Artrita reumatoida juvenila (ARJ)

Este o boala inflamatorie cronica a tesutului conjunctiv, ce poate afecta una sau mai multe articulatii.

Debuteaza pana la varsta de 16 ani. Incidenta maxima este la copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani.

Semne si simptome

Initial, apare ca o reactie inflamatorie la nivelul sinovialelor (probabil ca raspuns imunologic la o infectie ), urmata de leziuni proliferative sinoviale si distructii ale cartilajelor.

ARJ se caracterizeaza prin sinovita cronica si manifestari sistemice extraarticulare:

 • Artrita: deformatii articulare invalidante (prin inflamatia spatiului articular si tumefiere articulara); durere locala variabila ca intensitate, greu de diagnosticat la copilul mic; limitarea miscarilor articulare.
 • Redoare articulara matinala: este caracteristica, insa greu de decelat la copilul mic; se amelioreaza prin pozitia asezat inainte de ridicarea in picioare sau prin aplicatii locale calde (comprese calde, bai calde).
 • Tulburari de crestere prin intarzierea cresterii staturale.
 • Stare generala alterata, prin afectare cardiovasculara.

Forme ale ARJ

Exista mai multe forme clinice ale acestei afectiuni: ARJ sistemica, ARJ pauciarticulara, ARJ poliarticulara.

Artrita reumatoida juvenila sistemica – Este cea mai grava forma. Afecteaza in mod egal ambele sexe. Semne clinice: febra mare; hepato-splenomegalie (cresterea in volum a ficatului si a splinei); pericardita (inflamatia tesutului pericardului, tunica ce inconjoara inima); aparent, in primele saptamani sau chiar pana la 6-8 luni, articultiile nu sunt afectate; deficit statural prin incetinirea cresterii.

Artrita reumatoida juvenila pauciarticulara – Afecteaza una/trei articulatii mari. La copilul mic sunt prinse urmatoarele articulatii: genunchiul, glezna, cotul. Soldul nu este niciodata afectat la aceasta varsta. Pot fi afectate si articulatiile mici de la mana si de la picior, care, desi sunt nedureroase, vor dezvolta contracturi in cateva luni de la debut. La copilul mare sunt prinse urmatoarele articulatii: soldul, genunchiul, glezna.

Artrita reumatoida juvenila poliarticulara – Afecteaza cinci sau mai multe articulatii mici si mari. Afectarea articulara este simetrica.

Diagnostic

Stabilirea diagnosticului functional in ARJ se face prin incadrarea pacientului in urmatoarele categorii, in functie de posibilitatea acestuia de a efectua activitatile pentru ingrijirea proprie, activitatile de joc si activitatile scolare specifice varstei:

 1. Grupa I: copilul poate sa efectueze activitati pentru ingrijirea proprie (sa se imbrace, hraneasca, spele si sa utilizeze singur toaleta); activitati de joc; activitati scolare specifice varstei.
 2. Grupa a II-a: copilul poate sa efectueze activitati pentru ingrijirea proprie si activitati de joc. Sunt limitate activitatile scolare.
 3. Grupa a III-a: copilul poate sa efectueze activitati pentru ingrijirea proprie. Sunt limitate activitatile de joc specifice varstei si activitatile scolare.
 4. Grupa a IV-a: sunt limitate toate cele trei tipuri de activitati.

Tratament

Scopul tratamentului este obtinerea controlului manifestarilor clinice si reducerea deformarilor articulare.

Tratamentul trebuie efectuat in echipa multidisciplinara, formata din medic reumatolog, medic de recuperare medicala, kinetoterapeut si psiholog.

 • Tratament medicamentos specific,recomandat de medicul reumatolog.
 • Tratament ortopedico-chirurgical: in cazurile grave.
 • Psihoterapie: pentru intreaga familie
 • Kinetoterapie:
 • Posturari corective
 • Caldura locala in cazul contracturilor musculare
 • Aplicatii reci in perioadele de inflamatie acuta
 • Exercitii pentru pastrarea mobilitatii si a tonusului muscular – mobilizari pasive si activ-pasive, cu tractiuni usoare finale; contractii izometrice; mobilizari active
 • Inot; mers pe bicicleta
 • Balneoterapie in climat marin
 • Terapie ocupationala
 • Educatie sanitara: parintii si copilul trebuie sa stie ca aceasta afectiune nu se vindeca, scopul tratamentului complex fiind de prevenire a sechelelor. Copilul cu ARJ trebuie sa fie incurajat sa mearga la scoala si sa participe la activitatile fizice uzuale (va evita, insa, eforturile fizice intense si de lunga durata).

 

Surse de informatie:

 • Kinetoterapia in pediatrie, Doina Muresan, Editura Fundatiei Romania de maine, Buc, 2009

Consultant: Dr. Ioana Iordache, medic specialist recuperare medicala, Kinetic Sport & Medicine