Artroza

Pacientii care sufera de artroza acuza, in general, instabilitate articulara si durere in regiunea articulatiei afectate, precum si rigiditate, respectiv, scaderea flexibilitatii articulare.

In cazurile de artroza avansata, se constata “frecarea” os-pe-os, ca urmare a lipsei totale sau partiale a cartilajului sau chiar existenta unor pinteni ososi (un fel de excrescente osoase aparute in jurul articulatiei afectate). Acestea sunt principalele semne care ii alarmeaza si ii aduc in cabinetul ortopedului sau in clinica noastra de recuperare.

Artroza poate afecta orice articulatie, insa se constata o incidenta crescuta la nivelul articulatiilor genunchilor, soldurilor si umerilor, ca urmare a presiunii crescute exercitate la nivelul acestora in timpul mersului si in desfasurarea activitatilor de zi cu zi.

“Atunci cand am un pacient care este suspect de artroza, prefer sa ii fac o examinare musculo-scheletala completa, nu evaluez doar articulatia afectata, intrucat degenerarile articulare trebuie incadrate intr-un context general. Trebuie sa pornim de la cauza la efect, pentru a putea recomanda un protocol de tratament optim si a obtine recuperarea intr-un timp scurt, iar pacientul sa poata reveni la activitatile zilnice cat mai repede. Uneori, pentru o confirmare a diagnosticului de artroza, recomand pacientilor efectuarea unei radiografii sau a unui RMN, inainte de inceperea tratamentului de recuperare in cadrul clinicii noastre. Protocolul de recuperare include, in general, kinetoterapie (gimnastica medicala), terapie manuala (manipulari si mobilizari articulare, stretching, masaj de tip deep tissue, drenaj limfatic), masaj terapeutic si proceduri specifice de fizioterapie (terapie TECAR, terapie laser, ultrasunete, crioterapie, electroterapie – TENS, NMS), avand ca obiectiv principal diminuarea durerii, relaxarea si flexibilizarea articulatiilor si intarirea musculaturii din regiunea articulatiilor afectate”, a declarat Gelu Cosma, fizioterapeut si managerul clinicii de recuperare medicala si refacere sportiva Kinetic Sport & Medicine.

Este bine de stiut ca exista cativa factori de risc pentru artroza.

  • In primul rand, este vorba de inaintarea in varsta, stiut fiind faptul ca articulatiile se degereneaza progresiv, pe parcursul vietii.
  • De asemenea, statisticile arata ca femeile au un risc mai ridicat de a dezvolta artroza. Barbatii, in schimb, au un risc mai crescut de a dezvolta guta.
  • Greutatea corporala constituie, totodata, un factor de risc, in cazul persoanelor supraponderale exercitandu-se o presiune crescuta la nivelul articulatiilor.
  • Nu in ultimul rand, traumatismele la nivelul articulatiilor cauzate de accidentari sau infectii, pot conduce, in timp, la degenerarea articulatiilor si la artroza.
  • De asemenea, sportivii care lucreaza cu greutati mari in timpul antrenamentelor (halterofili, culturisti etc.) si persoanele care solicita mai mult articulatiile in activitatile lor zilnice au un risc crescut de artroza.

 Indiferent de cauza, este foarte important ca pacientul sa se prezinte la specialist chiar de la primele semne de artroza, intrucat cu cat este depistata mai devreme, cu atat scade durata recuperarii medicale. In caz contrar, daca se amana momentul recuperarii, artroza avanseaza, afectand uneori atat de tare articulatiile, incat interventia chirurgicala este iminenta.