Terapia manuala: cand este recomandata si cate tipuri exista

Terapia manuala se numara printre cele mai frecvente metode terapeutice, atunci cand vorbim despre afectiunile aparatului locomotor. Diferitele tehnici utilizate pot conduce la vindecarea sau ameliorarea unor probleme de sanatate variate, motiv pentru care terapia manuala este tot mai cautata, in zilele noastre.

Pentru o mai buna intelegere a utilitatii terapiei manuale, am stat de vorba cu Dragos Rusu, fizioterapeut si coordonator de clinica la Kinetic Sport & Medicine. In randurile urmatoare, vei afla de ce este benefica terapia manuala, care sunt afectiunile in care aceasta este recomandata, dar si care sunt recomandarile specialistilor, dupa fiecare sedinta.

Ce este terapia manuala

Terapia manuala reprezinta un ansamblu de tehnici kinetoterapeutice, aplicate local, cu rolul de a imbunatati capacitatea functionala si motorie a organismului, favorizand recuperarea medicala a pacientului.

Terapia manuala este asociata cu diferite tehnici terapeutice, precum manipularile sau mobilizarile, fiind, de asemenea, combinata cu tehnici de kinetoterapie care atenueaza durerea si trateaza diferite afectiuni ale aparatului locomotor. Principalele tehnici ale terapiei manuale aplicate in clinicile Kinetic sunt Deep Tissue, Trigger Point Therapy, mobilizarile articulare, Stretching Therapy, Mulligan Therapy si manipularile.

Terapia manuala are ca principale obiective prevenirea unor probleme ale sistemului musculo-scheletal sau a recidivelor, recuperarea post-traumatica, dar si tratarea diferitor afectiuni, anomalii sau traume. In majoritatea cazurilor, kinetoterapeutii clinicii Kinetic Sport & Medicine aplica tratamente individuale, personalizate pentru fiecare pacient in parte, in vederea obtinerii unor rezultate favorabile.

Avantajele terapiei manuale

Fizioterapeutul Dragos Rusu, coordonator de clinica in cadrul echipei Kinetic Sport & Medicine considera ca terapia manuala poate aveam un impact crescut asupra procesului de recuperare al unui pacient, incepand cu reducerea duratei recuperarii, fie ea si postoperatorie, pana la evitarea interventiilor chirurgicale, acolo unde acest lucru este posibil.

De asemenea, cu ajutorul terapiei manuale, pot fi tratate articulatiile care nu au o mobilitate corespunzatoare. Limitarea miscarilor articulatiilor reprezinta un disconfort considerabil pentru pacientii afectati, ea putand fi insotita de durere si, uneori, chiar de modificarea posturii si a biomecanicii anumitor miscari si segmente. Terapia manuala poate fi folosita si ca o masura de preventie a accidentarilor sau a diferitelor afectiuni care pot aparea, in urma stilului de viata dezechilibrat. 

Printre beneficiile terapiei manuale, se mai numara urmatoarele: 

  • eliminarea blocajelor musculare, prin relaxarea zonei;
  • reducerea intensitatii durerii; 
  • reducerea rigiditatii articulare;
  • tratarea unor afectiuni ale aparatului locomotor (lumbago, sciatica, hernie de disc, diferite leziuni sportive, cefalee tensionala, migrene etc.);
  • tratarea leziunilor sportive (entorse, intinderi musculare, contuzii);
  • imbunatatirea capacitatii functionale si motorii.

Tehnicile de terapie manuala aplicate in cadrul clinicilor Kinetic Sport & Medicine sunt adaptate la starea de sanatate si simptomele fiecarui pacient. Astfel, pacientii nostri beneficiaza de o ingrijire corespunzatoare si de rezultate rapide pentru problemele lor de sanatate a aparatului locomotor.

Terapia manuala – tipuri

Diferitele tehnici de terapie manuala asigura o aplicabilitate extinsa a acestui tip de tratament, astfel ca pacientii care se confrunta cu probleme ale aparatului locomotor pot beneficia de o ingrijire complexa. Dintre tehnicile principale ale terapiei manuale, amintim: tehnica Deep Tissue, Trigger Point Therapy, Stretching Therapy, Joint Techniques si manipularile.

Tehnica Deep Tissue 

Desi unele dintre miscarile efectuate se aseamana cu cele din terapia manuala clasica, tehnica Deep Tissue (masajul profund) se concentreaza pe o abordare localizata a problemelor, folosind miscari mai lente si aplicand o presiune mai mare. Acest tip de terapie manuala este deosebit de util in tratarea unor probleme, precum:

  • durerea cronica;
  • mobilitatea redusa; 
  • sindromul de tunel carpian;
  • anomaliile posturale; 
  • durerile cauzate de afectiunile articulare (de exemplu, osteoartrita);
  • fibromialgia;
  • spasmele si contracturile musculare.

