Afectiuni neurologice

Printre afectiunile de natura neurologica se numara:

  • Herniile de disc cervicale, toracale, lombare
  • Lombosciatica
  • Nevralgia cervico-brahiala
  • Nevralgia trigeminala
  • Nevralgiile intercostale
  • Paraliziile de nervi periferici
  • Paraliziile faciale; sechelele post AVC (accident vascular cerebral)
  • Hemiparezele, paraparezele etc.

Hernia de disc

Hernia de disc este afectiunea localizata la nivelul coloanei vertebrale. Coloana vertebrala este alcatuita din 33-35 vertebre care sunt conectate prin discuri (intervertebrale) dispuse intre vertebre, de forma unor inele, in care se gaseste maduva spinarii. Discurile intervertebrale au un rol esential, fiind alcatuite dintr-un tesut asemanator unui cartilaj, ele asigurand totodata stabilitatea si mobilitatea coloanei vertebrale. De asemenea, aceste structuri dispuse intre vertebre au rol de amortizare a socurilor produse asupra coloanei vertebrale, prin ridicarea greutatilor sau practicarea diferitor activitati fizice etc.

Hernia de disc este afectiunea care presupune deteriorarea unuia sau a mai multor discuri intervertebrale in urma influentelor diferitor factori, cum ar fi accidentarile, uzarea discului s.a. Patologia poate fi localizata atat la nivelul gatului – numita aici hernie cervicala, la nivelul toracelui – hernie toracala, si la nivelul inferior al coloanei vertebrale – hernie lombara.

Tratament

Este orientat in primul rand spre indepartarea durerii, care este localizata la nivelul inferior al coloanei, precum si la nivelul piciorului. De asemenea, kinetoterapeutii din cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine urmaresc indepartarea slabiciunii musculare, a amortelilor localizate la nivelul piciorului, precum si restabilirea functionalitatilor motorii. In cazul in care pacientul, datorita severitatii simptomelor, sufera o interventie chirurgicala, tratamentul recuperator prin proceduri kinetoterapeutice este esential.

Lombosciatica

Lombosciatica este afectiunea care se manifesta prin durere puternica la nivelul muschilor paravertebrali lombari (nivelul inferior al coloanei vertebrale). Durerea se poate extinde catre coapsa, gamba, in unele cazuri chiar si pana la degetul mare sau cel mic de la picior.

Unii dintre factorii care pot provoca aceasta patologie sunt:

  • Rritarea nervului sciatic – principalul nerv al membrului inferior
  • Rupturile discurilor intervertebrale
  • Bolile neurologice, infectioase s.a.

Specialistii recomanda in acest caz repausul la pat, odata cu aparitia simptomelor, precum si consultarea unui medic. Netratata, aceasta afectiune degenereaza in hernie de disc.

Nevralgia

Nevralgia este caracterizata ca o durere frecvent paroxistica (care survine brusc sau atinge maximum de intensitate), localizata pe traiectoria unui nerv senzitiv sau in teritoriul de inervatie al acestuia, conform Dictionarului Medical Roman (dictio.ro). Nevralgia se poate extinde la unul sau la mai multi nervi. Astfel, exista diferite tipuri de nevralgii care se disting, in general, in functie de doua criterii:

(1) zona afectata: brahiala, cervicala, crurala, faciala, intercostala, occipitala, sciatica, de trigemen etc.;

(2) cauza: anemica, diabetica, gutoasa, sifilitica etc.

Nevralgia cervico-brahiala este localizata la nivelul gatului si poate fi recognoscibila in cazul in care pacientul resimte o durere intensa la nivel superior – umarul si antebratul, pacientul intampinand dificultati in miscarea bratului; de asemenea, pacientul poate simti rigiditatea in brat. Specialistii din cadrul clincii de kinetoterapie si fizioterapie Kinetic Sport & Medicine recomanda realizarea unui control medical de specialitate, precum si repausul. Tratamentele de recuperare au la baza in acest caz terapia prin masaj, in scopul inlaturarii durerii si a recuperarii functionalitatii motrice.

