Ruptura de tendon cvadricipital

Despre ruptura de tendon cvadricipital

Tendonul cvadricipital face parte din complexul os-tendon-os-tendon al genunchiului (tendonul rotulian, apofiza tibiala anterioara, tendon rotulian, rotula), care produce flexia si extensia si asigura stabilitatea genunchiului.

Cauzele rupturii tendonului cvadricipital

Traumatismele cu rupturi tendinoase cvadricipitale sau rotuliane sunt posibile doar la tendoanele cu rezistenta scazuta din cauza unor afectiuni, iar sectiunile tendonului cvadricipital rezulta prin taiere, in cursul traumatismelor deschise, dupa cum se arata in Protocolul Compartimentului de Ortopedie si Traumatologie al Clinicii de Chirurgie Generala I a Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timisoara.

Conform aceleiasi surse, printre cauzele acestei afectiuni sunt accidentele rutiere, caderile pe genunchi – accidente de munca, stradale sau casnice sau zdrobirile din cauze diferite, cum ar fi accidentarile in timpul practicarii unui sport.

Simptome

  • Durerea spontana la palpare
  • Impotenta functionala a genunchiului
  • Incapacitatea de extensie a genunchiului
  • Tumefactia coapsei deasupra genunchiului
  • Hemartroza

Suprasolicitarea tendonului cvadricipital sau stresul aplicat tendonului, cu o intensitate mai mare decat capacitatea acestuia de a redistribui forta, are drept consecinta afectarea tendonului. Daca solicitarea tendonului este mai mare decat rezistenta lui, atunci apar leziuni in majoritatea cazurilor.

Conform dr. Georgiana Ozana Tache: “microtrauma repetata aplicata la nivelul insertiei tendonului muschiului cvadricipital la nivelul tibiei poate depasi capacitatea tendonului de a se vindeca. Detasarea tendonului declanseaza un raspuns inflamator care duce la tendinita. In situatia cronica, tendinita cvadricipitala se numeste tendinoza, situatie in care se constata degenerarea si/sau cicatrizarea fibroasa a tendonului. Aceste leziuni cronice ale tendoanelor sunt mult mai frecvente la sportivii de varsta a doua”.

Tratamentul rupturii de tendon cvadricipital

Specialistii recomanda interventie chirurgicala de urgenta – interventia devine dificila daca se depaseste intervalul de 48 de ore. De asemenea, pentru pacientii care se adreseaza mai tarziu medicului este necesara aplicarea unor tehnici reconstructive mai complexe.

In scopul recuperarii este necesar un tratament postoperator. Acest tratament poate insemna imobilizarea prin gips sau orteza, etapa urmata de mersul cu carje si un complex de exercitii fizice sustinute de specialistii kinetoterapeuti in scopul recuperarii functiilor motorii.