Fasceita plantara: cauze, manifestari, diagnostic, tratament

Fasceita plantara este o afectiune dureroasa, care poate altera semnificativ calitatea vietii pacientului, influentandu-i activitatile fizice, alegerea incaltamintei si alte aspecte care tin de nivelul de bunastare generala. Afla ce este fasceita plantara si care sunt principalele sale cauze, cum se manifesta, care sunt etapele pentru formularea unui diagnostic si cum poate fi tratata eficient.

Ce este fasceita plantara?

Daca te intrebi ce este fasciita sau fasceita plantara, ei bine, este vorba despre o afectiune dureroasa, localizata la nivelul fasciei plantare. Fascia plantara este o banda groasa de tesut conjunctiv care se extinde de la calcai pana la baza degetelor de la picioare.

Rolul fasciei plantare, denumita si aponevroza plantara, este de a oferi suport si stabilitate pentru bolta plantara; ea absoarbe socurile generate in timpul mersului si al altor activitati fizice. Atunci cand structura este supusa la tensiuni excesive sau repetitive, ea poate dezvolta leziuni minore, inflamatie sau chiar rupturi partiale, ceea ce determina durere si disconfort in zona talpii si a calcaiului.

Fasceita plantara este o afectiune a carei importanta trebuie constientizata prin prisma impacului pe care il are asupra calitatii vietii persoanei afectate. In absenta unui tratament adecvat, fasceita plantara poate determina modificari de postura, ceea ce conduce la si mai multe probleme musculo-scheletale.

Cauzele fasceitei plantare

Atunci cand se plang medicului: „ma doare in scobitura talpii”, majoritatea pacientilor nu realizeaza care sunt posibilele cauze ale disconfortului puternic pe care il resimt. Un tratament al fasciitei plantare eficient trebuie sa se concentreze in doua  directii: ameliorarea inflamatiei si indepartarea cauzelor. Asadar, identificarea cauzelor acestei dureri in talpa spre calcai este de o importanta majora.

In multe cazuri, fasceita plantara este rezultatul unei combinatii de factori, despre care vom discuta in continuare.

Factori de risc si predispozitia genetica

Unele persoane se nasc cu o predispozitie genetica pentru fasceita plantara, din cauza unei anatomii a piciorului care pune presiune suplimentara pe aponevroza plantara sau care modifica distributia greutatii in timpul mersului.

Varsta este un alt factor de risc important, fasceita plantara fiind mai frecvent diagnosticata la persoanele cu varste intre 40 – 60 ani. In acest interval de varsta, tesuturile moi ale piciorului devin mai rigide si mai susceptibile la aparitia leziunilor.

Studiile demonstreaza ca si sexul poate fi un factor de risc, femeile fiind mai predispuse sa dezvolte fasceita plantara decat barbatii, probabil ca urmare a diferentelor in structura si biomecanica piciorului.

Picioarele plate sau cu arcada inalta pot creste riscul de aparitie a fasciitei plantare, ca urmare a tensiunii excesive aplicate pe fascia plantara.

Suprasolicitarea si alte activitati care pot duce la aparitia fasceitei plantare

Participarea la activitati fizice intense, care implica o incarcare repetitiva a piciorului, cum ar fi alergarea, mersul pe jos sau sariturile, poate suprasolicita fascia plantara si poate duce la inflamatie si leziuni.

Modificarile bruste de activitate, prin cresterea brusca a intensitatii sau a duratei activitatilor fizice, pot suprasolicita fascia plantara si pot contribui la aparitia fasceitei. Este o situatie frecventa in cazul atletilor si al persoanelor care isi schimba brusc regimul de exercitii.

Incaltamintea necorespunzatoare este cea care ofera un suport insuficient boltei plantare sau care nu creeaza o amortizare adecvata, ambele situatii contribuind la suprasolicitarea fasciei plantare.

Probleme de natura medicala ce pot creste riscul de aparitie a fasceitei plantare

Obiceiurile de mers gresite pot exercita o presiune suplimentara asupra fasciei plantare, ceea ce creste riscul de leziuni si inflamatii.

Afectiunile articulatiilor si ale oaselor piciorului pot afecta biomecanica piciorului si pot contribui la aparitia fasceitei. Cele mai frecvente diagnostice asociate sunt artrita, osteoartrita si bursita.

