Artrogripoza este termenul folosit pentru a descrie o serie de boli rare caracterizate prin ”intepenirea” incheieturilor si dezvoltarea anormala a muschilor. Mai este denumita artrogripoza congenitala multipla (AMC) sau amioplazie.
Desi nu se cunoaste cu exactitate frecventa de aparitie a acestei boli, potrivit Boston Children’s Hospital, unul dintre cele mai reputate spitale de copii din SUA, cercetarile estimeaza ca boala afecteaza 1-3 la 10.000 de sugari.
Cauze
Artrogripoza nu este considerate o boala genetica sau ereditara. Nu este cunoscuta cauza exacta a artrogripozei, insa o serie de teorii diferite sustin urmatoarele cauze:
- Unele teorii spun ca atrogripoza este cauzata de obstructiile provocate de miscarea intrauterina in timpul sarcinii.
- Alte teorii sustin ca artrogripoza poate fi o consecinta a infectiei virale timpurii pe perioada dezvoltarii fatului.
- Altele afirma ca artrogripoza este rezultatul incapacitatii sistemului nervos central si/sau a sistemului muscular de a se dezvolta adecvat.
Semne si simptome
Fiecare copil experimenteaza simptomele in mod diferit, insa exista o serie de simptome comune:
- O serie de miscari ale articulatiilor bratelor si picioarelor poate fi limitata sau fixa
- Umerii copilului pot fi rasuciti spre interior
- Copilul poate avea extensii anormale ale coatelor
- Copilul isi flexeaza anormal incheieturile si degetele
- Copilul poate avea luxatie congenitala de sold
- Copilul poate avea picior stramb congenital
Diagnostic
Medicul poate stabili diagnosticul in urma anamnezei si a examenului fizic complet. Medicul poate recomanda radiografia pentru confirmarea diagnosticului – aceasta se dovedeste utila in diagnosticarea incheieturilor intepenite sau dislocate.
Tratament
Programele de tratament de la Kinetic Sport & Medicine pentru artrogripoza sunt bazate pe numeroase evaluari si intotdeauna individualizate pentru a veni in intampinarea nevoilor copilului tau. Copilul va urma un curs de terapie ocupationala, in urma caruia isi va imbunatati flexibilitatea si forta articulara si musculara. Atelele pot de asemenea sa creasca aria de miscari ale copilului.
Tratamentul chirurgical: Medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru a imbunatati modalitatea in care copilul se pozitioneaza si isi misca membrele. Procedurile pot include detensionarea musculara, transfer de tendon sau alinierea osoasa pentru a imbunatati flexibilitatea si a corecta deformarile.
Ca prognostic, specialistii sustin ca vor persista limitarile musculare si/sau articulare din cauze preexistente. Spre deosebire de alte afectiuni, artrogripoza este non-progesiva si nu se inrautateste pe masura ce copilul creste. Cu ajutorul terapiei fizice si a altor tipuri de tratament, cel mai probabil copilul isi va imbunatati capacitatea de miscare; majoritatea copiilor ajung sa aiba o viata independenta si productiva ca adulti.
Surse de informatie:
Consultant: Dr. Ioana Iordache, medic specialist recuperare medicala, Kinetic Sport & Medicine