Trigger Point Therapy

Deoarece organismul uman detine peste 600 de muschi scheletici, dintre care aproximativ 400 implicati in procesul de locomotie, terapiile concentrate pe contracturile musculare sunt deosebit de utile in numeroase situatii. Trigger points (punctele de contractura) sunt zone ale muschiului sau ale unor grupari musculare care se contracta in mod nefiresc, daca muschiul sufera leziuni sau este suprasolicitat. Trigger Point Therapy, cunoscuta si sub denumirea de terapie prin presopunctura este eficienta in:

  • durerile articulare
  • durerile de cap; 
  • durerile de gat si de spate; 
  • problemele de postura, pe fond de dezechilibru muscular;
  • contracturile musculare.

 

Terapia Trigger Point are drept obiective ameliorarea durerii musculare si tratarea anumitor afectiuni ale sistemului muscular, folosind miscari de presiune, timp de pana la 1 minut pe fiecare punct fix la nivelul zonelor de contractura, inactivandu-le. Punctele Trigger sunt caracterizate de hipersensibilitate punctiforma si, de cele mai multe ori, sunt asociate cu noduli palpabili care, la atingere, pot provoca simptome precum:

  • durere acuta sau surda; 
  • rigiditate;
  • senzatie de cald sau rece;
  • in cazuri avansate, stare de greata, pierderea echilibrului sau tulburari de vedere.

Efectele acestui tip de tratament se fac simtite in scurt timp sau chiar imediat, ceea ce face terapia prin presopunctura sa fie un tratament de electie in problemele mai sus amintite, mai ales ca nu prezinta reactii adverse.

Stretching Therapy

Principiul de baza al terapiei prin stretching (intindere )este acela ca, prin efectuarea exercitiilor de intindere si relaxare a muschilor, se poate imbunatati flexibilitatea si mobilitatea articulatiilor, se poate reduce tensiunea musculara si se pot preveni sau trata anumite probleme de sanatate legate de sistemul musculo-scheletic.

Stretchingul poate ajuta la cresterea circulatiei sanguine si a afluxului de oxigen catre muschi, imbunatatind, astfel, performanta fizica si reducand riscul aparitiei accidentarilor. De asemenea, prin intinderea controlata a diferitelor grupe de muschi, se poate reduce durerea si inflamatia, precum si riscul de dezvoltare a unor afectiuni cronice. Exercitiile se efectueaza sub supravegherea unui kinetoterapeut, dupa o incalzire musculara prealabila si acordand o atentie sporita respiratiei din timpul fiecarui exercitiu, pentru a permite oxigenarea corespunzatoare a tesuturilor vizate.

De regula, terapia prin stretching este recomandata in cazurile in care afectiunile musculo-scheletale sunt in curs de vindecare, insa poate fi deosebit de utila si in alte probleme de sanatate, precum:

  • afectiunile degenerative ale coloanei vertebrale;
  • afectiunile reumatismale degenerative;
  • spondiloza;
  • anchiloza;
  • hernia de disc;
  • discopatiile vertebrale;
  • lombosciatica;
  • contracturile musculare;
  • tulburarile circulatorii.

Joint Techniques

Prin aplicarea tratamentului Joint Techniques se urmareste mobilizarea articulatiilor, odata cu cresterea amplitudinii de miscare si scaderea durerii, favorizand accelerarea programului de recuperare. Aceasta terapie cuprinde exercitii, mobilizari si posturi efectuate sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut. Este important de retinut ca exercitiile din cadrul terapiei Joint Techniques se efectueaza lent, pentru a nu brusca in vreun fel articulatiile afectate, iar dificultatea exercitiilor trebuie crescuta treptat, evitand, astfel, suprasolicitarea articulatiilor si a musculaturii.

Tipurile de miscari efectuate pe parcursul acestei terapii difera de la caz la caz, in functie de afectiunea ce se doreste a fi tratata, dar si in raport cu stadiul acesteia. Spre exemplu, in coxartroza (artroza soldului), se vor efectua miscari de extensie, rotatie interna si abductie, in timp ce in osteoatrita genunchiului, terapeutul va recomanda miscari orientate spre redobandirea extensiei complete, respectiv cresterea flexiei. Se pot utiliza tehnici precum: posturarile, mobilizarile pasive sau active, scripetoterapia etc.