Exista o gama generoasa de afectiuni musculo-scheletale sau articulare la nivelul piciorului, care pot contribui la modificarea mersului si la suprasolicitarea diverselor structuri anatomice; afla ce este bursita genunchiului si cum se manifesta!

Intelegerea acestor factori de risc este esentiala pentru prevenirea si gestionarea fasceitei plantare, deoarece identificarea corecta a cauzelor individuale si gestionarea lor adecvata permit optimizarea tratamentului si prevenirea recidivelor, prin evitarea suprasolicitarii ligamentelor din talpa piciorului.

Simptomele fasceitei plantare

Tendinita plantara este o inflamatie care apare ca urmare a unei intinderi de ligamente la talpa piciorului. Bolta piciorului este sustinuta de aceasta fasie lata de tesut fibros, cu elasticitate limitata, a carei lezare are ca principal simptom aparitia de durere in scobitura piciorului.

Simptome comune la debutul afectiunii

Simptomele fasceitei plantare sunt destul de caracteristice, mai ales atunci cand sunt privite in evolutie, iar recunoasterea acestora este considerata esentiala pentru un diagnostic si o interventie precoce. Astfel, in primele faze ale bolii, se inregistreaza:

  • Durere in calcai dimineata: este vorba despre senzatia dureroasa, asociata primilor pasi efectuati dimineata, dupa trezire sau dupa perioade mai lungi de repaus. Durerea poate fi intensa si se simte in zona calcaiului sau a talpii;
  • Durere in scobitura piciorului, accentuata in timpul mersului sau al alergarii, in special dupa perioade lungi de activitate fizica sau dupa statul pe loc pentru perioade mai lungi de timp;
  • Durere persistenta sau recurenta, extinsa pe durata catorva saptamani sau luni.
  • Rigiditate dimineata sau dupa perioade de repaus, manifestata in special in zona calcaiului.

Metatarsalgia este un tip de durere plantara care poate avea cauze diferite de cele ale fasciei plantare; atunci cand se manifesta in paralel cu aceasta, diagnosticul poate fi ingreunat. Afla care sunt simptomele metatarsalgiei si discuta cu medicul despre problemele tale de mobilitate!

Simptome comune in evolutia afectiunii

Pe masura ce afectiunea avanseaza, simptomele de durere si sensibilitate in zona calciului si a arcadelor plantare devin obisnuinta:

  • Durerea la nivelul calciului, in partea inferioara a acestuia, este descrisa ca o senzatie de arsura, intepatura sau durere ascutita;
  • Durerea in arcada plantara e similara unei senzatii de intindere sau de presiune excesiva, in timpul mersului sau in repaus.

Sensibilitatea la palpare este caracteristica formelor relativ avansate de fasceita plantara si apare inclusiv la presiune moderata sau redusa.

Simptome in fasceita plantara grava/cronica

Atunci cand inflamatia din talpa piciorului persista pentru perioade mari de timp, iar pacientul ignora aplicarea unui tratament pentru durerea de calcai, fasceita plantara se poate agrava sau croniciza, ceea ce se asociaza unui nivel pronuntat de limitare a mobilitatii:

  • Dificultati in mers sau alergare, care ajung la a modifica deplasarea normala a pacientului. Durerea poate fi atat de pronuntata, incat sa determine modificarea posturii;
  • Limitari ale activitatilor zilnice, in special in ceea ce priveste participarea la activitati sportive. Uneori, sarcinile simple precum mersul pe jos sau statul in picioare devin o provocare, ceea ce poate afecta in mod semnificativ calitatea vietii;
  • Impactul emotional al formelor avansate de fasceita plantara trebuie luat in calcul, deoarece disconfortul persistent si limitarile determina frustrare, stres si anxietate, ceea ce poate afecta si mai mult calitatea vietii.

Fasceita1

Diagnosticul fasceitei plantare

Inainte de a recomanda diverse exercitii pentru durerea de calcai, crema pentru durerile de talpi sau utilizarea vreunei orteze plantare, medicul trebuie sa stabileasca, mai intai, un diagnostic de certitudine. Exista mai multe etape ale protocolului de diagnostic, iar un specialist dedicat va trece prin toate, inainte de a formula un verdict.

