Cum te recuperezi dupa fractura de femur

Femurul este cel mai mare os al corpului omenesc, masurand intre 40 si 50 de centimetri la o persoana adulta. El formeaza scheletul coapsei, fiind situat intre articulatia soldului si cea a genunchiului, si are un rol deosebit de important in locomotie. , In cele ce urmeaza, vei afla care sunt tipurile de fractura de femur, cum este ea provocata, dar si metodele de tratament disponibile pentru aceasta problema medicala.

Ce este fractura de femur

Fractura de femur reprezinta ruptura osului coapsei si se produce, de regula, in urma unei caderi sau a unui accident. Deoarece vorbim despre unul dintre cele mai puternice oase ale corpului, fractura de femur are loc in cazuri destul de rare, la tineri, atunci cand traumatismele produse la nivelul acestui os sunt unele majore, sub actiunea unei forte mari si sunt destul de frecvente la persoanele varstnice pe considerentul fragilitatii

Femurul cuprinde trei mari parti componente: capul femural (situat in extremitatea superioara, se articuleaza cu osul iliac), corpul femurului (diafiza femurala) si epifiza (extremitatea inferioara, se articuleaza cu tibia si patela). In partea superioara a femurului, se disting doua proeminente: trohanterul mare si trohanterul mic. La extremitatea inferioara, proeminentele articulare poarta numele de condili (condilul medial si condilul lateral). Cele mai frecvente fracturi de femur se produc in urmatoarele zone:

  • la nivelul trohanterului mic (fractura femurala proximala) – incadrata drept fractura de sold;
  • la nivelul corpului femural – forma cea mai grava de fractura de femur, care necesita, de cele mai multe ori, tratament chirurgical;
  • in zona de deasupra genunchiului (fractura femurala supracondilara) – se produce rar, insa poate avea repercusiuni severe.

Fractura de femur – tipuri si simptome

In functie de modul in care se produce traumatismul, fracturile se impart in mai multe categorii. Astfel, in cazul fracturii de femur, pot avea loc urmatoarele tipuri de fracturi:

  • fractura transversala – ruptura se produce drept, perpendicular pe directia osului;
  • fractura oblica – osul este afectat pe o traiectorie inclinata;
  • fractura cominutiva – atunci cand osul se rupe in mai multe fragmente;
  • fractura spiralata – cauzata, de regula, de o miscare de rotatie;
  • fractura deschisa – tipul de fractura care necesita cea mai indelungata recuperare, deoarece osul rupt strapunge muschii si pielea. La pacientii cu fracturi deschise, apare riscul de infectie si hemoragie.

fractura-de-femur2Manifestarile unei fracturi femurale pot varia de la un caz la altul, in functie de tipul de fractura, dar si de starea generala de sanatate a pacientului. Astfel, pot aparea urmatoarele simptome:

  • durere de intensitate ridicata, ce se poate concentra la nivelul soldului sau al genunchiului, in functie de partea femurului in care s-a produs fractura;
  • imposibilitatea de a folosi piciorul afectat pentru sprijin sau deplasare;
  • deformarea osului;
  • inflamarea muschilor si a articulatiilor adiacente;
  • blocarea articulatiilor afectate;
  • aparitia de echimoze (vanatai) pe suprafata pielii, in zona in care s-a produs fractura.

Cauzele fracturii de femur. Factori de risc

O fractura de femur apare, in cele mai multe cazuri, in urma unor traumatisme puternice. Cu toate acestea, exista si situatii in care, pe fondul unor factori de risc, fractura femurala se produce in urma unei simple cazaturi. Cele mai frecvente cazuri de fractura de femur sunt cauzate de:

  • lovituri puternice – accidentele rutiere sunt principalele cauze pentru astfel de traumatisme, mai ales atunci cand nu este purtata centura de siguranta;
  • caderea de la inaltimi relativ mari – la persoanele care se confrunta cu fragilitatea osoasa, inaltimea de la care cad nu este neaparat relevanta, putand suferi o fractura de femur si la cazaturi minore;
  • accidente sportive;
  • traumatisme produse prin impuscare.

Unele persoane sunt mai vulnerabile atunci cand vine vorba despre fracturi. Printre factorii de risc ai fracturii de femur, se numara:

  • varsta inaintata – odata cu imbatranirea, fragilitatea osoasa devine mai pronuntata. De aceea, la varstnici, fracturile se produc mult mai usor si necesita o recuperare mai indelungata;
  • obezitatea – presiunea exercitata asupra femurului in cazul unei caderi de la inaltime, de exemplu, poate pune in pericol integritatea osului;
  • unele afectiuni ale oaselor, precum osteoporoza, pot crea predispozitie la aparitia de fracturi, intrucat densitatea osoasa nu este una corespunzatoare;
  • formele de cancer in stadiu avansat.

