Terapia Kabat

Aceasta este o metoda de Facilitare Neuromusculara si Proprioceptiva dezvoltata de medicul american neurofiziolog Herman Kabat in anii ’40. Cercetatorul si-a propus initial tratarea tulburarilor functionale precum poliomielita, paraplegia si scleroza multipla. Tehnica sa a fost imbunatatita ulterior de fizioterapeutii Dorothy Voss si Margaret Knott. In scurt timp, terapia Kabat si-a castigat popularitatea in comunitatea fizioterapeutilor. Spre deosebire de masajul traditional, acest tip de terapie implica activ atat terapeutul, cat si persoana tratata. Ideea de baza este de a utiliza reflexele naturale ale persoanei pentru a ajuta la relaxarea musculara. Metoda implica miscari complexe tridimensionale care presupun intinderea, rezistenta si presiunea manuala pentru a imbunatati forta musculara, stabilitatea, mobilitatea si coordonarea.

Ce presupune metoda si care sunt beneficiile

Scopul este de a promova miscarile functionale prin stimularea, inhibarea, intarirea si relaxarea grupelor musculare. Treptat, acest concept are rolul de a imbogati miscarile active si pasive, ameliorand, astfel, performanta motorie si contribuind la reabilitare,la redobandirea flexibilitatii si a capacitatii de deplasare. Ideea de baza a acestor miscari bazate pe reflexe este ca persoana sa isi reia capacitatea de a se rostogoli inainte de a se tari si de a se tari inainte de a merge. Principiile de baza ale metodei sunt stimulii exteroceptivi si stimulii proprioceptivi. Corpul fiind considerat un intreg, va fi abordat prin stimuli vizuali, tactili, si auditivi. Stimulii proprioceptivi implica tehnici precum stretchingul bazat pe reflex pentru a produce intinderi de profunzime care sporesc contractia muschiului cu o forta mai mare dupa ce a fost stimulat. Exista numeroase tehnici de intindere care compun aceasta metoda, toate bazandu-se pe intinderea musculara pana la limita miscarii. Prin efectuarea acestora, se declanseaza reflexul miotatic inversat – acesta este un reflex protector care calmeaza musculatura pentru a preveni traumatismele. Pe scurt, tehnicile determina creierul sa spuna “Nu vreau ca acel muschi sa se rupa” si sa transmita un mesaj ca muschiul sa se relaxeze mai mult decat ar face-o in mod normal.

Cum functioneaza concret metoda

Primul aspect este imbunatatirea invatarii motorii prin repetarea unor activitati (contractii repetate) si prin initiere ritmica. Al doilea aspect il reprezinta inversarea modelelor motorii prin utilizarea contractiei izometrice. In final, se doreste invatarea relaxarii musculare pentru a spori gama de miscari si a reduce spasmele. Iata cateva tehnici concrete de detensionare pentru un hipertonus muscular:

1. Tinere/opunere – relaxare

  • Intinderea muschiului (intindere pasiva) si mentinerea acestuia in aceasta pozitie timp de cateva secunde.
  • Contractia muschiului fara a-l misca (denumita izometrica) prin impingerea usoara pentru a-l intinde, fara, insa, a efectua vreo miscare. In aceasta etapa se declanseaza reflexul, existand o fereastra de 6-10 secunde pentru o intindere diferita fata de cea normala.

2 . Contractie- relaxare

Aceasta tehnica este aproape similara cu prima, cu exceptia faptului ca, de aceasta data, muschiul trebuie sa fie contractat in timp ce il misti. Mai este denumita intindere izotonica. De exemplu, instructorul opune rezistenta in timp ce sportivul tine muschiul in contractie si impinge piciorul in podea.

Pe perioada sedintelor, aceste mecanisme conlucreaza pentru procesul de reinvatare corespunzator dezvoltarii motorii normale.

Cui se adreseaza

Metoda a fost creata pentru a imbunatati capacitatea de miscare a zonelor afectate de sistemul neurologic, in afectiuni neurologice precum neuropatie periferica (amorteala, reducerea sensibilitatii muschiului, parestezie), scleroza multipla, efecte adverse dupa accident vascular cerebral (AVC).

Prin urmare, aceasta se poate dovedi un instrument eficient care permite reabilitarea disfunctiilor musculo-scheletice. De asemenea, metoda Kabat este recomandata persoanelor care prezinta traumatisme la nivelul incheieturilor, coloanei vertebrale sau care sufera de boli degenerative ale articulatiilor sau probleme posturale (scolioza). De cele mai multe ori, pentru a creste eficienta tratamentului, aceasta tehnica este combinata si cu terpaia manuala, dar si si cu proceduri specifice de fizioterapie precum terapia cu ultrasunete si Terapia TECAR (Transfer Energetic Capacitiv si Rezistiv).

Totodata, si persoanele care doresc sa isi imbunatateasca abilitatea de miscare pentru o anumita zona a corpului care a fost supusa unui traumatism pot consulta un fizioterapeut.

Metoda nu este recomandata in cazul unor afectiuni duroase acute sau, in functie de caz, in diverse afectiuni.

Suntem aici pentru tine! Pentru a te asigura ca faci corect miscarile respective, consulta un specialist din cadrul Clinicii Kinetic Sport & Medicine, care ofera tratamente personalizate de recuperare sportiva si medicala.

Surse:

www.healthline.com

www.physio-pedia.com

www.stretching-exercises-guide.com

www.yoake.lu

www.omicsonline.org

www.fyziopedia.org

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.