Ce este lordoza si cum se trateaza?

Lordoza reprezinta curbura coloanei vertebrale cu convexitatea anterior si concavitatea posterior. Lordoza fiziologica este intalnita in zona cervicala si lombara a coloanei. Zona toracala prezinta convexitate posterior si concavitate anterior, adica cifoza. Aceste doua tipuri de curburi ale coloanei vertebrale au rol in sustinerea acesteia, dar si in realizarea diferitelor miscari.

In limbajul medical, termenul de „lordoza” este folosit pentru a descrie modificarile patologice, dar si starea fiziologica a coloanei vertebrale. Modificarile patologice pot fi reprezentate fie de o curbura exagerata, denumita si hiperlordoza, fie de o aplatizare a curburii fiziologice.

Cauze – cand apare lordoza?

Este asociata cu postura defectuoasa, o problema congenitala (prezenta la nastere) a vertebrelor, afectiuni neuromusculare, diverse interventii chirurgicale la nivelul spatelui sau o problema la nivelul pelvisului ori a soldului; spondilolisteza (din lb. latina, “corp vertical alunecat”, se caracterizeaza prin alunecarea anterioara a unui corp vertebral fata de restul vertebrelor).

Coloana lombara, fiziologic este pozitionata in usoara lordoza, creand o curba cu concavitatea anterior in plan sagital (profil). Cand aceasta curbura devine exagerata apar probleme de statica a coloanei vertebrale si atrage dupa sine diverse afectiuni.

Managementul lordozei trebuie individualizat pentru fiecare copil, in functie de varsta, gradul de curbura si timpul ramas pentru dezvoltarea scheletului. Pe masura ce copilul creste si se dezvolta, lordoza impune consulturi frecvente pentru monitorizarea curburii. Depistarea timpurie este importanta.

Lordoza si cifoza nu sunt prezente de la nastere. Acestea se formeaza pe parcursul dezvoltarii neuromotorii a copilului, astfel:

 1. lordoza cervicala – apare in jurul varstei de 3 luni, cand sugarul isi poate sustine capul;
 2. cifoza toracala – se formeaza la 6 luni, ceea ce permite copilului sa stea in sezut;
 3. lordoza lombara – apare la aproximativ 1 an si permite realizarea mersului.

Definitivarea dezvoltarii coloanei vertebrale se realizeaza in jurul varstei de 6 ani. De aceea, mentinerea unei pozitii corecte, dar si efectuarea corecta a miscarilor sunt importante pentru o dezvoltare armonioasa.

Rolul curburilor coloanei vertebrale

Forma literei „s” a coloanei vertebrale, datorata curburilor fiziologice, are multiple roluri in sustinerea echilibrului si realizarea miscarilor. Astfel, aceste curburi permit realizarea miscarilor de flexie (aplecare) a coloanei. Suplimentar, curburile atenueza intensitatea unor activitati precum mersul, alergatul, saritul, ceea ce solicita mai putin coloana vertebrala.

Tipuri de lordoza patologica

Lordoza fiziologica este la nivel cervical si lombar; asadar, tot la acest nivel vor fi intalnite si situatiile patologice.

Lordoza cervicala

Lordoza cervicala patologica face referire atat la accentuarea curbei, cat si la schimbarea directiei acesteia: spre dreapta sau spre stanga. O curba accentuata este cunoscuta ca hiperlordoza. Poate exista si situatia in care curbura este aplatizata: hipolordoza sau alordoza.

Tipuri_de_lordoza_patologica

Lordoza lombara

Lordoza lombara este cea mai des intalnita forma de lordoza patologica. Accentuarea curburii face ca abdomenul si fesele sa fie puternic evidentiate, daca sunt privite din lateral.

Tipuri_de_lordoza_patologica1

De ce apare lordoza patologica?

