Fibromialgia

Sistemul muscular, alaturi de cel osos, se ocupa de o multitudine de functii importante ale organismului, functionare deficitara a acestora poate afecta serios viata de zi cu zi a pacientilor. Fibromialgia se numara printre afectiunile care ingreuneaza buna desfasurare a activitatilor zilnice si este, deseori, gresit diagnosticata, motiv pentru care pacientii afectati nu primesc intotdeauna indrumare si tratament adecvate. In randurile urmatoare, gasesti informatii detaliate despre ce reprezinta aceasta problema medicala, cum se manifesta si cum poate fi ea tratata.

Ce este fibromialgia?

Fibromialgia este o afectiune cronica, manifestata prin durere la nivelul muschilor si tesuturilor moi, localizata in special in zona lombara si cervicala. Durerea apare in anumite zone ale corpului, avand intensitate variabila de la o zi la alta si fiind insotita, de cele mai multe ori, de amorteli, furnicaturi si redoare locala. Desi poate fi usor confundata cu o afectiune articulara, fibromialgia nu afecteaza articulatiile si nu are caracter degenerativ.

Pacientii cu fibromialgie au un prag al durerii foarte scazut, astfel incat resimt durere inclusiv la stimuli obisnuiti pentru alte persoane. Acest lucru se poate explica prin faptul ca fibromialgia produce alterari ale transmiterii influxului nervos si creste nivelul de cortizol, in special in timpul serii.

Aceasta afectiune apare cu preponderenta in randul femeilor, in intervalul de varsta 30-50 de ani, fiind foarte rar intalnita la batrani sau copii.

Cauzele fibromialgiei

De-a lungul timpului, s-au efectuat numeroase studii, insa nu s-au putut stabili cu exactitate cauzele aparitiei fibromialgiei. La momentul actual, cele mai probabile cauze ale acestei afectiuni includ:

  • accidente, traume fizice;
  • inflamatii;
  • infectii cu bacterii sau virusuri;
  • stres prelungit, anxietate sau depresie;
  • tulburari hormonale;
  • factori genetici: s-au observat cazuri de fibromialgie in randul mai multor membri ai aceleiasi familii, fapt ce a condus la concluzia ca rudele de gradul I ale pacientilor cu fibromialgie sunt predispuse la aparitia acestei afectiuni. Unele studii efectuate au concluzionat ca o mutatie genetica este responsabila pentru declansarea fibromialgiei.

De asemenea, sunt luati in considerare si anumiti factori agravanti ce conduc la declansarea fibromialgiei sau agravarea simptomelor:

  • un stil de viata sedentar;
  • diverse activitati sportive;
  • munca fizica intensa sau repetitiva;
  • anumite boli autoimune, precum lupusul eritematos sau poliartrita reumatoida.

Simptomele fibromialgiei

Fibromialgia are, in general, manifestari nespecifice, care pot induce pacientul in eroare, facand astfel dificila diagnosticarea acestei afectiuni:

  • durere musculara insotita de rigiditate a zonei afectate. Durerea este una difuza si poate fi perceputa ca o intepatura sau arsura. De asemenea, durerea poate fi mai accentuata la temperaturi scazute;
  • rigiditate la nivelul articulatiilor in timpul diminetii, care dispare treptat, in decurs de aproximativ o ora;
  • spasme musculare;
  • amorteli sau furnicaturi in zonele afectate;
  • tulburari ale somnului;
  • oboseala cronica, datorata in mod special somnului de slaba calitate, chiar daca pacientul doarme suficiente ore pe noapte;
  • stari anxioase sau depresive;
  • probleme de concentrare si memorie (ceata fibroasa);
  • tulburari digestive, sindromul colonului iritabil;
  • dureri menstruale accentuate;
  • nevoia frecventa si imperioasa de a urina, fara a exista un diagnostic de infectie urinara;
  • sindromul picioarelor nelinistite, manifestata prin nevoia stringenta de a misca picioarele.

O parte dintre aceste simptome deriva unele din altele, astfel ca pacientul poate avea dificultati in a se odihni corespunzator din cauza durerilor, fapt ce duce la o calitate slaba a vietii personale si profesionale. Pacientii cu fibromialgie devin, deseori, anxiosi din cauza dificultatii de a obtine un diagnostic concret pentru suferinta lor.

Diagnostic – teste pentru depistarea fibromialgiei

Este recomandat ca pacientii care se confrunta cu simptome ale fibromialgiei sa se adreseze unui medic reumatolog. Acesta va efectua un examen clinic complex, prin care va determina daca este vorba despre fibromialgie sau alte afectiuni:

  • identificarea punctelor sau zonelor dureroase – s-au identificat 14 zone dureroase specifice fibromialgiei, dispuse simetric de o parte si de alta a corpului. Acestea includ: zona cervicala, umerii, fesele si picioarele, zona lombara, pieptul sau zona abdominala. Este luat in calcul diagnosticul de fibromialgie, daca durerea manifestata in aceste zone persista mai mult de 3 luni;
  • hemoleucograma completa – desi fibromialgia nu produce modificari biochimice, este indicat sa se efectueze analize de sange pentru a identifica sau exclude alte afectiuni, cum ar fi tulburarile endocrine, lupusul eritematos sau poliartrita reumatoida;
  • testarea nivelului din sange pentru vitamina D, factorul reumatoid, hormonii tiroidieni.

