Torticolis

Reprezinta contractura muschilor gatului (sternocleidomastoidieni), ceea ce limiteaza miscarile de rotatie ale capului, fiind insotita sau nu de durere.

Altfel spus, torticolis reprezinta deficienta in care capul si gatul sunt inclinate in lateral, concomitent cu rasucirea capului inspre partea opusa.

Tipuri de torticolis

In functie de momentul aparitiei, exista 2 forme de torticolis:

 1. Torticolis congenital – prezent la nastere. Este cel mai frecvent tip de torticolis. Dar, desi copul il are inca de la nastere, parintii il pot observa cand sugarul are cateva saptamani, pe masura ce incepe sa aiba mai mult control asupra miscarii capului. Formele congenitale de torticolis pot coexista cu alte malformatii ale aparatului locomotor: ale centurii scapulare (omoplat ridicat), ale membrelor inferioare (luxatii, picior stramb congenital).
 2. Torticolis dobandit – apare dupa nastere. Torticolisul dobandit se produce de obicei in primele 4-6 luni de viata sau mai tarziu in copilarie. Poate debuta rapid sau se poate instala incet. Spre deosebire de torticolisul muscular congenital, in cazul torticolisului dobandit nu exista de obicei asimetrie faciala. Torticolisul dobandit poate fi benign (nu este sever) sau poate fi semnul unei probleme de sanatate mai severe. Cauzele sunt diferite, tocmai de aceea este foarte important sa iei masuri rapid, astfel incat copilul tau sa primeasca ingrijirea si tratamentul adecvate.

Retine! Torticolisul la copii este diferit de o alta afectiune, denumita torticolis spasmodic, prezent la adulti.

Cauze

Deoarece exista forme diferite de torticolis, este important sa cunosti cauza, astfel incat copilul sa primeasca tratamentul si ingrijirea adecvate, cat mai rapid posibil.

 • In formele congenitale:
 • Lezarea muschiului sternocleidomastoidian (torticolis muscular) prin pozitie intrauterina vicioasa a capului
 • pozitie vicioasa a umarului (acesta este ridicat spre cap), care comprima artera subscapulara astfel fiind redusa irigarea arteriala a muschiului sternocleidomastoidian, circulara dubla sau tripla a cordonului ombilical
 • o malformatie a coloanei vertebrale cervicale (torticolis osos)
 • In formele dobandite, cauzele sunt de natura:
 • obstetricala (prezentatie pelviana, prezentatie craniana cu aplicatie de forceps sau tractiune puternica);
 • cicatriceala (dupa arsuri, adenoflegmoane);
 • musculara (infectii virale, afectiuni reumatismale, posttraumatic);
 • nervoasa (la copiii cu sindrom extrapiramidal);
 • senzoriala (hipoacuzie inegala, miopie unilaterala)
 • gastrica – boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
 • sau poate fi reactie anormala la unele medicamente (reactie distonica).

Semne si simptome:

In cazul torticolisului congenital:

 • Copilul are miscari limitate ale capului si gatului
 • Capul este inclinat catre o parte, in timp ce obrazul catre partea opusa

Pot fi prezente asimetrii ale capului si ale fetei care trimit catre plagiocefalie

In cazul torticolisului dobandit:

 • O serie de miscari ale capului si ale gatului sunt limitate
 • Capul este inclinat catre o parte, in timp ce obrazul catre partea opusa
 • In cadrul unei afectiuni denumite torticolis paroxistic benign, pot sa apara episoade recurente sau “atacuri” de inclinare a capului; frecvent, aceste atacuri sunt insotite de alte simptome, precum voma, iritabilitate si/sau oboseala extrema.
 • Alte simptome variaza in functie de cauza care a determinat torticolisul.

De retinut! Copilul care dezvolta torticolis asociat cu durere la nivelul gatului in urma unui traumatism (chiar traumatism minor) ar trebui evaluat de urgenta de catre un medic pentru a te asigura ca nu sufera o subluxatie a vertebrelor C1 sau C2. De asemenea, copilul care dezvolta torticolis dureros in acelasi timp cu febra provocata de o infectie a faringelui sau a retrofaringelui trebuie dus de urgenta la medic. Lasate netratate, aceste complicatii pot determina o boala rara denumita sindromul Grisel.

Diagnostic

Medicul efectueaza examenul fizic complet si anamneza (istoricul medical al copilului). Pentru a confirma diagnosticul, medicul poate recomanda si alte investigatii precum RMN-ul.

Tratament

La KINETIC SPORT & MEDICINE KIDS suntem dedicati sa actionam rapid pentru a depista cauza torticolisului si sa venim cu abordarea de tratament potrivita cu nevoile copilului tau. In majoritatea cazurilor, specialistii nostri au de-a face cu torticolis congenital – am descoperit ca majoritatea copiilor cu acest tip de torticolis raspund foarte bine la programele de terapie fizica, iar vindecarea se produce in cateva luni sau mai devreme, in functie de specificul fiecaruia. Echipa noastra dedicata formata din kinetoterapeuti cu experienta iti va prezenta un plan de exercitii care te implica si pe tine in programul de recuperare a copilului.

Obiectivele kinetoterapiei sunt: tonifierea in conditii de scurtare a musculaturii pe partea opusa si de alungire a musculaturii pe partea bolnava;  crearea unui reflex corect de atitudine.

Torticolisul congenital raspunde foarte bine la proceduri kinetoterapeutice, in special daca sunt incepute precoce, inca din primele saptamani de viata. In aceste cazuri se recomanda:

 • Masaj si pozitionari corecte ale capului prin posturi corective si hipercorective, copilul fiind supravegheat permanent.

Pentru celelalte forme de torticolis: kinetoterapia trebuie inceputa cel tarziu la sase luni de la diagnostic.

In cazurile foarte grave se impune interventia chirurgicala – pentru a corecta muschiul ingustat si orice alta asimetrie care se produce in plagiocefalie (cu care torticolisul este frecvent asociat). Daca specialistul recomanda tratamentul chirurgical, se recomanda kinetoterapia legata de interventia chirurgicala (preoperator si postoperator) si kinetoterapia corectiva.

 

Surse de informatie:

 • childrenshospital.org (Boston’s Children Hospital, SUA)
 • Kinetoterapia in pediatrie, Doina Muresan, Editura Fundatiei Romania de maine, Buc, 2009

Consultant: Dr. Ioana Iordache, medic specialist recuperare medicala, Kinetic Sport & Medicine