Boala Legg-Calvé-Perthes

Apare si sub denumirea de boala Perthes sau boala Legg Perthes. Este o boala rara, cunoscuta si ca osteocondrita capului femural, fiind o forma particulara de atrita la copii. Capul femural pierde irigarea cu sange si, in consecinta, apare necroza ischemica a epifizei femurale superioare, ea reprezinta, la copil, echivalentul necrozei idopatice a capului femural de la adult.

Pe masura ce boala avanseaza, organismul absoarbe celulele osului mort si le inlocuieste cu noi celule osoase. Noile celule osoase vor forma capul femural, insa rezultatul poate fi o diformitate care, in timp, evolueaza spre artrita.

Pentru majoritatea copiilor cu boala Perthes, un singur sold este afectat. In cazul a 10-12% dintre copiii care fac boala, afectarea este bilaterala, insa, de obicei, nu simultan.

Cauze

Boala Perthes este idiopatica, ceea ce inseamna ca nu exista o cauza cunoscuta care sa declanseze boala. Aceasta poate sa apara la 1 din 12.000 de copii. Baietii au probabilitate de cinci ori mai mare sa fie afectati, insa cazurile de fete pot fi mai severe. Copiii care fac boala au, in general, intre 4 si 10 ani, sunt foarte active fizic si mici de statura pentru varsta lor.

Semne si simptome

Acestea pot fi:

  • Durere la nivelul soldului care se agraveaza in timpul activitatii fizice
  • Durere la nivelul coapsei sau in zona genunchiului
  • Mers cu dificultate
  • Durere care trece dupa repaus

Stadiile bolii

Boala Legg-Calve-Perthes are patru stadii evolutive, care afecteaza capul femural:

Faza 1 – Necroza

Irigarea cu sange a capului femural este intrerupta, iar soldul se inflameaza, se instaleaza redoarea si devine dureros. Portiuni ale osului devin tesut mort (necroza avasculara). Capul femural nu mai apare atat de rotund la radiografii. Aceasta faza poate sa dureze de la cateva luni la 1 an.

Faza 2 – Fragmentarea

Organismul “curata” celulele osoase moarte si le inlocuieste cu celule osoase noi, mai sanatoase. Capul femural incepe sa ia din nou forma rotunda. Articulatia este in continuare iritata si dureroasa. Aceasta faza poate sa dureze de la 1 la 3 ani.

Faza 3 – Reosificarea

Capul femural continua sa se modeleze la loc intr-un os nou. Aceasta faza dureaza 1-3 ani.

Faza 4 – Remodelarea

Celulele osoase normale inlocuiesc noile celule osoase si remodelarea continua. Pentru a incheia procesul de vindecare, noua faza poate dura cativa ani.

Diagnostic

Este important ca boala sa fie diagnosticata cat mai devreme in copilarie. Diagnosticul precoce insotit de tratamentul adecvat permit capului femural sa se remodeleze la loc luand forma rotunda, deoarece oasele fragile ale copiilor se vindeca rapid si au o capacitate buna de a se autoreface.

Primul pas in tratarea bolii este un diagnostic complet si corect. Alaturi de istoricul medical si examenul fizic, pot fi recomandate urmatoarele investigatii:

  • Radiografie
  • RMN: pot fi vizualizate stadiile precoce mai bine decat prin intermediul radiografiei
  • Analize de sange: pentru a depista infectia

In cazul in care copilul tau este diagnosticat cu boala Perthes, va trebui sa evite sa puna presiune pe sold pana dupa incheierea tratamentului si va fi instruit sa foloseasca carje sau un scaun cu rotile pana cand primeste tratamentul.

Tratament

Tratamentul bolii Perthes depinde de complexitatea si severitatea bolii, precum si de varsta, starea generala de sanatate, istoricul medical si de prognosticul de evolutie a bolii pe masura ce copilul creste. Scopurile tratamentului sunt urmatoarele:

  • Pastrarea formei rotunde a capului femural
  • Mentinerea pozitie anatomica a capului femural
  • Prevenirea diformitatilor pe masura ce boala avanseaza
  • Recastigarea miscarii soldului
  • Ameliorarea durerii care rezulta din contractarea musculaturii din jurul soldului si a inflamatiei din interiorul articulatiei.

Optiunile de tratament depind de gradul durerii articulare, de redoare (scaderea mobilitatii articulare) si de modificarile observate pe radiografie de-a lungul timpului – precum si de cat de mult s-a deteriorat capul femural.

Tratamentul nechirurgical poate include:

  • Reapus pentru articulatie (nu repaus la pat)
  • Restrictii in activitatea fizica
  • Kinetoterapie pentru intarirea musculaturii si sustinerea miscarii soldului

Tratamentul chirugical

In cazul in care tratamentul nechirugical se dovedeste inadecvat, copilul va avea nevoie de interventie chirurgicala – aceasta implica rezectia oaselor afectate (osteotomie) si realinierea acestora prin suruburi.

Cei mai importanti factori care determina prognosticul sunt varsta copilului (de obicei, cu cat este mai mic, cu atat mai bine) si gradul de afectare a capului femural. Cu cat este mai severa boala, cu atat mai mari sunt probabilitatile ca miscarea de sold sa devina limitata si copilul sa dezvolte in viitor probleme de sold, inclusiv artrita prematura.

Copilul va trebui sa mearga periodic la ortoped, pana cand dezvoltarea scheletului este completa.

Tratamentul de recuperare va fi necesar si dupa interventia chirurgicala, in vederea refacerii complete a musculaturii hipotrofiate si a castigarii in totalitate a tuturor unghiurilor articulare functionale.

 

Surse de informatie:

www.childrenshospital.org (Boston Children’s Hospital)

Consultant: Dr. Ioana Iordache, medic specialist recuperare medicala, Kinetic Sport & Medicine