Nevralgia de trigemen este asemanatoare nevralgiei cervico-brahiale si este caracterizata de simptomul durerii intense si severe. In cazul acestui tip de nevralgie, afectiunea este localizata la nivelul unei jumatati de fata. Denumirea afectiunii este inspirata de nervul trigemen, care este cel afectat in cazul acestei patologii (pot fi afectate una sau mai multe ramuri ale nervului, din cele trei).

Nevralgia intercostala este caracterizata prin inflamatia unui nerv intercostal. Pacientii pot recunoaste aceasta afectiune in functie de natura simptomelor. In prima faza apare durerea toracica anterioara. Aceasta durere este simtita ca o intepatura si apare la intervale neregulate de timp, in functie de miscarea toracelui, respiratie si apasarea pieptului.

Paralizia nervilor periferici

Paralizia nervilor periferici presupune atat paralizia radacinilor nervilor, a trunchiurilor nervoase, cat si a ramurilor periferice. Unele dintre cauzele paraliziilor de nervi periferici pot fi: diabetul, intoxicatiile cu plumb, alcool, arsen, infectiile virale s.a. In scopul recuperarii paraliziilor de nervi periferici, specialistii recomanda repausul la pat, insa trebuie mentionat ca acest repaus ar trebui sa fie unul activ, ceea ce inseamna ca pacientul trebuie sa faca exercitii de stimulare a musculaturii pentru ca aceasta sa nu se atrofieze.

In functie de nervul afectat, simptomele pot fi:

  • Aparitia deformarilor musculare
  • Atrofierea musculaturii
  • Slabirea functiei fibrelor musculare
  • Absenta unei coordonari normale in timpul miscarii s.a.

Paralizia faciala

Paralizia faciala este afectiunea care are drept simptome asemetria fetei, a unor trasaturi diferite in comparatie cu zona sanatoasa a fetei. Aceasta patologie poate fi centrala sau periferica. Paralizia faciala de tip central este in dese cazuri asociata cu paralizia unei jumatati de corp. Paralizia faciala de tip periferic are drept cauze: traumatisme, infectii, tumori, cauze vasculare s.a. Tratamentul presupune reeducarea si recuperarea functiilor faciale.

Accidentul vascular cerebral (AVC)

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce in momentul in care este stopat fluxul sanguin la nivel cerebral. Atat specialistii kinetoterapeuti, cat si medicii, recomanda un program de recuperare post accident vascular cerebral. Gradul de recuperare depinde de zona afectata din creier.

Printre simptomele acestei patologii se numara:

  • Paralizia incompleta a corpului
  • Amortirea fetei
  • Greata
  • Tulburarile de vedere
  • Ameteala
  • Pierderea abilitatii de deplasare si de coordorare a membrelor s.a.

Hemipareza

Hemipareza reprezinta o reducere a fortei musculare intr-o jumatate a corpului datorata lezarii neuronului motor central. Hemipareza este un termen inrudit cu hemiplegia, care inseamna lipsa completa a miscarilor intr-o jumatate a corpului. Aceste doua situatii se pot succeda la unul si acelasi pacient in procesul de vindecare si restabilire a fortei musculare, conform publicatiei online „Actualitati in Neurologie”. In cazul acestei afectiuni, kinetoterapia are rolul de a mobiliza si activa muschii si de a recapata forta musculara in scopul reabilitarii.

Parapareza

Parapareza este o afectiune care presupune paralizia incompleta a membrelor inferioare.

Beneficiile oferite de tratamentele de recuperare aplicate in cadrul clinicii de kinetoterapie si fizioterapie Kinetic Sport & Medicine

Tratamentele realizate in cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine cuprind programe de recuperare sportiva si medicala, profilactice, curative, precum si exercitii fizice, dinamice si statice. In functie de afectiunea de care sufera pacientul, precum si de gradul de gravitate al acesteia, programul de recuperare poate fi orientat spre stimularea muschilor, cresterea rezistentei musculare, cresterea nivelului functional, refacerea functiilor diminuate, imbunatatirea functiei de echilibru a corpului, relaxare, cresterea mobilitatii, corectarea posturii corpului etc.