Kinetoterapie copii

Locații

  • Bucuresti Caramfil

  • Bucuresti the Light

  • Cluj

  • Iasi

Despre Kinetoterapie copii

Kinetoterapia pentru copii este terapia fizică concentrată pe dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților motorii și funcționale ale copiilor și este necesară și utilă pentru a trata o varietate de condiții, inclusiv tulburări de dezvoltare, leziuni sau afecțiuni medicale care afectează funcțiile aparatului musculoscheletal. Este o abordare specializată, adaptată care ia în considerarea nevoile copilului, etapa de dezvoltare a acestuia și are instrumentele necesare pentru a face din terapie o activitate nu doar utilă, dar și plăcută copilului, la care acesta să participe cu plăcere, în mod activ.
Mișcarea, ca formă de terapie adresată copiilor, pleacă de la faptul că acesta nu este un adult în miniatură, că există particularități morfofuncționale raportate la vârstă, astfel că toate procedurile țin cont de aceste diferențe și sunt adaptate în mod corespunzător.
Kinetoterapia pentru copii are o abordare ludică și interactivă, iar terapeuții, care sunt specializați în lucrul cu copiii, folosesc jocurile, muzica și alte mijloace creative pentru a-i implica și motiva în timpul sesiunilor de kinetoterapie. Totodată, comunicarea este adecvată, iar limbajul, tonul și indicațiile sunt prietenoase, calme, empatice, mobilizatoare și încurajatoare.
Exercițiile și echipamentele utilizate în kinetoterapia pentru copii sunt adaptate vârstei, dimensiunilor și nivelului de dezvoltare al copilului. Sunt sigure și sunt în măsură să ofere o provocare adecvată pentru a stimula dezvoltarea motorie, ameliorarea disfuncțiilor și recuperarea. Mai mult, planul de tratament este continuu adaptat în funcție de progresul sau schimbările survenite în starea generală a micului pacient.

Scopul kinetoterapiei pentru copii

Scopul kinetoterapiei pentru copii urmărește și obține:
  • Îmbunătățirea funcției și controlului motor, a echilibrului și coordonării mișcărilor.

  • Creșterea forței și flexibilității musculare.

  • Promovarea independenței fizice ca urmare a îmbunătățiri abilităților motorii și funcționale.

  • Sprijinirea dezvoltării globale, inclusiv aspecte legate de dezvoltarea cognitivă și socială, prin intermediul activităților interactive și jocurilor.

Terapeuții specializați în kinetoterapie pentru copii forlosesc, pentru fiecare pacient în parte, un plan personalizat, care este adaptat la nevoile copilului, la planul de tratament și la scopul urmărit și care ține cont de capacitățile și abilitățile fiecărui copil.
Aceste terapii pot implica exerciții fizice specifice, jocuri interactive, tehnici de mobilizare și alte activități, care îmbunătățesc abilitățile motorii și le oferă celor mici dobândirea sau restabilirea independenței funcționale.

Kinetoterapia pediatrică poate ameliora sau vindeca:

  • Tulburări de dezvoltare, inclusiv pentru copiii cu autism și sindromul Down.

  • Afecțiuni neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală sau spina bifida.

  • Leziuni ale sistemului musculoscheletal, cum ar fi fracturile sau luxațiile.

  • Afecțiuni ortopedice (deformările coloanei vertebrale congenitale sau dobândite, torticolisul congenital și altele).

  • Tulburări genetice care afectează dezvoltarea și funcționarea fizică (miopatii, distrofii musculare).

Kinetoterapia pediatrică este destinată bebelușilor și copiilor preșcolari și școlari, precum și adolescenților.

Tehnici de kinetoterapie pentru copiii

Kinetoterapia dispune de multiple tehnici speciale, care asociate în protocoale terapeutice adaptate în mod personalizat și aplicate corespunzător, duc la rezultate pozitive. Fiecare dintre aceste tehnici sunt folosite adecvat, în funcție de nevoile copilului. Principalele forme de kinetoterapie cuprind:

1. Tehnicile manuale:

  • mobilizări pasive manuale analitice, când terapeutul efectuează mișcări pasive la nivelul articulațiilor, ajutând la îmbunătățirea mobilității și a flexibilității;

  • mobilizări active, care implică participarea activă a copilului în efectuarea mișcărilor sub îndrumarea terapeutului, având ca efect dezvoltarea controlului motor și a coordonării;

  • stimulare senzorială, care utilizează stimuli diferiți (texturi, culori sau sunete), pentru a îmbunătăți conștientizarea și percepția senzorială a copilului;

  • stretching, care se realizează prin întinderea și relaxarea controlată a mușchilor și a articulațiilor pentru a îmbunătăți flexibilitatea și a reduce tensiunea musculară.

2.Tehnicile non-manuale, care implică poziționarea corectă a corpului și aplicarea unei tracțiuni ușoare sau presiuni asupra anumitor părți ale corpului pentru a îmbunătăți alinierea și mobilitatea.

3. Tehnicile de reeducare a percepția poziției și a mișcării corpului (proprioceptivă):

  • tehnica Bobath, care este o abordare terapeutică utilizată pentru a îmbunătăți controlul motor și coordonarea și este bazată pe stimularea reflexelor primitive și a schemelor de mișcare normale;

  • tehnica Kabat, un set de tehnici ce implică stimularea propriocepției și care urmărește îmbunătăți ale funcției motorii și ale controlului mișcărilor.

4. Tehnici vertebrale:

  • metoda Schroth, terapie fizică specializată în tratamentul scoliozei, care implică exerciții specifice de corectare a posturii și alinierea coloanei vertebrale;

  • metoda Sohier, abordare terapeutică, care se concentrează pe mobilizarea și stabilizarea coloanei vertebrale, utilizată în tratamentul afecțiunilor musculoscheletice și posturale.

5. Tehnici de contenție și corecție:

  • orteze, care sunt dispozitive sau aparate utilizate pentru susținerea și corectarea poziției articulațiilor sau a membrelor;

  • bandaje compresive, aplicate pentru a oferi suport și stabilizare articulațiilor sau a reduce inflamația și durerea;

  • kinesio tape, o formă specială de bandaj elastic, care se aplică pe piele pentru a sprijini mușchii și articulațiile, fără a limita mișcarea.

6.Kinetoterapie respiratorie – ramură specializată a kinetoterapiei, care se concentrează pe îmbunătățirea funcției respiratorii și a capacității pulmonare prin exerciții și tehnici specifice, cum ar fi respirația controlată și tehnicile de eliberare a secrețiilor.

VEZI MAI MULT

Afecțiuni pentru care poti solicita serviciul

Afecțiuni pentru care poti solicita serviciul

Programeaza-te

online

Programeaza-te

online

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Ai fost deja la noi și ai de programat ședințele de recuperare?

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Kinetic Sport & Medicine in legatura cu serviciile medicale solicitate

Hai să faci parte din comunitatea Kinetic!

Abonează-te la newsletter pentru a afla noutățile despre serviciile și ofertele noastre.

Ne pare rău :(

Abonarea nu a reușit.

Te rugăm să încerci din nou, acum sau mai târziu.

Felicitări

Înscrierea ta s-a realizat cu succes!

Cererea ta a fost înregistrată cu succes