Visezi la vacanta de iarna? Pregateste-te pentru schi!

Au mai ramas doar cateva saptamani pana la vacanta de iarna, deci, pasionatii sporturilor de iarna si-au programat deja vacantele. Daca ai dureri articulare sau musculare si te gandesti ca anul acesta nu poti merge la schi sau daca iti doresti sa fii in forma maxima si sa eviti accidentarile, iti dam o veste buna: nu este prea tarziu sa intri in programul nostru de recuperare intensiva incat sa dobandesti o conditie fizica optima pentru a te bucura din plin de sportul preferat.

Marea majoritate a accidentelor la schi survin pe fondul unei pregatiri fizice insuficiente – organismul nu este pregatit pentru noile conditii climatice, iar structura efortului depus este diferita fata de activitatile obisnuite, de aici si recomandarea noastra pentru pregatirea musculaturii, articulatiilor, dar si de coordonare, elasticitate si echilibru. Poti incepe cu activitati simple precum, mersul pe jos, renunta la lift, foloseste bicicleta atat pentru conditie fizica, cat si pentru echilibru, stretching (nu doar pentru membrele inferioare ci si pentru trenul superior unde ai nevoie de mobilitate si coordonare).

Pentru o pregatire minutioasa, te sfatuim sa apelezi la sfatul unui specialist.

Riscuri la schi:

Consecintele accidentelor la schi pot fi de la simple contuzii, febra musculara pana la rupturi musculare, entorse, luxatii si fracturi. Acestea nu sunt doar rezultatul cazaturilor inevitabile, ci si al suprasolicitarii musculare si articulare.

Genunchiul este cel mai expus riscurilor in timpul practicarii schiului. Statistic, femeile sunt mult mai expuse decat barbatii la entorsa de genunchi si, de cele mai multe ori, aceasta se soldeaza si cu ruptura ligamentului incrucisat anterior, deoarece ligamentele sunt mai elastice si articulatiile sunt sustinute de catre un sistem muscular mai putin dezvoltat decat al barbatilor.

Entorsa de genunchi apare fie din cauza unei miscari gresite (genunchiul este fortat in rotatie), fie din cauza unei cazaturi violente. In aceste cazuri, impactul poate fi pe ligamentul lateral intern (entorsa simpla) sau pe ligamentul incrucisat anterior (entorsa grava). Gravitatea leziunii este data de intensitatea durerii, dimensiunea edemului si, mai ales, de instabilitatea genunchiului.

Recomandarile specialistilor nostri:

  • In cazul febrei musculare, contuziilor, intinderilor musculare sau ligamentare precum si in cazul entorselor usoare, se recomanda Crioterapie (terapie cu rece), cu efect imediat de reducere a durerii si de prevenire a inflamatiei.
  • In cazul enorselor grave, luxatiilor, rupturilor musculare si ligamentare sau in cazul fracturilor, se recomanda imobilizarea segmentului, repaus articular cu descarcarea greutatii (tinem piciorul mai sus decat pozitia trunchiului pentru a facilita circulatia si reducerea inflamatiei), analgezice si fizioterapie.
  • In toate aceste cazuri este recomandat sa consultam un specialist pentru a ne asigura ca protocolul este cea mai eficienta cale de recuperare si procesul de recuperare este inceput in timp util, astfel incat sa reusim redobandirea abilitatilor pierdute in cel mai scurt timp posibil.ACCEPTA PROVOCAREA, EVITA ACCIDENTAREA INTRAND IN PROGRAMUL NOSTRU DE RECUPERARE INTENSIVA!

Ce trebuie sa faci

Primul pas este sa te programezi pentru o evaluare a aparatului locomotor (evaluare musculo-scheletala), care dureaza aproximativ 1 ora si care include si o sedinta de fizioterapie. In functie de rezultatul evaluarii, specialistul nostru iti va recomanda un protocol specific nevoilor tale. Fiecare protocol este personalizat in functie de afectiunile fiecarui pacient, de stadiul acelor afectiuni, dar si in functie de nevoile si obiectivele pacientului. Protocolul contine 1 ora de gimnastica medicala si 1 ora de proceduri specifice de fizioterapie si terapie manuala.

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.