Care este pozitia corecta la birou

Copiii isi petrec o mare parte din zi asezati la birou, fie ca sunt la scoala, fie ca sunt acasa, facand teme sau in fata computerului. Aceasta perioada de inactivitate fizica duce treptat la aparitia unor tulburari de postura care pot avea consecinte asupra sanatatii aparatului muscloartrokinetic atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, mai ales daca pozitia este incorecta.

Ce inseamna postura corecta?

Postura copilului la birou trebuie sa urmareasca regula unghiului de 90 de grade: piciorul trebuie sa faca un unghi de 90 de grade cu glezna si sa fie lipit de sol, genunchii trebuie sa fie flectati la 90 de grade si la 2 cm fata de scaun, coapsele trebuie sa faca un unghi de 90 de grade cu spatarul scaunului si spatele sa stea lipit de acesta. De asemenea, distanta dinte torace si birou nu trebuie sa depaseasca o palma. Potrivit specialistilor, o postura corecta este aceea in care: oasele si incheieturile sunt aliniate, astfel incat muschii pot fi folositi adecvat, coloana vertebrala are cele trei curburi normale, ligamentele care sustin coloana nu sunt presate, oboseala nu se instaleaza prea repede, nu exista durere la nivelul spatelui sau la nivelul altor muschi.

Pentru a avea o postura corecta, este nevoie de: muschi puternici si flexibili, in special pe fiecare parte a coloanei, muschi bine-echilibrati, nu supradezvoltati pe o parte. Totodata, postura corecta presupune sa te poti misca liber, sa fii constient de postura pe care o ai si sa te straduiesti sa o imbunatatesti.

Probleme care pot sa apara ca urmare a posturii inadecvate

Statul prelungit in pozitia picior peste picior poate duce la dezechilibre ale bazinului. Este indicata ridicarea de pe scaun la fiecare 30 de minute si efectuarea a cativa pasi prin incapere. Cele mai intalnite probleme sunt contracturile musculare si durerile de la nivel lombar, dar si cifoza si ante-proiectarea capului. Pentru dezvoltarea armonioasa a copilului, dar si pentru evitarea aparitiei diverselor probleme de postura si dezechilibre musculare, acesta trebuie sa faca miscare regulat, eventual sa practice un sport, cel mai indicat fiind inotul. Si alergatul, mersul pe bicicleta si diverse sporturi ajuta la intarirea musculaturii spatelui.

In cazul problemelor deja instalate este necesara evaluarea copilului de catre un specialist si initierea cat mai precoce a unui program de kinetoterapie personalizat astfel incat acestea sa nu afecteze pe termen lung si in viata de adult prin transformarea in patologii mai grave precum herniile de disc si diverse alte probleme articulare.

In concluzie, cateva sfaturi:

Atunci cand copilul sta asezat:

  • Sa stea cu spatele drept pe spatarul scaunului
  • Genunchii ar trebui sa faca un unghi drept
  • Talpile trebuie sa fie lipite complet de podea
  • Picioarele nu trebuie sa stea incrucisate sau unul peste altul

Cand lucreaza la computer, scaunul copilului trebuie pozitionat astfel incat sa i se potriveasca:

  • Copilul nu trebuie sa se aplece in fata, ci sa isi intinda bratele catre tastatura
  • Scaunul trebuie adus aproape de tastatura, astfel incat copilul sa isi poata tine bratele pe scaun sau pe birou, iar umerii sa fie relaxati. Aceasta este cea mai buna pozitie pentru sanatatea spatelui.
  • Copilul trebuie sa faca pauze si sa se miste la fiecare 30 de minute de stat la computer, pentru a permite corpului sa se relaxeze.

Surse de informatie:

www.cyh.com

Consultant: Dr. Iordache Ioana, medic specialist recuperare medicala, Kinetic Sport & Medicine

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.