Diagnosticul in fractura de femur

In vederea stabilirii diagnosticului de fractura de femur, este necesar ca pacientul sa parcurga o serie de investigatii, stabilite de catre medicul curant. Acestea includ:

  • examenul medical general – medicul va dori sa stie modul in care s-a produs traumatismul, precum si istoricul medical (boli cronice, tratamente in desfasurare sau alergii la anumite substante). Acesta va examina membrul afectat si va recomanda efectuarea de investigatii suplimentare, in raport cu starea pacientului;
  • investigatiile imagistice – examinarea cu ajutorul razelor X este cea mai frecventa investigatie utilizata in vederea identificarii unei fracturi femurale. Cu toate acestea, in unele situatii, fracturile nu sunt vizibile prin aceasta metoda, ele purtand numele de fracturi oculte. Astfel, medicul specialist va apela la tomografia computerizata sau la examenul RMN, care pot oferi o imagine mai detaliata a traumatismului.

fractura-de-femur1

Fractura de femur – tratament

In urma diagnosticarii, medicul specialist va recomanda tratamentul corespunzator, in functie de tipul de fractura, de istoricul medical al pacientului si de gradul de afectare a intregului sistem locomotor. Metodele de tratament ce pot fi recomandate unui pacient cu fractura de femur se impart in metode chirurgicale si metode nechirurgicale.

Fractura de femur – tratament chirurgical

Abordarea chirurgicala a fracturii femurale implica fie osteosinteza (fixarea fragmentelor osoase cu ajutorul unor dispozitive), fie artroplastia (protezarea zonei afectate). In prezent, tratamentul chirurgical al fracturii de femur se realizeaza, cel mai frecvent, prin urmatoarele metode:

  • implantul de tip surub-placa (DHS – Dynamic Hip Screw) – in cazul fracturilor care afecteaza zona trohanterica;
  • implantul cu sistem DCS (Dynamic Condylar Screw) – atunci cand fractura s-a produs in extremitatea inferioara;
  • implanturile cu tija (implantul folosit cel mai des in prezent este cel cu tija gamma) – mai putin invazive decat implanturile de tip surub-placa.

De cele mai multe ori, dupa o astfel de interventie chirurgicala, pacientul isi reia mobilitatea in decurs de cateva zile, necesitand, insa, un timp pana la recuperarea completa.

Tratament fractura de femur fara operatie

Desi este mai putin invaziv, tratamentul nechirurgical al fracturii de femur necesita o monitorizare mai indelungata si nu are intotdeauna rezultate corespunzatoare. Exista, insa, situatii cand tratamentul nechirurgical vine in completarea celui chirurgical. Printre metodele cuprinse de acest tip de tratament, amintim:

  • terapia medicamentoasa – administrarea de antiinflamatoare si analgezice, pentru reducerea inflamatiei si a durerii;
  • imobilizarea gipsata a membrului afectat;
  • utilizarea dispozitivelor de tractiune;
  • efectuarea procedurilor de fizioterapie;

Exercitii de recuperare dupa fractura de femur

Atunci cand este necesara kinetoterapia, pacientului ii este recomandat un protocol de recuperare dupa fractura de femur. Este important de retinut ca recuperarea completa dupa o astfel de fractura dureaza intre 6 si 9 luni. Obiectivul kinetoterapiei este reprezentat de redarea mobilitatii articulare si restabilirea tonusului muscular. Exercitiile fizice trebuie efectuate cu regularitate, pe o perioada indelungata, astfel incat pacientul sa obtina rezultate multumitoare si durabile.

De asemenea, este indicat ca pacientul sa evite suprasolicitarea membrului afectat de fractura si sa previna, pe cat de mult posibil, alte incidente care pot incetini recuperarea sau pot provoca alte fracturi.

Indiferent de tipul de fractura si de simptomele pe care le prezinta, fractura de femur este o urgenta medicala, asadar, necesita atentie sporita si un tratament corespunzator. De asemenea, monitorizarea periodica a sanatatii sistemului osos, adoptarea unui stil de viata activ si mentinerea greutatii corporale in limite normale ajuta la prevenirea fracturilor femurale sau de alta natura.

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.