Infiltratiile intraarticulare: beneficii, tipuri

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ 15% dintre adultii din intreaga lume au dureri articulare. Artrita si artroza sunt cele mai frecvente afectiuni articulare care provoaca durere si dizabilitate fizica.

OMS estimeaza ca aproximativ 10% dintre adultii din intreaga lume au artrita, iar artroza este cea mai frecventa afectiune articulara dupa varsta de 65 de ani.

Infiltratiile intraarticulare reprezinta o metoda moderna de tratament, ce poate trata cu succes unele afectiuni ale articulatiilor. In cele ce urmeaza, vei afla cand sunt recomandate infiltratiile intraarticulare, cate tipuri exista, dar si care sunt indicatiile, respectiv contraindicatiile acestui tratament.

Ce sunt infiltratiile intraarticulare

Infiltratiile intraarticulare sunt injectii medicamentoase care se administreaza direct la nivelul articulatiei. Acestea pot fi folosite pentru a trata durerea si inflamatia articulatiilor, cum ar fi durerea de genunchi, de sold sau de umar.

Infiltratiile intraarticulare pot fi realizate cu ajutorul unor medicamente precum corticosteroizii, care pot ajuta la reducerea inflamatiei si la ameliorarea durerii, ori cu ajutorul unor medicamente care contin acid hialuronic sau alti compusi, utile pentru lubrifierea articulatiei si ameliorarea durerii.

Infiltratiile intraarticulare pot fi efectuate de catre un medic specialist reumatolog sau de catre un medic ortoped. Procedura are loc in cabinetul medicului sau in spital, fiind un tratament relativ rapid, cu o durata de aproximativ 15-30 de minute.

Infiltratiile intraarticulare pot fi o optiune de tratament pentru persoanele care au dureri articulare persistente si care nu au raspuns la alte tipuri de tratament, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sau fizioterapia. Cu toate acestea, nu sunt recomandate pentru toate tipurile de afectiuni articulare si pot prezenta anumite riscuri, cum ar fi infectii sau leziuni ale tesuturilor invecinate. Este important sa discuti cu medicul tau, pentru a determina daca infiltratiile intraarticulare sunt o optiune potrivita pentru problemele de sanatate cu care te confrunti.

Cand sunt recomandate infiltratiile intraarticuare

Exista o serie de tulburari care afecteaza articulatiile mari si pentru care pot fi recomandate infiltratiile intraarticulare. Printre acestea, se numara:

  • artrita – aceasta afectiune este caracterizata de inflamatia articulatiilor, cauzand durere, rigiditate si limitarea miscarilor. Infiltratiile intraarticulare cu corticosteroizi pot ajuta la reducerea inflamatiei si la ameliorarea durerii articulare, in cazul artritei reumatoide, osteoartritei si al artritei psoriazice;
  • tendinita – manifestarile tendinitei sunt provocate de inflamatia tendoanelor, pacientii afectati acuzand dureri si dificultate la miscare. Infiltratiile intraarticulare cu corticosteroizi pot contracara procesul inflamator, ameliorand durerile;
  • bursita – provocata de in flamatia bursei (un sac de mici dimensiuni, plin cu lichid, situat langa articulatii), bursita se manifesta prin durere si disconfort local. Bursita poate aparea la nivelul umarului, al cotului, al genunchiului sau chiar la nivel plantar;
  • sindromul de impingement al umarului (impingement subacromial) – manifestat prin durere si disconfort la nivelul umarului, acest sindrom este cauzat de comprimarea tendoanelor sau a bursei. Tratamentele medicamentoase administrate pe cale intraarticulara s-au dovedit a fi eficiente, in anumite cazuri de impingement subacromial;
  • artroza – odata cu deteriorarea cartilajului articular, se instaleaza afectiunea numita artroza, avand ca principale simptome durerea, rigiditatea articulatiei si aparitia cracmentelor (sunete provocate de miscarea articulatiei). Infiltratiile intraarticulare cu acid hialuronic pot ajuta la ameliorarea durerii si la imbunatatirea mobilitatii articulare, la pacientii care sufera de artroza.

Totusi, infiltratiile intraarticulare nu reprezinta intotdeauna o optiune de tratament, in toate aceste situatii. Este important sa te adresezi medicului specialist, daca te confrunti cu simptomele specifice unor afectiuni articulare, iar acesta, in urma investigatiilor efectuate, iti va recomanda o abordare terapeutica adaptata nevoilor tale.