Modificarile la nivelul coloanei vertebrale pot fi congenitale, adica sunt prezente inca de la nastere. Cu toate acestea, cele mai multe sunt cauzate de factori externi, precum traumatismele sau unele patologii. Un risc crescut de a dezvolta lordoza il au persoanele care prezinta urmatoarele:

  • obezitate;
  • pozitii vicioase;
  • spondilolistezis (una sau mai multe vertebre sunt deplasate anterior);
  • afectiuni ale discurilor intervertebrale;
  • osteoporoza;
  • acondroplazia (tulburare genetica in care este afectata cresterea oaselor);
  • osteosarcom (patologie maligna la nivelul vertebrelor);
  • mielomeningocel (tumora chistica la nivelul coloanei vertebrale);
  • purtarea tocurilor inalte pe perioade lungi de timp.

Simptomele lordozei

Simptomele lordozei pot fi similare cu cele ale altor probleme ale coloanei vertebrale sau pot fi o consecinta a unui traumatism sau a unei infectii.

Dintre simptome, cea mai des intalnita este durerea. Aceasta poate avea intensitati diferite, in functie de gradul afectarii coloanei vertebrale, putand chiar sa afecteze mobilitatea. Durerea apare ca urmare a suprasolicitarii excesive a muschilor, cauzate de pozitia vicioasa a coloanei vertebrale.

Fiecare copil experimenteaza simptomele in mod diferit. Principalul semn clinic al lordozei este proeminenta feselor. Simptomele variaza in functie de faptul ca lordoza s-a produs impreuna cu alte defecte, precum distrofia musculara, displazia de dezvoltare a soldului sau tulburari neuromusculare.

Durere la nivelul spatelui, durere la nivelul membrelor inferioare, modificari de tranzit intestinal sau ale vezicii urinare sunt alte simptome mai putin frecvente asociate lordozei. Copilul care prezinta acest tip de simptome necesita evaluare medicala imediata.

Alte simptome specifice sunt:

 1. senzatia de amorteala;
 2. slabiciunea musculara;
 3. diminuarea controlului asupra miscarilor;
 4. tulburari ale mictiunii (ca urmare a compresiei nervilor).

Lordoza la copii

Lordoza patologica poate fi prezenta si la copii. De cele mai multe ori, cauza este de natura musculara. In majoritatea situatiilor, lordoza juvenila benigna se corecteaza pe masura dezvoltarii muschilor.

Exista situatii cand unele patologii se pot complica, odata cu aparitia lordozei. Astfel, unele dintre acestea sunt:

  1. distrofia musculara;
  2. paralizia cerebrala;
  3. atrofia musculara spinala;
  4. artrogripoza.

Lordoza la femeile insarcinate

Lordoza lombara se accentueaza in cazul femeilor insarcinate, ca urmare a cresterii in volum a uterului. Aceasta este temporara. Asadar, coloana revine la forma initiala, dupa nastere. Femeile pot prezenta dureri lombare, care vor disparea dupa incheierea sarcinii.

Diagnosticul lordozei

Medicul stabileste diagnosticul lordozei in baza istoricului medical complet, a examenului fizic si a unor investigatii.

Investigatiile pot fi: radiografia completa a coloanei vertebrale sau RMN. Depistarea timpurie este extrem de importanta in cazul lordozei.

 • Diagnosticul se stabileste de catre medicul specialist, pe baza unei anamneze detaliate si a unui examen clinic si paraclinic. De aceea, este important sa mergi la consult, daca simti durere sau disconfort sau daca observi modificari structurale la nivelul coloanei vertebrale.

  Anamneza

  Anamneza are rolul de a informa medicul cu privire la semnele si simptomele prezentate de catre pacient. Alte informatii utile sunt reprezentate de:

  1. momentul schimbarilor vizibile la nivelul coloanei vertebrale;
  2. durata simptomelor;
  3. agravarea simptomelor.

  Examenul clinic

  In cadrul examenului clinic, se urmareste care este gradul de mobilitate al coloanei vertebrale. Medicul poate realiza o serie de manevre pentru a evidentia daca exista si alte malformatii prezente sau care sunt viciile de pozitie ale coloanei.