Evaluarea medicala si anamneza

Consultatia medicala va incepe prin obtinerea unei anamneze complete, in cadrul careia se vor discuta simptomele si istoricul medical al pacientului. Este importanta identificarea unui eventual traumatism sau a activitatilor care ar fi putut contribui la dezvoltarea fasceitei plantare.

Medicul va evalua factorii de risc ai pacientului: varsta, sexul, activitatile fizice desfasurate si anatomia piciorului, pentru a determina probabilitatea aparitiei fasceitei plantare. O relatare detaliata a activitatilor fizice practicate de catre pacient poate oferi informatii complete despre suprasolicitarea faciei plantare si despre potentialii factori care au declansat durerea.

Examinarea fizica si testele specifice

Odata ce a obtinut informatiile solicitate, medicul va efectua o examinare fizica detaliata, palpand zona calcaiului si arcadele plantare, pentru a identifica zonele sensibile si punctele dureroase. Durerea localizata in punctul Lauge-Hansen, locul de insertie al fasciei plantare pe osul calcaiului, este un semn sugestiv pentru fasceita plantara.

Medicul va dori sa realizeze si o evaluare a mobilitatii piciorului si a posturii corpului, pentru a identifica eventualele modificari asociate cu fasceita plantara.

Exista teste functionale care pot fi utilizate pentru a evalua disconfortul asociat fasceitei plantare.

Investigatii imagistice pentru diagnosticarea fasceitei plantare

Investigatiile imagistice nu sunt intotdeauna necesare, dar ele pot fi recomandate in unele situatii.

Fasceita plantara nu este mereu vizibila pe radiografii, dar acestea pot fi utile pentru a exclude alte ipoteze de diagnostic, cum sunt fracturile sau osteoartrita. In fazele avansate, radiografiile pot evoca modificarile structurilor osoase ce pot insoti fasceita.

Ecografia este mult mai sensibila si permite vizualizarea unei eventuale ingrosari a fasciei plantare sau a altor modificari locale; datorita acestui fapt, metoda poate fi folosita si pentru a monitoriza evolutia afectiunii.

RMN-ul este rareori recomandat si este rezervat acelor situatii in care nu exista alta posibilitate de vizualizare a fasciei plantare.

Tratamentul fasceitei plantare

Atunci cand vine vorba despre fasceita plantara, tratamentul include mai multe optiuni, in functie de etapa de evolutie a bolii, de stilul de viata al pacientului si de alte aspecte care tin de fiecare caz in parte.

Masuri conservative si managementul initial al durerii si al inflamatiei

Daca este prima oara cand te confrunti cu un episod de fasceita plantara, iar aceasta are un debut recent, medicul va prefera sa adopte o atitudine conservatoare. Intr-o prima etapa, se recomanda reducerea activitatilor care pun presiune asupra fasciei plantare; daca, de pilda, profesia pacientului nu permite un repaus adecvat, o orteza pentru fasceita plantara poate reduce presiunea, in perioadele de activitate.

Alaturi de compresia obtinuta cu ajutorul unui bandaj elastic sau al unei benzi de compresie, aplicarea de gheata pe zona afectata poate ajuta la controlul inflamatiei si al durerii.

Utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene reprezinta, in fasceita plantara tratament medicamentos, prima linie de actiune. Administrarea orala poate fi completata de aplicarea unui unguent pentru fasciita plantara, alaturi de un masaj bland, care sa stimuleze circulatia locala si sa previna edemele, favorizand vindecarea. Masajul se poate efectua odata cu aplicarea cremei pentru fasceita plantara sau suplimentar, utilizand ulei de cocos ori vaselina neutra.

Utilizarea talonetelor poate fi recomandata de catre medic, in cazul unor particularitati anatomice ale piciorului, ele nefiind o solutie universala. Talonetele pot reduce presiunea exercitata asupra fasciei plantare, in timpul mersului si al altor activitati.

Terapia fizica si exercitiile de stretching si consolidare a musculaturii locale

Un program de fizioterapie personalizat poate contribui la imbunatatirea flexibilitatii, a fortei si a mobilitatii piciorului. Terapia fizica poate include exercitii de intindere si intarire a muschilor piciorului, masaj terapeutic si alte tehnici pentru reducerea tensiunii de la nivelul fasciei plantare si pentru imbunatatirea biomecanicii piciorului.

