Reumatologie

In orice tratament de recuperare a afectiunilor reumatologice, specialistii clinicii de kinetoterapie si fizioterapie Kinetic Sport & Medicine recomanda includerea unui program terapeutic. Programul este individualizat in functie de afectiunea pacientului, precum si de stadiul clinic-anatomo-functional al patologiei.

Intr-un program de recuperare sportiva sau medicala, kinetoterapeutii din cadrul Kinetic Sport & Medicine urmaresc in prima etapa scaderea durerii pacientului si cresterea stabilitatii fizice. Intr-o urmatoare etapa, pentru a obtine o recuperare completa, specialistii urmaresc atat cresterea mobilitatii, cat si stabilitatea corpului in timpul mersului.

Despre afectiunile reumatologice

Reumatologia este ramura medicinei care se ocupa cu studiul afectiunilor reumatice, precum si cu metodele de tratare si de profilaxie a acestora, definitie data de Dexonline.ro. Afectiunile reumatice sunt descrise prin rupturi inflamatorii sau degenerative ale tesuturilor articulatiilor sau a celor periarticulare.

Clasificare

Clasificam afectiunile reumatismale a caror recuperare o puteti obtine in cadrul Kinetic Sport & Medicine, in patru categorii:

 • Reumatism cronic degenarativ
 • Reumatism cronic inflamator
 • Reumatism abarticular
 • Afectiuni cele care tin de patologia osului

Reumatismul cronic degenerativ

Reumatismul cronic degenerativ este caracterizat ca fiind o afectiune a articulatiilor si este determinat de deteriorarerea cartilajelor sau a discurilor intervertebrale. In aceasta categorie se includ si afectiuni precum spondiloza, gonartroza sau coxartroza.

a) Spondiloza este o afectiune artrozica localizata la nivelul coloanei vertebrale, avand o incidenta foarte mare in categoria afectiunilor reumatice. Cauzele acestei afectiuni sunt in principal de natura genetica, dar se datoreaza si pozitiilor incorecte ale corpului sau naturii activitatii pacientului. Nu este exclusa nici posibilitatea dezvoltarii acestei afectiuni in urma unor accidentari locale.

b) Gonartroza se mai numeste si artroza genunchiului si reprezinta un proces de degradare la nivelul articulatiei genunchiului. Aceasta afectiune se manifesta prin urmatoarele simptome: senzatia de pocnitura a genunchiului, durere si sensibilitate locala. Odata cu degradarea afectiunii, articulatia devine mai instabila, dupa care urmeaza rigiditatea si blocarea articulatiei genunchiului.

c) Coxartroza este afectiunea artrozica localizata la nivelul soldului, mai exact la nivelul articulatiei coxo-femurale unde se afla principalul element afectat – cartilajul hilian. Procesul de uzura la acest cartilaj este mult mai rapid in comparatie cu cel de refacere, astfel ca odata distrus se reface foarte greu. Din cauza acestui fapt, este favorizata pierderea unor fragmente, sau chiar pierderea in totalitate a cartilajului.

Reumatismul cronic inflamator

Reumatismul cronic inflamator face parte din randul afectiunilor tesutului conjunctiv.

a) Poliartrita reumatoida este una dintre aceaste afectiuni. Patologia mentionata se manifesta prin inflamatia structurii articulare a extremitatilor. Fenomenele inflamatoare sunt frecvent simetrice, persistente, iar in timp degenereaza, avand ca urmare atat deformari, cat si limitarea partiala sau totala a miscarilor articulatiei.

b) Reumatismul articular acut este de asemenea o afectiune care intra in categoria de tip cronic si inflamator si este produs de o infectie care afecteaza articulatiile, dar nu nu numai. Pacientul simte durere si in timp pot aparea complicatii.

c) Spondilita anchilozanta este afectiunea cronica care este inclusa in grupul bolilor reumatice autoimune si care afecteaza in principal coloana vertebrala. Pacientul care sufera de aceasta patologie simte oboseala cronica, durere, limitarea miscarilor, rigiditate si redoare.

Reumatismul abarticular reprezinta patologia de tip inflamator care afecteaza partile moi periarticulare. Prin parti moi periarticulare intelegem: ligamente, burse, muschi s.a. In acest caz, pacientii au simptomul predominant, indiferent de localizare, durerea.

Osteoporoza face, de asemenea, parte din acesta categorie a afectiunilor reumatice si presupune slabirea oaselor, fragilitate, favorizand fracturarea acestora. Osteoporoza este greu de sesizat de catre pacient, deoarece aceasta boala nu se manifesta simptomatic din prima etapa. Multi pacienti nu realizeaza ca sufera de aceasta afectiune pana cand nu experimenteaza o suprasolicitare sau accidentare care sa aiba ca urmare fractura osului.

Cauzele afectiunilor reumatologice

 • Perturbari ale sistemului imunitar
 • Dezechilibru metabolic
 • Factori genetici
 • Factori infectiosi
 • Varsta inaintata
 • Obezitate
 • Tulburari endocrine
 • Accidentari, suprasolicitari, traumatisme sportive sau activitate sportiva de performanta etc.