cartilajului.Avansand in categoriile care prezinta afectari mai grave ale articulatiei genunchiului, identificam anomalii precum: fisuri ale cartilajului, desprinderea cartilajului de pe osul subcondral (regiune osoasa situata sub cartilajul articular), crater pe intreaga lungime a cartilajului; astfel, este expus osul de sub cartilaj (subcondral) si creste riscul leziunilor degenerative ale cartilajului, care afecteaza starea de sanatate a pacientului si necesita consult de specialitate, urmat de efectuarea tratamentului prescris.Odata cu deteriorarea cartilajului, articulatia devine intepenita si apare senzatia de durere localizata in zona afectata. De asemenea, se reduce capacitatea de miscare a pacientului.

Tratament

  • Intrucat cartilajul are o abilitate minima de autovindecare, chiar si leziunile de mici dimensiuni, netratate, pot deveni cauze ale degradarii articulatiei genunchiului si pot conduce la osteoartrita. Prin urmare, este foarte importanta diagnosticarea deficientelor cartilajului si tratarea anomaliilor cat mai curand posibil.Desi patologiile cartilajului genunchiului nu pun viata in pericol, afecteaza calitatea vietii pacientilor. Aceasta afectiune provoaca durere puternica, umflaturi la nivelul genunchiului si ingradesc libertatea de miscare. De-a lungul ultimelor decenii, kinetoterapeutii au elaborat proceduri si metode de tratament care amelioreaza si repara afectiunile cartilajului.Specialistii clincii de kinetoterapie si fizioterapie Kinetic Sport & Medicine recomanda pacientilor tratamentele personalizate in functie de gradul de afectare a cartilajelor articulare, cu scopul de a inlatura durerea si alte simptome asociate, precum si de a obtine o recuperare rapida.