In fasceita plantara, exercitiile de stretching contribuie la reducerea tensiunii si a inflamatiei. Exercitiile de recuperare in fasciita plantara presupun intarirea musculaturii piciorului, pentru stabilizarea si sustinerea arcului plantar.

Suferi de disconfort la mers, de dureri de spate, de dureri musculare? Programeaza o evaluare completa la un specialist kinetoterapeut, pentru a descoperi ce poti face pentru a-ti redobandi mobilitatea!

Optiuni terapeutice avansate

In unele situatii, sunt necesare si alte interventii pentru remedierea fasceitei plantare. Infiltratiile cu corticosteroizi pot fi folosite pentru a reduce durerea si inflamatia, in situatii grave. Se recomanda precautie in fata acestei decizii terapeutice, administrarile repetate putand creste riscul de rupere a fasciei plantare.

Terapia cu unde de soc extracorporale utilizeaza unde sonore de inalta energie, pentru a stimula vindecarea tesuturilor si pentru a reduce inflamatia.

Interventii chirurgicale si abordari alternative pentru cazurile rezistente la tratament

Uneori, metodele terapeutice mentionate anterior nu functioneaza, caz in care medicul poate recomanda proceduri chirurgicale pentru ameliorarea durerii.

Fasciotomia plantara implica sectionarea partiala sau totala a fasciei plantare, pentru reducerea durerii si a presiunii.

Fasciotomia endoscopica este o metoda chirurgicala mai putin invaziva, cu o perioada de recuperare semnificativ redusa.

Terapiile alternative includ acupunctura, terapia cu laser si alte terapii complementare ce pot contribui la gestionarea durerii. Afla ce este presopunctura si cum te poate ajuta in cazul fasciitei plantare!

Ce trebuie sa faci cand te doare calcaiul: remedii casnice

Daca te intrebi ce trebuie sa faci cand te doare calcaiul, ei bine, exista mai multe remedii naturale, casnice, disponibile oricui, pentru a ameliora talalgia.

Primul pas si cel mai important este sa te opresti din activitatea ce suprasolicita piciorul si sa te odihnesti. Pot fi necesare mai multe zile de repaus, cu un nivel minim de miscare. Schimba incaltamintea si alege o pereche ce ofera nu doar confort, ci si un nivel superior de sustinere. Controleaza inflamatia locala prin aplicarea de gheata si cu ajutorul antiinflamatoarelor nesteroidiene si consulta medicul, pentru a afla care sunt urmatorii pasi pe care ar trebui sa ii urmezi.

Daca ne referim la fasceita plantara si tratamentul naturist, masajul cu creme pe baza de principii active din plante poate fi de ajutor, in etapele initiale ale leziunii. Poti folosi creme cu efect de incalzire, pentru a stimula fluxul de sange si vindecarea mai rapida, sau cu efect de racire, pentru controlul inflamatiei.

Fasciita plantara – prevenirea recidivelor

Prevenirea recidivelor este importanta pentru o calitate optima a vietii. Odata ce ai descoperit cauzele fasceitei plantare, poti evita comportamentele care ar putea declansa recidive. Un program de antrenament echilibrat este important – conditia este sa fie ghidat de un specialist.

Alegerea incaltamintei potrivite si utilizarea, daca e necesar, a ortezelor plantare pot fi de ajutor, iar mentinerea unei greutati sanatoase reduce presiunea excesiva asupra aponevrozei plantare. Continuarea tratamentului conservator recomandat de medic, conform indicatiilor acestuia, este esentiala.

Prin urmare, fasceita plantara este un diagnostic relativ comun, cu simptome deranjante si care pot deteriora calitatea vietii pacientului. Identificarea corecta a cauzelor si interventia timpurie il pot transforma intr-un episod izolat si pot preveni recidivele si consecintele acestora.

 

 

Surse:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/plantar-fasciitis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/plantar-fasciitis/symptoms-causes/syc-20354846#:~:text=Plantar%20fasciitis%20is%20an%20inflammation,common%20causes%20of%20heel%20pain.

https://www.healthline.com/health/plantar-fasciitis

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14709-plantar-fasciitis