Cum putem scapa de durerile de genunchi, sold sau picioare?

Va prezentam in articolul despre pronatie si supinatie importanta biomecanicii piciorului si a intregii posturi. Este esential sa stim ca modul in care calcam ne poate afecta intregul sistem osos si muscular, provocand, astfel, afectiuni grave precum:

 • Fascita plantara
 • Tendinita Achiliana
 • Halux valgus
 • Durere femuro-patelara
 • Picioare obosite/dureroase
 • Edeme osoase
 • Lombalgie
 • Sindrom de stres tibial
 • Sindrom de tract ilo-tibial
 • Scolioza dorso – lombara
 • Monturi
 • Bataturi si calusuri
 • Sondrom de Neurom Morton

Care este solutia?

Solutia pe care o prezentam sunt talonetele personalizate. Nu vorbim despre talonetele clasice pe care ni le amintim din copilarie, ci despre unele realizate dupa analiza 3D a celui mai performant aparat din Romania – PosturoScan.

PosturoScan reprezinta un examen clinic care ofera informatii complexe cu privire la biomecanica piciorului, atat in statica, cat si in dinamica: forma boltei plantare, fortele de presiune si repartizarea acestora la nivelul talpilor, in pozitie de repaus, dar si in timpul mersului. Prin intermediul acestei analize, se depisteaza o serie de probleme de biomecanica a piciorului (picior plat, pes cavus, hallux valgus, hallux limitus, pronatie, supinatie, rigiditate talo-calcaneana, rigiditate metatarsofalangiana), care pot conduce, in timp, la afectiuni la nivelul genunchilor, soldurilor si coloanei vertebrale. De aceea, depistarea precoce a problemelor de biomecanica la nivelul picioarelor este primul pas pentru prevenirea altor afectiuni mai grave.

Piciorul plat, cea mai frecventa afectiune a talpilor

Cea mai frecventa afectiune a talpilor este platfusul (piciorul plat), caracterizat prin dezvoltarea anormala, aplatizarea arcadei longitudinale a piciorului, dinspre lungimea talpii – bolta plantara cazuta sau low arch. De cele mai multe ori, piciorul plat nu este dureros, insa presiunea exercitata la nivelul piciorului in timpul mersului poate conduce, treptat, la inflamatia tendonului tibial posterior (tendinita). Netratata, aceasta afectiune poate conduce la durere cronica.

De asemenea, persoanele care sufera de picior cav (pes cavus), prezinta o bolta plantara foarte inalta (high arch) si se confrunta cu stari de oboseala in timpul mersului, soldate cu dureri la nivelul gleznelor si gambelor, precum si cu dificultati in a alerga sau a merge pe jos pe distante mari sau pe perioade lungi de timp.

“Pentru a preveni aceste afectiuni este indicata purtarea incaltamintei ajustata formei anatomice a picioarelor, confectionata din materiale comode la purtare si cu o talpa de duritate medie, cu calcaiul intarit, astfel incat sa fie confortabila la purtare si sa atenueze socurile exercitate la nivelul piciorului (dar si la nivelul coloanei vertebrale), in timpul mersului sau in practicarea exercitiilor fizice,” explica Costi Irimia kinetoterapeut si tehnician biomecania piciorului.

Probleme frecvente de biodinamica a piciorului 

Anumite probleme de biomecanica a piciorului sunt ereditare, insa forma si dimensiunea picioarelor pot suferi modificari de-a lungul vietii, in functie de schimbarile fiziologice, cresterea sau scaderea in greutate, inaintarea in varsta, stilul de viata.

Cresterea brusca in greutate, statul indelungat in picioare, purtarea de incaltaminte incomoda si neadecvata formei piciorului (pantofi prea stramti sau cu talpa prea subtire), viata sedentara, dar si factorii ereditari (spre exemplu, in cazul monturilor) reprezinta cele mai frecvente cauze pentru problemele de biomecanica a piciorului.

Ce reprezinta, mai exact, talonetele?

Talonetele, cunoscute si sub denumirea de sustinatori plantari, sunt un fel de talpici speciali confectionati din bucati de cauciuc, piele, plastic sau materiale sintetice care se monteaza in interiorul incaltamintelor. La Kinetic Sport & Medicine, materialele pe care le folosim la realizarea talonetelor nu deformeaza incaltamintea si in nici un caz nu trebuie sa produca vreun disconfort in timpul purtarii. Dimpotriva, senzatia de bine trebuie sa se simta inca de la prima utilizare.

Purtarea talonetelor in timpul antrenamentelor aduce, totodata, beneficii semnificative pentru sportivi: imbunatatirea detentei, a vitezei, diminuarea durerilor de la nivelul talpilor, gleznelor sau gambelor in timpul mersului sau in alergare. In plus, creste rezistenta la efort, reduce oboseala de la nivelul picioarelor (senzatia de „picioare grele”) si scade riscul accidentarilor pe fond de suprasolicitare a picioarelor. De asemenea, talonetele atenueaza presiunea exercitata asupra gleznelor, genunchilor, soldurilor si coloanei vertebrale, atat in timpul mersului, cat si in repaus.