Talus Valgus la Bebelusi: Cauze, Diagnostic si Optiuni de Tratament

Talus valgus este o afectiune in care talusul, osul din partea superioara a piciorului, este deviat in lateral, ducând la o aliniere anormala a piciorului. Apare la bebelusi si poate ridica ingrijorari pentru parinti cu privire la dezvoltarea si functionarea corecta a piciorului. In acest articol, vom explora cauzele, diagnosticul si optiunile de tratament pentru talus valgus la bebelusi.

Cauze:

Talus valgus la bebelusi poate fi cauzat de mai multi factori, inclusiv:

 • Pozitia intrauterina: O pozitie strânsa in uter poate exercita presiune asupra piciorului si poate afecta alinierea normala a talusului.
 • Factori genetici: Anumite anomalii genetice pot influenta dezvoltarea corecta a piciorului, inclusiv alinierea talusului.
 • Factori mecanici: Traumatismele in timpul nasterii sau postura incorecta in primele luni de viata pot contribui la dezvoltarea talusului valgus.

Diagnostic:

Diagnosticul talusului valgus la bebelusi este realizat de catre un medic specialist, de obicei, un ortoped sau un pediatru cu experienta in afectiuni ortopedice. Diagnosticul poate include:

 • Examinarea fizica: Medicul sau kinetoterapeutul va evalua aspectul si mobilitatea piciorului bebelusului si va cauta semne ale deviatiei talusului.
 • Imagistica medicala: Radiografiile pot fi realizate pentru a confirma diagnosticul si pentru a evalua gradul de deviere a talusului.

Optiuni de tratament:

Tratamentul talusului valgus la bebelusi poate varia in functie de severitatea afectiunii si de vârsta bebelusului. Optiunile de tratament pot include:

 • Monitorizare si observare: In cazurile usoare, medicul poate recomanda monitorizarea atenta a dezvoltarii piciorului bebelusului in timp.
 • Exercitii si mobilizari: Medicul poate recomanda efectuarea de exercitii de intindere si mobilizare pentru a imbunatati alinierea piciorului.
 • Incaltaminte adecvata: Utilizarea de incaltaminte adecvata, care ofera suport si stabilitate, poate fi recomandata.
 • Ghips sau dispozitive de corectare: In cazurile mai severe, poate fi necesara utilizarea unui ghips sau a unui dispozitiv de corectare pentru a mentine piciorul intr-o pozitie corecta si pentru a facilita alinierea talusului.
 • Terapie fizica: Terapia fizica poate fi recomandata pentru a ajuta la imbunatatirea fortei si a flexibilitatii piciorului, precum si pentru a facilita dezvoltarea normala a musculaturii si a articulatiilor.
 • Interventie chirurgicala: In cazurile severe si rare care nu raspund la tratamentele conservatoare, se poate lua in considerare interventia chirurgicala. Aceasta poate implica diferite proceduri, cum ar fi tenotomia achileana (taierea partiala a tendonului lui Ahile), osteotomia (corectia osoasa) sau artrodeza subtalara (fixarea chirurgicala a articulatiei subtalare).

Este important sa consulti un specialist in ortopedie pediatrica pentru evaluarea si gestionarea talusului valgus la bebelusi. Acestia vor putea oferi recomandari specifice si personalizate pentru fiecare caz in parte.

Talusul valgus la bebelusi poate fi o preocupare pentru parinti, dar cu o evaluare adecvata si tratament corespunzator, majoritatea cazurilor pot fi gestionate cu succes.

Monitorizarea atenta, exercitiile, utilizarea de incaltaminte adecvata si terapia fizica pot fi suficiente in cazurile usoare, in timp ce interventia chirurgicala poate fi necesara in cazurile severe si rezistente la tratament conservator. Colaborarea cu un medic specialist in ortopedie pediatrica este esentiala pentru a asigura un tratament adecvat si pentru a asigura dezvoltarea si functionarea normala a piciorului bebelusului.

Referinte Bibliografice:

 • Ghidul clinic pentru ortopedie pediatrica, editat de Societatea Româna de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica, editia a III-a, 2019.
 • Manualul de ortopedie pediatrica, de E. Prejbeanu, C. Dan, A. I. Iacob, editia a II-a, Editura Medicala, 2016.
 • Cursul de ortopedie pediatrica, organizat de Societatea Româna de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica, accesibil prin intermediul site-ului acesteia.
 • Site-ul oficial al Societatii Române de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica, care ofera informatii actualizate si resurse utile in acest domeniu.
 • Revista Româna de Ortopedie si Traumatologie – publicatie stiintifica a Societatii Române de Ortopedie si Traumatologie.
DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.