Infiltratii intraarticulare – tipuri

In functie de tipul afectiunii diagnosticate, dar si in raport cu starea generala de sanatate a pacientului afectat, exista trei tipuri de infiltratii intraarticulare la care medicul specialist poate apela

  •  infiltratii cu medicamente din clasa corticosteroizilor – antiinflamatoarele steroidiene (betametazona, dexametazona etc.) sunt eficiente in tratarea unor afectiuni articulare (bursita, tendinita, fasceita, artroza etc.), in special atunci cand acestea nu raspund la metodele de tratament de prima alegere. Rolul corticosteroizilor este de a reduce inflamatia si, totodata, de a ameliora durerile asociate acestor afectiuni. Cu toate acestea, tratamentele bazate pe medicamentele din aceasta clasa se vor administra cu prudenta, intrucat pot genera o serie de efecte adverse. De asemenea, infiltratiile cu antiinflamatoare steroidiene sunt contraindicate, daca pacientul sufera de afectiuni cardiace sau diabet zaharat;
  • infiltratii cu acid hialuronic – acidul hialuronic este o substanta din clasa polizaharidelor, regasita in organism, la nivelul tesutului conjunctiv, al pielii, dar si la nivelul tesutului nervos. Rolul principal pe care acesta il indeplineste in organism este acela de a mentine elasticitatea tesuturilor. In plus, acidul hialuronic asigura hidratarea corespunzatoare la nivel tisular, pentru o buna mobilitate a acestora. Infiltratiile intraarticulare cu acid hialuronic au ca principale obiective protejarea si lubrifierea articulatiilor afectate de afectiuni, precum artrozele. In general, efectul infiltratiilor cu acid hialuronic este de aproximativ 6 luni;
  • infiltratii cu plasma imbogatita cu trombocite (PRP – platelet riched plasma) – in vederea efectuarii acestui tip de tratament, se va folosi plasma obtinuta din sangele recoltat de la pacient. Aceasta va fi, mai apoi, imbogatita cu trombocite sau alti compusi, in functie de afectiunea ce se doreste a fi tratata. In afara afectiunilor canceroase, nu exista alte contraindicatii pentru aceasta terapie, intrucat este un tratament autolog, lipsit de efecte adverse.

Reactii adverse si contraindicatii

Desi acest tip de tratament are efecte terapeutice incontestabile, uneori pot aparea unele reactii adverse dupa infiltratiile intraarticulare, precum:

  • durere la locul injectarii;
  •  inflamatie sau roseata temporara;
  • reactii alergice la medicamentul injectat;
  • infectie;
  • in unele cazuri rare, leziuni ale vaselor de sange sau ale nervilor.

De asemenea, exista riscul de a produce leziuni la articulatie daca injectarea nu este facuta corect. Este important sa discuti cu medicul tau despre orice ingrijorare sau problema aparuta dupa o infiltratie intraarticulara.
Exista, de asemenea, o serie de contraindicatii pentru infiltratiile intraarticulare, care includ:

  • infectiile manifestate la nivelul articulatiei sau a pielii din jurul acesteia;
  • hemofilia sau alte probleme de coagulare a sangelui;
  • artrita septica (infectioasa);
  • leziunile severe sau deformari ale articulatiilor;
  • leziunile recente ale articulatiei, cum ar fi o entorsa sau o luxatie;
  • fracturile osoase in apropierea articulatiei;
  • alergia la medicamentul care va fi injectat.

De aceea, este esential sa-i comunici medicului specialist despre orice afectiune medicala de care suferi si despre tratamentele pe care le urmezi, deoarece acestea pot fi incompatibile cu infiltratiile intraarticulare. In plus, in cazul pacientelor de sex feminin, este necesar ca acestea sa informeze medicul daca sunt insarcinate sau daca alapteaza.

In general, afectiunile articulare au o incidenta relativ crescuta. Durerea articulara este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate care determina oamenii sa solicite asistenta medicala, iar afectiunile articulare reprezinta o cauza importanta a durerii cronice. De aceea, daca te confrunti cu dureri articulare sau rigiditate la nivelul articulatiilor, este important sa te adresezi medicului specialist, pentru a beneficia din timp de un tratament corespunzator.

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.