Instabilitatea cronica de umar

Despre instabilitatea cronica de umar

Instabilitatea cronica de umar este o patologie intalnita atat in randul persoanelor cu activitate fizica ocazionala, cat si in cazul sportivilor de performanta. Articulatia umarului este solicitata nu atat de presiunea greutatii corpului (la aceasta presiune este supusa articulatia genunchiului), cat mai degraba de forta de intindere. Kinetoterapeutii din cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine ofera pacientilor sai sprijin si indrumare in cadrul programelor de recuperare functionala a articulatiei umarului, apeland la exercitii fizice standardizate, exercitii terapeutice sportive, masaj si altele.

Instabilitatea cronica de umar apare atunci cand extremitatea superioara a osului numit humerus (osul bratului) este fortat sa iasa din cavitatea glenoida (cavitate de forma ovoida, putin profunda, care se articuleaza cu capul humerusului). Procedeul descris se poate intampla doar in urma unui traumatism.

Traumatismele sunt de diferita natura. Un exemplu de traumatism din care degenereaza instabilitatea cronica a umarului este luxatia (deplasarea a doua extremitati osoase ale unei articulatii antrenand o pierdere a contactului normal a doua suprafete articulare). In momentul in care se produce luxatia sunt afectate mai multe elemente din structura umarului, cum ar fi: tendoanele, ligamentele, muschii – care se pot rupe. Odata aceste elemente afectate, luxatia se poate repeta, urmatoarea data chiar si la un accident minor sau la o miscare mai simpla decat cea care a produs luxatia initiala – astfel, se ajunge la instabilitatea umarului.

In cazul unei leziuni este foarte importanta examinarea si stabilirea diagnosticului inaintea recomandarii oricarui tratament de kinetoterapie. Cel mai frecvent diagnostic pentru afectiunile umarului este periartrita scapulo-humerala. Aceasta patologie este clasificata de specialisti in trei categorii: umar dureros simplu, umar mixt si umar blocat.

In functie de categoria in care se clasifica instabilitatea cronica de umar, simptomele difera si se agraveaza pe masura ce se avanseaza in timp, iar afectiunea este lasata sa degenereze. Primele simptome sunt durerile moderate la nivelul umarului, in special in momentul in care se efectueaza activitati care implica miscarea umarului. Un alt simptom ar fi durerile violente, care se intensifica pe timpul noptii si restrictioneaza miscarile pacientului. In cazul umarului blocat, durerile debuteaza moderat, dar apoi degenereaza si conduc la instalarea „umarului inghetat”.

In general, persoanele de varsta medie sunt predispuse la afectiunile umarului, deoarece se formeaza o uzura „normala” a coafei rotatorilor, element de structura esential pentru stabilitatea umarului. Aceasta degenerare a umarului este provocata atat de natura activitatii profesionale, cat si de traumatismele locale sau microtraumatismele repetate. De asemenea, sedentarismul contribuie la problemele umarului, precum si lipsa de miscare combinata cu stari de depresie (de exemplu, oboseala cronica) sau supraantrenamentul intalnit la sportivi.

Instabilitatea umarului poate fi provocata de leziunea umarului numita Bankart, care este cauzata de traumatisme multiple la nivelul articulatiei umarului sau luxatii si determina o instabilitatea multidirectionala a umarului. Gradul instabilitatii poate fi diferit de la subluxatie la dislocare. Durerea din timpul antrenamantului sau a competitiilor sportive poate fi provocata de leziunea numita Hill-Sachs, aparuta in articulatia umarului ca urmare a luxatiilor multiple.

Kinetoterapeutii din cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine cunosc importanta reabilitarii fizice si functionale a articulatiei umarului si stabilesc pentru pacienti metodologii specifice, individualizate, care respecta principiile si obiectivele procesului de recuperare. Tinem cont de cauzele care au determinat disfunctionalitatea, varsta si alte aspecte legate de suferintele asociate, pentru fiecare pacient in parte. In cadrul tratamentului instabilitatii cronice a umarului, se recomanda repausul articular. De asemenea, unele exercitii efectuate in cadrul programului de gimnastica medicala favorizeaza stabilitatea umarului.

In cazul durerilor usoare ale umarului, kinetoterapeutii recomanda un tratament profilactic care scade riscul degenerarii afectiunii, pierderea mobilitatii si aparitia fibrozei. Exercitiile fizice specifice, efectuate sub indrumarea unui kinetoterapeut, precum si masajul terapeutic sau gimnastica medicala reprezinta mijloacele cele mai eficiente de reabilitare fizica si functionala a articulatiei umarului.