Prin tehnicile de mobilizare, specialistul urmareste obtinerea unghiurilor functionale de miscare, redobandirea intregii amplitudini de miscare, precum si inlaturarea si compensarea deficientelor care genereaza rigiditatea. Terapia poate fi aplicata pe orice afectiune articulara care implica lipsa de mobiltate si durerea, cu o eficienta sesizabila inca de la prima sedinta, insa, pe termen mediu-lung, cele mai mari progrese s-au obtinut  la pacientii care au avut o perioada de tratament de aproximativ 2-4 luni, in functie de stadiul afectiunii.

 

Manipularile

Manipularea este o tehnica utilizata in kinetoterapie, pentru a ajuta la imbunatatirea mobilitatii si a functiilor articulatiilor si a tesuturilor moi. in general, manipularea presupune aplicarea unei forte precise si controlate asupra unei articulatii sau a unui tesut moale, cu scopul de a imbunatati amplitudinea miscarii si de a reduce durerea locala.

Tehnica de manipulare este una lipsita de durere si efecte secundare, intrucat kinetoterapeutul va lua intotdeauna in considerare limitele anatomice ale pacientului, pe parcursul efectuarii miscarilor. In prima faza, kinetoterapeutul aseaza segmentul care urmeaza a fi manipulat intr-o pozitie relaxata, urmand ca, apoi, sa efectueze o miscare pasiva, atat cat permit elementele anatomice, atingand limita maxima in sensul directiei de miscare. In acest mod, tesuturile sunt puse in tensiune, dupa care kinetoterapeutul efectueaza o miscare brusca, unica si fortata, care reprezinta tehnica de manipulare. Zgomotul care se aude in acel moment (trosnitura/pocnitura) este, de fapt, gazul care se elibereaza din articulatie sau la nivel intervertebral, in functie de zona manipulata. Manevra este nedureroasa si nu prezinta riscuri.

 

Astfel, ca urmare a tehnicilor de manipulare, are loc adaptarea pozitiei corpului si a segmentelor la cerintele planului terapeutic. Este importanta asigurarea comunicarii si a cooperarii dintre kinetoterapeut si pacient, in timpul aplicarii manipularilor. In cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine, pe parcursul realizarii tehnicilor de manipulare, kinetoterapeutii asigura:

  • pregatirea psihica si comportamentala a pacientului inaintea manipularilor;
  • Informarea pacientului asupra modului in care urmeaza sa se actioneze: la nivel global, asupra intregului corp sau numai la nivelul anumitor segmente de corp;
  • utilizarea tipurilor de prize si contraprize corespunzatoare actiunilor planificate;
  • pregatirea corespunzatoare a locului de efectuare a manevrelor de manipulare.

Contraindicatii

Cu toate ca terapia manuala ofera o serie de beneficii terapeutice dovedite, exista, totusi, cateva situatii in care aceasta forma de tratament nu este recomandata. Printre acestea, se numara:

  • afectiunile maligne ale coloanei vertebrale;
  • bolile infectioase acute sau episoadele inflamatorii acute;
  • prezenta radiculopatiilor (dureri radiante de origine neurologica) in zonele adiacente;
  • sindromul de coada de cal (cauda equina);
  • fracturile vertebrale neconsolidate;
  • arterita de gradul 3 sau 4;
  • leziunile articulare;
  • bolile reumatoide localizate in zona cervicala;
  • hipertensiunea arteriala;
  • plagile deschise;
  • procesele inflamatorii de la nivelul creierului si al maduvei spinarii;
  • osteoporoza avansata;
  • afectiunile tegumentului.

Pentru a te asigura ca starea ta de sanatate permite efectuarea diferitelor tipuri de terapie manuala, este necesar sa discuti cu medicul curant, inainte de a incepe planul de tratament. Specialistul iti va recomanda, astfel, terapiile potrivite, adaptate la afectiunea prezenta.

Recomandari

Indiferent de tipul de tratament aplicat, fizioterapeutul Dragos Rusu recomanda ca, dupa sedinta de terapie manuala, sa nu depui efort vreme de 4-6 ore de la finalizarea terapiei, pentru a evita accidentarile, musculatura fiind relaxata. Este de preferat sa alegi sa faci miscare usoara sau moderata (plimbari de 15-30 de minute, inot etc.) si chiar sa apelezi la o sedinta de sauna, daca ai ocazia. Indiferent ca este uscata sau umeda, sauna are efecte benefice, atat pentru sistemul muscular, cat si pentru cel cardiovascular.

Se recomanda evitarea statului in picioare sau pe scaun pe perioade indelungate sau, daca acest lucru nu este posibil, este indicat sa iei o pauza la fiecare ora, pentru a permite muschilor, oaselor si articulatiilor sa revina la pozitia optima.

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.