Ruptura de tendon ahilean

Despre ruptura de tendon ahilian

Tendonul ahilian reprezinta o banda formata prin unirea fibrelor provenite din muschii gambei si are, in medie, o lungime cuprinsa intre 9 si 11 centimetri. Tendonul ahilian este cel mai gros si puternic tendon din organism, dupa cum si muschii picioarelor reprezinta cea mai puternica grupa de muschi din corp. Aceasta structura este solicitata in timpul statului pe degetele picioarelor, mersului, alergatului si saritului.

Astfel, asupra tendonului este supusa intreaga greutate corporala a unei persoane, la fiecare pas. In functie de viteza, teren si greutatea suplimentara (transportata), tendonul lui Ahile poate fi supus la o greutate de pana la 3-12 ori greutatea corpului unei persoane in timpul unui sprint.

Ruptura tendonului poate fi partiala si totala. Apare frecvent la sportivii (care nu se ocupa cu sportul profesional), in general de varsta mijlocie. Daca aveti tendonul rupt, veti simti ruperea, precum si pocnitura urmata imediat de o durere acuta in partea din spatele gleznei si a gambei, care limiteaza capacitatea de a merge.

Specialistii recomanda, in cazul in care aveti o tendinta de a suferi de tendon ahilian ranit, de a va procura accesorii personalizate, in scop preventiv, cum ar fi: insertii de pantofi (orteze), pantofi sport – conceputi special pentru cerintele unice ale picioarelor pacientului sau in functie de activitatea acestuia.

In cazul in care deja suferiti de aceasta afectiune, de cele mai multe ori interventia chirurgicala este cea mai buna optiune pentru a repara ruptura tendonului. Cu toate acestea, sunt destul de multe cazuri in care nu a fost necesara interventia chirurgicala.

Simptome

Desi este foarte posibil sa nu simtiti ca aveti tendonul rupt, totusi printre cei mai multi pacienti prezinta:

  • Durere, uneori foarte acuta
  • Umflarea in apropierea calcaiului
  • Incapacitatea de a indoi piciorul in jos sau de a “impinge” piciorul ranit, in timpul mersului
  • Incapacitatea de a sta pe degetele de la piciorul ranit
  • Pacientul poate simti un pocnet sau un sentiment de rupere atunci cand se produce prejudiciul

Cauze

Ruptura tendonului ahilian se intalneste in cele mai dese cazuri in urma suprasolicitarii zonei in care este amplasat tendonul. Exemple comune:

  • Cresterea efortului in timpul practicarii unui sport
  • Caderea de la inaltime
  • Mersul pe teren accidentat

Tratament

Tratamentul recomandat de specialisti variaza in functie de mai multi factori, printre ei se numara: varsta, gradul de severitate a rupturii, activitatea pacientului. Tinerii si persoanele mai active din punct de vedere fizic aleg, de cele mai dese ori, interventiile chirurgicale pentru a repara complet tendonul, in timp ce persoanele cu o varsta mai inaintata prefera tratamentul nechirurgical. Cu toate acestea, studiile recente arata ca ambele metode de tratament sunt eficiente.

Tratamentul care presupune interventia chirurgicala implica procedura de incizie in spatele piciorului si sutura tendonului. Printre complicatiile care pot aparea in urma interventiei chirurgicale se numara infectiile si leziunile nervilor. In cazul unor incizii mai mici riscul de infectare este mult mai mic.

Tratamentul nechirurgical presupune purtarea unor orteze, care va permite calcaiului de a fi in pozitia favorabila tendonului pentru a se vindeca. Aceasta metoda evita riscul infectiei, insa creste sansa unei noi rupturi. De asemenea, este necesar de mentionat ca aceasta metoda presupune un timp mai indelungat de recuperare.

In urma tratamentului, indiferent de tipul acestuia – cu sau fara interventie chirurgicala, specialistii recomanda parcurgerea unui program de reabilitare, care implica exercitii de terapie fizica pentru a intari musculatura picioarelor si tendonul ahilian. Majoritatea pacientilor se intorc la stilul obisnuit de viata (fostul lor nivel de activitate) in termen de patru pana la sase luni.