Defectul de cartilaj articular

Despre cartilajul articular

Cartilajul articular este un tesut nevasculariat care acopera componenetele osoase ale articulatiei. Cartilajul articular este extrem de organizat, fiind alcatuit din celule numite condrocite, care sunt inglobate intr-o matrice extracelulara a proteinelor numite colagene, proteoglicane si proteine necolagene. Functiile sale principalale sunt acelea de a permite o buna articulare (asigura frecarea minima in interiorul articulatiei) si de a amortiza socurile la care este supus genunchiul (poate suporta compresie, tensionare si forte de forfecare).

Datorita compozitiei sale sofisticate si a continutului ridicat de apa, cartilajul articular este capabil de a trasfera forte mari, relativ uniforme, de la un os la celalalt. In conditii fiziologice, cartilajul faciliteaza frecarea si alunecarea din interiorul articulatiei, fiind capabil de a transfera sarcini in timpul miscarii.

Cei mai multi pacienti care sufera in urma unor defecte de cartilaj articular sunt adultii tineri, care se adreseaza medicului specialist cu dureri, hematome si probleme functionale ale articulatiei genunchiului.

Exista mai multe dovezi care demonstreaza ca defectele cartilajului favorizeaza o diminuare a grosimii si a calitatii cartilajului, intr-un ritm lent. Diagnosticarea efectuata in timp util si tratamentul corect ales si aplicat previn dezvoltarea unei viitoare osteoartrite.

In mod frecvent, cartilajul articular al genunchiului sufera afectiuni, cele mai dese fiind cauzate de accidente sau traumatisme sportive. Din cauza structurii lipsite de vascularizare, cartilajul articulatiei genunchiului are o capacitate foarte limitata de regenerare. In momentul in care alegem metoda de tratament, trebuie sa avem in vedere distinctia dintre repararea cartilajului articular si regenerarea acestuia.

Cauzele defectelor de cartilaj articular

 • Leziune de cartilaj – produse in cele mai dese cazuri in cadrul accidentelor si traumatismelor
 • Condropatie posttraumatica sau secundara
 • Defectul de cartilaj care presupune separarea unei portiuni de cartilaj impreuna cu osul subiacent
 • Subtierea sau fisurarea cartilajului
 • Efecte a uneor boli degenerative articulare
 • Leziuni de menisc
 • Meniscectomiilor extinse
 • Instabilitati ale articulatiei genunchiului
 • Ruptura de ligamente incrucisate, corpi liberi intraarticulari
 • Artroza etc.

Simptome

In functie de gradul de afectare al articulatiei genunchiului, etapa de progresare a acestei afectiuni, precum si de alti factori, printre simptome cele mai frecvente si evidente se numara:

 • Edeme
 • Durere si senzatia de “fuga” genunchiului (genunchi instabil)
 • Blocaj (corpii liberi din articulatie se pot interpune intre femur si tibie in timpul flexiei, cauzand blocajul articulatiei genunchiului)
 • Crepitatii (zgomote asemanatoare mersului pe zapada, care pot constitui un important semn clinic)

Tratamentul afectiunilor cartilajului articular

Tratamentul afectiunilor cartilajului articular este ales de catre kinetoterapeuti in functie de mai multi factori. In primul rand, in functie de defectul de cartilaj care il afecteaza pe pacient, precum si de varsta, greutatea si asocierea defectului de cartilaj articular cu alte leziuni ligamentare.

Este necesar de mentionat faptul ca din cauza unei lipsei de vascularizare proprie, cartilajul articular nu se poate regenera in urma traumatismelor. In primul rand, specialistii vor recomanda repausul fizic, in cazul unui defect a cartilajului articular. De asemenea, in cadrul tratamentului, specialistii vor efectua proceduri specifice de fizioterapie, care sa contribuie la recuperarea articulatiei genunchiului. Printre aceste proceduri se numara crioterapia (terapia cu gheata), precum si exercitiile de stretching efectuate sub indrumarea si supravegherea unui kinetoterapeut.

In cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine, pacientii pot beneficia de tratament postoperator pentru recuperarea rapida a functionalitatii articulatiei genunchiului.