  Examenul paraclinic

  De cele mai multe ori, anamneza si examenul clinic nu sunt suficiente pentru a stabili un diagnostic si a prescrie tratamentul corect. De aceea, medicul poate recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare, precum:

  1. radiografia;
  2. rezonanta magnetica nucleara (RMN);
  3. tomografia computerizata (CT).

Tratamentul lordozei

Tratamentul specific al lordozei este stabilit in functie de:

 1. Varsta, starea generala de sanatate si istoricul medical al copilului
 2. Cauza care a declansat lordoza
 3. Gravitatea afectiunii
 4. Prognosticul referitor la evolutia bolii

Scopul tratamentului este oprirea progresiei curburii si minimizarea diformitatii. Managementul lordozei depinde de cauza lordozei. Exercitiile simple se pot dovedi suficiente in cazul in care lordoza este asociata cu postura defectuoasa.

Lordoza care se produce ca urmare a unei probleme de sold va fi tratata ca parte a problemei de sold.

Specialistii de la Kinetic Sport & Medicine te vor indruma cu privire la cel mai bun tratament pentru problema copilului tau.

Tratamentul se stabileste in functie de particularitatile fiecarui caz. De cele mai multe ori, tratamentul este simptomatic si de intretinere. In cazurile grave, este recomandata interventia chirurgicala.

Pentru a ameliora durerea, sunt recomandate analgezicele, atat pentru copii, cat si pentru adulti. In cazul copiilor, un ajutor pentru corectarea lordozei consta in purtarea corsetului. In ceea ce priveste persoanele supraponderale, acestora le este indicata scaderea ponderala. Astfel, coloana lombara nu mai este suprasolicitata in vederea realizarii echilibrului.

De asemenea, exercitiile fizice au un rol important atat in reducerea durerii, cat si in corectarea lordozei. Acestea au multiple beneficii, dar este important a se efectua corect. De aceea, mai ales la inceput, este necesar a se urma un program de recuperare medicala sub supravegherea personalului calificat. Astfel, vei primi indicatii si sfaturi valoroase, atat in ceea ce priveste efectuarea exercitiilor, dar si realizarea corecta a miscarilor cotidiene si mentinerea unei posturi care sa nu solicite excesiv musculatura.

tratament_lordoza

Exercitiile fizice au ca scop:

 1. dezvoltarea flexibilitatii coloanei vertebrale;
 2. cresterea fortei musculare;
 3. tonifiereai muscular;
 4. adoptarea unei pozitii cat mai aproape de cea fiziologic normala.

Tratamentul chirurgical poate fi recomandat in cazuri severe. Acesta este o alternativa daca celelalte metode de corectie nu au dat rezultate.

Prognosticul

In cele mai multe dintre situatii, lordoza are un prognostic bun. Daca este diagnosticata devreme, atat in cazul copiilor, cat si al adultiilor, pot fi prevenite multe complicatii. De aceea, vizita la medicul specialist este necesara imediat ce apar simptomele.

Netratata, lordoza poate genera complicatii. Cele mai grave complicatii sunt date de compresia nervilor spinali: tulburari ale mictiunii, ale defecatiei.

Prevenirea lordozei

Cea mai importanta recomandare de preventie este adoptarea unei posturi corecte. Mentinerea unei pozitii timp indelungat poate favoriza aparitia lordozei; de aceea, este indicat sa schimbi pozitia cel putin la o jumatate de ora. Exercitiile fizice pot ajuta la relaxarea musculaturii, iar introducerea lor in rutina zilnica aduce multiple beneficii.

Bibliografie:

www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/lordosis#_noHeaderPrefixedContent, accesat la data 05.02.2022

www.cedars-sinai.org, https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/s/swayback-lordosis.html, accesat la data 05.02.2022

drburkeortho.com, https://drburkeortho.com/orthopedic-conditions/spine-conditions/lordosis/, accesat la data 05.02.2022

clear-institute.or, https://clear-institute.org/blog/cervical-lordosis/, accesat la data 05.02.2022

stanfordchildrens.org

Consultant: Dr. Ioana Iordache, medic specialist recuperare medicala, Kinetic Sport & Medicine