Sunt cazuri cand boala Lyme si fibromialgia pot fi usor confundate, din cauza unui spectru de simptome asemanator (dureri musculare, rigiditate articulara, tulburari digestive, oboseala generalizata, stari depresive). Cu toate acestea, cele doua afectiuni se pot deosebi cu usurinta prin efectuarea unor analize specifice (IgM, IgG, IgA, proteina C reactiva).

De multe ori, se presupune ca pacientii cu fibromialgie simuleaza durerile acuzate si sunt indrumati sa consulte un psiholog sau un medic psihiatru, fapt ce duce la scaderea stimei de sine a pacientului si la agravarea starilor anxioase sau depresive. Pacientul ajunge sa se invinovateasca pentru starile pe care le are si sa se indoiasca de propria persoana. Fibromialgia este, insa, o afectiune cat se poate de reala, cu simptome neplacute si cu efecte pe termen lung asupra calitatii vietii.

Tratamentul fibromialgiei

Tratamentul recomandat in fibromialgie poate cuprinde atat terapie medicamentoasa, cat si sedinte de gimnastica medicala, fizioterapie si terapie manuala, iar in unele cazuri, pacientul poate fi indrumat catre consiliere oferita de psiholog sau medicul psihiatru, pentru a putea depasi mai usor efectele produse de aceasta afectiune. Insa, indiferent de tratamentul recomandat, pacientii cu fibromialgie sunt sfatuiti sa ofere o atentie deosebita stilului de viata, pentru a face mai usoara recuperarea, precum si a preveni episoadele mai grave ale acestei probleme medicale.

Recuperare fizica

In functie de tipul si intensitatea durerilor, pacientilor cu fibromialgie li se pot recomanda sedinte de fizioterapie, kinetoterapie, terapie manuala, chiropraxie sau reflexoterapie. Eficacitatea fiecareia dintre aceste proceduri variaza de la un pacient la altul, astfel ca unii pacienti raspund mai bine la terapia manuala, in timp ce altii obtin rezultate notabile dupa sedintele de fizioterapie sau kinetoterapie. Pacientul parcurge aceste variante impreuna cu medicul specialist, pentru a gasi tratamentele cu cele mai bune rezultate.

fibromialgia2

Tratamentul medicamentos in fibromialgie

Desi nu exista un tratament medicamentos specific pentru fibromialgie, medicul poate apela la medicamente pentru a ameliora simptomele:

  • medicamente antiinflamatoare sau analgezice pentru reducerea durerii;
  • medicamente decontracturante;
  • administrarea la nivel local de glucocorticoizi injectabili;
  • medicamente sau suplimente alimentare indicate pentru imbunatatirea somnului sau calmarea starilor anxioase;
  • medicatie antidepresiva;
  • ceaiuri cu efect relaxant sau antiinflamator.

Consiliere psihologica

In multe dintre cazuri, fibromialgia isi pune amprenta pe sanatatea psihica si confortul emotional al pacientilor. Acestia devin obositi, irascibili si deprimati, neputand sa-si desfasoare activitatile obisnuite la locul de munca sau in viata de zi cu zi. Este deosebit de important ca aspectul psiho-emotional sa fie luat in calcul in mod corespunzator, astfel ca este, uneori, indicat ca pacientii sa fie consiliati atat de catre un psiholog, cat si consultati si tratati de medicul psihiatru, in cazurile mai severe.

Terapia cognitiv-comportamentala poate fi utila pentru pacientii care sufera de fibromialgie, intrucat ii ajuta sa-si gestioneze emotiile negative si sa depaseasca dificultatile intampinate.

Imbunatatirea stilului de viata

  • Este bine stiut faptul ca un stil de viata sanatos impune efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, iar pentru pacientii cu fibromialgie, acest aspect este cu atat mai important. Miscarea ajuta la reducerea durerii, precum si la imbunatatirea starii de spirit a pacientului. Este, totusi, recomandat ca exercitiile fizice sa nu fie unele prea solicitante, intrucat ar putea agrava durerile, in loc sa le atenueze.
  • Pacientii sunt sfatuiti sa aiba un program de odihna regulat si, pe cat posibil, sa renunte la somnul din timpul zilei. Un pacient cu o rutina a somnului corespunzatoare se poate reface mai usor si este mai putin predispus la manifestarea simptomelor fibromialgiei.
  • Medicii recomanda evitarea tutunului si cofeinei de catre pacientii diagnosticati cu fibromialgie. Acestea pot potenta durerea si, de asemenea, pot agrava alte simptome asociate afectiunii.
  • Pacientii sunt sfatuiti sa aiba o viata activa in mod constant, atat in timpul liber, cat si la locul de munca. De asemenea, viata sociala si interactiunea cu membrii familiei joaca un rol important pentru pacientii cu fibromialgie.

Se poate vindeca fibromialgia?

Fibromialgia este o conditie medicala pentru care nu exista un tratament care sa o vindece definitiv. Cu toate acestea, este o afectiune care poate fi tinuta sub control, prin tratament simptomatic, recuperare, sport sau terapii complementare. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este esential ca pacientul sa fie foarte bine informat cu privire la simptomele, tratamentul si stilul de viata asociate fibromialgiei. Astfel, desi nu se poate spune ca au scapat de fibromialgie, pacientii invata sa isi imbunatateasca starea si sa duca o viata cat mai normala.